Llojet osteoporozën dhe shkaqet


Osteoporozën është një rënie në densitetit të kockave. Besohet se kjo sëmundje priren të vetëm të moshuarit, dhe si të gjitha gabim. Në vitet e fundit, osteoporozën "rejuvenated", sidomos në qytetet e mëdha, ku ai fituar karakterin e "epidemi e heshtur." Rezultati janë thyerjet e eshtrave spontane në njerëz, duke çuar në paaftësi.
Bone pëlhurë shumë të dendur e trupit tonë, kjo nuk është konstante, siç tregohet në foto. Ajo jeton, merr frymë dhe ndryshimet gjatë gjithë jetës. Qelizat e vjetra janë tretur, dhe duket se në vend fëmijët e tyre të reja. Qarkullimi i plotë kockave ndodh një herë në 10 vjet, uyazyka se ka faktorë të dëmshme që çojnë për të ulur densitetit të kockave. Llojet osteoporozën dhe shkaqet, janë pyetje që ju përgjigjem povchyte kuadër të këtij neni.Shumë prej nesh janë serioze në lidhje me osteoporozën. Cila është arsyeja për këtë neglizhim shëndetin tuaj? Fakti që kjo sëmundje është pothuajse nuk ka simptoma, deri në një pikë, që në fakt thyerje të kockave. Psikologjia e njerëzve të mbajtur një mënyrë të veçantë, ndërsa ajo nuk ka dëm, ata nuk duan të dëgjojnë për disa ndryshime në kockat atje, dhe kur ka një problem, atëherë është e vështirë për të çrrënjosur dhe trajtimin e shpenzimeve osteoporozën shumë vonë.

Osteoporozën, përkthim i fjalëpërfjalshëm: sëmundje poroz kocka prek tërë kockat skeletore, duke rritur rrezikun e frakturave edhe në aktivitete të ulët të përditshme fizike. Në kockat tona të përmbajë jo vetëm kalcium, por edhe fosfor, pa të cilat kalcium nuk mund të kryejnë ndërtimin e saj funksion. Kur përmbajtja osteoproze e këtyre mineraleve në kockë është reduktuar nga tretshmërinë e dobët ose "rraskapitur".


Në moshën prej 25 deri 30 vjet është rritur dendësia e kockave, duke arritur kulmin e saj në 30-35. Pastaj fillon një zhvillim të kundërt, dhe dendësia e saj ul. Në të gjithë pacientët shkalla e këtij procesi varet nga një numër arsyesh të ndryshme. Sipas të dhënave në të gjithë botën, tregon se çdo njeri i 5 dhe grua 3 vuajnë nga kjo sëmundje. Dhe, duke thyer në këtë moshë, ata vdesin brenda gjashtë muajve nga data e lëndimit ose përgjithmonë të mbetet qëndron në shtrat.

Ka dy lloje kryesore të osteoporozën: fillore dhe të mesme.Primar, ajo i referohet vjetër dhe posmenopauznыy osteoporozën. Ata lindin zakonisht pas 50 vjetësh. Faktorët që kontribuojnë janë: menopauza e hershme në gratë, lindja e tre më shumë fëmijë, të dhënit gji zgjatur, physique delikate, rritja e ulët, një tregues i faktit se të afërmit e ngushtë kanë një tendencë për fraktura të shpeshta. Ky lloj osteporoz zhvillohet në gratë 4-5 herë më shumë se meshkujt.

Osteoproz mesëm rezultuar çrregullime metabolike në organet dhe indet. Ky lloj osteporoz veçanërisht e rrezikshme për shkak se ajo mund të zhvillohet në çdo moshë.


Shkaqet e osteoporozën

- Mungesa e hormoneve seksuale mashkullore në meshkuj (Testosterone), fakti është që të bëhet pjesë e trupit të estrogjenit (hormon femra seksi), ai është përgjegjës për mirëmbajtjen e skelet. Në një studim të burrave me osteoporozën, është e nevojshme për të përcaktuar nivelin e testosteronit.


- Balancimi midis hormonet në trup. Hormon Rritja dhe paratyreoydnыy hormon që rregullon shkallën e përthithjes së eshtrave kalciumit. Me përmbajtje rritje të hormonit parathyroid në trup ka një humbje të kalciumit në urinë, për shkak të kullimin e saj nga kocka. Me moshën, sasia e hormonit të rritjes është reduktuar, duke çuar në një rënie në densitetit të kockave, dhe është e nevojshme për të formuar një skelet të fortë. Rritja e funksionit të veshkave, ata prodhojnë hormonin - kortizolit, e cila shkatërron kockave.


- Dietë të pamjaftueshme dhe / ose të balancuar. Bone për kalcium dhe fosfor janë depo. Këto dy minerale janë jo vetëm kockat e nevojshme, ato janë të nevojshme për funksionimin normal të shumë organeve dhe sistemeve: zemra, muskujt dhe sistemin nervor. Kur ata kanë nevojë për kalcium dhe fosfor, si dhe ushqimin që e marra, atëherë trupi çliron nga dyqani, duke dobësuar eshtrat.

- Vitamina D, mungesa e saj. Fakti që mungesa e saj çon në humbje rritjen e kockave dhe dobësimin e eshtrave. Në këtë rast vitaminë D ose calcitriol, një hormon mund të konsiderohet më tepër, roli i saj është thithjen e kalciumit nga trupi dhe rrjedhën atë të kockave.


- Mënyrë jetese i ulur në qoftë se ju nuk lëvizin mjaft, kockat bëhen më të dobët, dhe humbja e kockave është mjaft i shpejtë. Zvogëluar rrjedhjen e gjakut për të kockave dhe ata ulur metabolizmin.

- Sëmundjet e gjëndrës tiroide. Me rritjen e funksionet e saj rrit metabolizmin, e cila çon në osteoporozën, ju duhet të marrë vitaminë D dhe doza të larta të kalciumit.

- Pirja e duhanit është shkaku i osteoproza. Efekti Nikotina shkatërrues në indet e kockave. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë që pinë duhan, ata të reduktuar nivelet e estrogjenit, i cili është i njohur për rritjen e densitetit të kockave.


- Ilaçet, në disa raste mund të çojë në humbjen e densitetit të kockave është një glukokortikoide (prednisone, hydrocortisone), janë përdorur për të trajtimin e sëmundjeve autoimune: artrit reumatoid dhe psoriatic, eritematoz sistemik lupus, kolit ulcerative. Anticonvulsants pritjes.

- Abuzimi Alkooli, ajo është gjithashtu një shkak i osteoporozën. Pijeve vonesë restaurimin e indeve të eshtrave dhe të përmirësojë proceset e shkatërrimit të saj.

- Sëmundjet e brendshme dhe anomali të zhvillimit, ku ka proceset metabolike dhe thithjen në zorrë, ata mund të çojë në osteoporozën, fibrozë cistike, diabeti, sëmundjet e traktit gastrointestinal, tumoret, etj

Pa marrë parasysh se çfarë lloji i zhvilluar osteoporozën, e cila shkakton çoi në origjinën e saj, qëndrimi kryesor pozitiv, diagnostikimin në kohë dhe parandalimit, si dhe trajtim.