Helmimit Çfarë ata janë
Informacione të përgjithshme


Nëse ju apo ndonjë nga të dashurit tuaj gëlltitur ose thithur helm, dhe ka simptoma të rënda (nauze, të vjella, dhimbje, vështirësi në frymëmarrje, konfiskimet, konfuzion, ose ngjyra e parregullt e lëkurës), atëherë ju duhet të thërrisni një ambulancë për transport në një departament të spitalit, ose në mënyrë të pavarur shkoni në dhomën e urgjencës sa më shpejt që të jetë e mundur.
Nëse një person ka këto simptoma, por mori një substancë potencialisht të rrezikshme, ju duhet të telefononi qendrën e kontrollit helm ose të shkojnë në dhomën e afërt të urgjencës për ekzaminimin dhe vlerësimin e gjendjes.


Helm - kjo është ajo që vret apo shkakton dëme nga ekspozimi kimike. Shumica helmet hyjnë në trup, nëse gëlltiten. Fjala "helm" vjen nga fjala latine që do të thotë "për të pirë." Por helm mund të hyjë në trup dhe në mënyra të tjera:Inhalacion
Pas lëkurën
Injeksione kur intravenoz
Kur ekspozohet ndaj rrezatimit
Helm e kafshoj gjarpër

Shkaqet e helmimit


Helmet janë të përbërë nga substanca shumë helmuese kimike nuk destinuara për gëlltitje ose kontakt me këtë substancë (si cyanide, tretës për ngjyra apo produkteve kimike shtëpiake).

Shumë helmet, megjithatë, janë substanca të përdorimit të njerëzve, duke përfshirë ushqim dhe ilaçe të destinuara.

UshqimDisa kërpudha helmuese
Uji i pijshëm i ndotur nga kimikatet bujqësore ose industriale
Produktet që nuk janë përgatitur si duhet dhe të përpunuaraIlaç
Droga dobishme në doza terapeutike, mund të jetë fatale nëse merret në sasi të tepërta të.
Shembuj të drogës:Beta-blockers, i përkasin një klasë e barnave të përdorura për trajtimin e sëmundjeve të zemrës (të tilla si angina, aritmi kardiake) dhe kushteve të tjera të tilla si tensioni i lartë, për profilaksinë e migrenë, fobi sociale, dhe lloje të caktuara të dridhura. Miratuar në doza të tejkalojnë caktuara beta-blockers mund të shkaktojë gulçim, gjendje kome dhe arresti kardiak.

Warfarin (Kumadin): është medikament i hedh lëng gjakun, e cila përdoret për të parandaluar mpiksjen e gjakut. Ky përbërës aktiv shumë helme miu mund të shkaktojë gjakderdhje të rënda dhe vdekje në qoftë se merret në doza të larta ajo.
Vitamina, veçanërisht A dhe D, të marra në sasi të mëdha, mund të shkaktojë probleme me mëlçinë dhe vdekjes.

Simptomat e helmimit


Shenjat dhe simptomat e vërejtura në njerëz me helm, në mënyrë të gjerë dhe divergjente se nuk ka asnjë mënyrë e thjeshtë e klasifikimit.
Disa helmet rritur nxënës, ndërsa të tjerët të zvogëlojë ato.
Disa helme shkaktojnë jargëzim tepërt, ndërsa të tjerët të shkaktojnë thatësi e mukozës dhe lëkurës.
Disa helmet përshpejtojë shkalla e zemrës, ndërsa të tjerët rrahje zemre të ngadaltë.
Disa helmet rritur normën e frymëmarrjes, ndërsa të tjerët të vonoj atë.
Disa helmet të shkaktojë dhimbje, ndërsa të tjerët janë pa dhimbje.
Disa shkakton hyperactivity, ndërsa të tjerët të shkaktojë marramendje. Konfuzion shpesh shoqërohet nga këto simptoma.


Nëse shkaku i aksidentit është i panjohur


Detyra kryesore e gjetur se çfarë lloji i helmimit ka ndodhur, është duke u përpjekur për të bashkuar shenjat dhe simptomat dhe për të marrë informacion shtesë.Dy lloje të ndryshme të helmeve, për shembull, mund të bëjë zemrën mundi të shpejtë. Megjithatë, vetëm një prej tyre mund të çojë në lëkurë të thatë dhe të gojës. Ky ndryshim i thjeshtë mund të ndihmojë të kufizoni drejtimin Kërko substanca yyazytsirni helmuese.
Nëse më shumë se një person me shenja të njëjta dhe simptomat që ata kanë një burim të përbashkët të dëmit, të tilla si kontaminuar ushqim, ujë apo vendin e punës, ju do të dyshoni helmim.

Nëse dy ose më shumë toksina janë të kombinuara me njëri-tjetrin, ata mund të shkaktojnë shenja dhe simptomat nuk janë tipike për një ose helm.

Toksydromы


Disa helme shkaktojnë një gjendje që toksikologë thirrje toksydromom - sindromi toksina fjalë të shkurtra. Toksydrom përbëhet nga grupet e simptomave që ndodhin bashkë me këtë lloj helmimin.Për shembull: barërat e këqija Dzhymsona, bimë që pinë duhan ose nga ingesting merrni brenda, duke shkaktuar dhe do të shkaktojë hallucinations toksydroma antikolinergjik: rrahje zemre të shpejtë, nxënës të mëdha, lëkurë të thatë, e nxehtë mbajtjen urinar, konfuzion, hallucinations dhe gjendje kome.

Helmet më ose nuk keni toksydromov lidhur ose tregojnë vetëm disa nga karakteristikat toksydroma pritshme.

Fillimin vonuar e simptomeve


Një person mund të jetë helmuar, por simptomat shfaqen brenda disa orësh, ditë apo muaj. Rastet e helmimit me vonuar fillimin e simptomeve në veçanti të rrezikshme, sepse vonesa në diagnozën çon në një vonesë të kujdesit.Acetaminophen (Tylenol) konsiderohet si një nga drogat më të sigurta, por është toksik të mëlçisë, kur merren në sasi të mëdha. Që nga ajo vepron shumë ngadalë, ajo mund të marrë 7-12 orë para se simptomat e para (anoreksi, ndërsa zakonisht shfaqet kur uria, të përzier, të vjella).

Një shembull klasik është ngadalësia e veprimit të plumbit. Nga 1970 shumica e bojës përmbante epërsi. Fëmijët e vegjël kanë ngrënë copa të bojës dhe vetëm disa muaj për të zhvilluar një shkelje e sistemit nervor.

Kur sëmundja mund të jetë - apo të mos jesh - helmimi


Disa shenja dhe simptomat e helmimit mund të imitoj simptomat e sëmundjeve të zakonshme.
Për shembull, nauze dhe vjellje janë shenjat dhe simptomat e helmimit, por në të njëjtën mënyrë që ata mund të jetë një shenjë e shumë sëmundjeve që kanë të bëjnë asgjë me helmim. Shembujt përfshijnë goditje, sulm në zemër, Ulçera në stomak, sëmundje fshikëz e tëmthit, hepatiti, apendisitit, dëmtime në kokë, si dhe shumë sëmundje të tjera dhe çrregullime.

Pothuajse çdo shenjë të mundshme apo simptomë e helmimit mund të shkaktohet nga një problem mjekësor palidhur me helmim.


Kur të kërkoni ndihmë mjekësore


Telefononi një ambulancë në qoftë se ju keni pyetje në lidhje me një helmimi të mundshëm. Ju gjithashtu mund të kthehet në spital emergjente.A nuk mendoni se droga recetë pa recetë, janë të sigurta, edhe në qoftë se merret në doza të larta. Telefononi një qendër kontrolli helm apo mjekun tuaj për këshilla.

Në qoftë se shumë ilaçe zhvillimi i simptomave dhe shenjave të helmuar ata mund të marrë disa orë ose më shumë. Mos prisni derisa simptomat të zhvilluar, të thërrasë një qendër kontrolli helm për këshilla.Referojuni dhomën e urgjencës së spitalit tuaj, nëse ka ndonjë nga këto ngjarje në vijim:Dikush është i sëmurë pas helmimit të mundshëm ose helmimit.
Një fëmijë i vogël mund të gëlltitni helm, edhe nëse foshnja duket dhe ndjehet mirë.
Dikush mori ndonjë substancë në një përpjekje për të shkaktojnë vetë-dëm, edhe në qoftë se i njohur substancë përdoret si jo të rrezikshme.
Nëse jeni duke shkuar në spital emergjente, të sjellë të gjithë paketimin e barnave, enë (pastrues shtëpiake, bankat me kavanoza bojë e vitaminave) ose mostra të materialeve (psh, bimore gjethe).


Analizat dhe Standardet


Kombinimi i historisë mjekësore, ekzaminimit fizik dhe testeve laboratorike për të ndihmuar në identifikimin e shkaqeve të helmimit më. Shpesh, trajtimi duhet të fillojë së pari me informacion.
Histori : Si një anëtar të familjes ose mik i personit helmuar, ju mund të ndihmojë në masë të madhe mjekun dhe të sigurojë këshilla të vlefshme, duke i thënë mjeku më shumë rreth tyre:
Gjithçka që njeriu ngrënë ose pirë së fundi
Emrat e të gjitha recetë dhe ka droga recetë që një person merr
Ndikimi mbi kimikatet viktimës në shtëpi ose në punë
Çdokush me anëtarët e familjes apo kolegët e punës ndjehen keq ose tregon simptoma të njëjta
Prania në personin e çdo historisë psikiatrik, i cili përfshin futje qëllimshme e toksinave (përpjekje për vetëvrasje)Testimi : Shumë helmet mund të zbulohet në gjak ose urinë. Megjithatë, mjeku mund të urdhërojë teste të tjera nga lista në dispozicion kur diagnoza është e paqartë. Testet që ai do të caktojë do të bazohet në informacionin e njohur në historinë e pacientit dhe kontrollit mjekësor.
Testi toksikologjike është identifikimi i drogës përbashkëta. Shumica e testeve toksikologjike do të identifikojnë: Acetaminophen, aspirina, marijuana, opiateve (heroinës, codeine), benzodiazepine (Valium, Librium), amfetamina, kokaina dhe alkooli.
Një test i veçantë i gjakut do të japë informacion mbi nivelin e barnave të caktuara në serum të gjakut, duke përfshirë phenytoin (Dilantin), theophylline (Theo-Dur, Respbid, Slo-ofertës, Theo-24 Theolair, Uniphyl, Slo-Phyllin), digoxin (Lanoxin) , litium (Lithobid) dhe acetaminofen.

Disa ilaçe ndikojnë në aktivitetin elektrik të zemrës. Elektrokardiogramë (EKG) mund të zbulojë toksicitetit.
Ndonjëherë personi është pa ndjenja për asnjë arsye të dukshme. Truri CT do të di nëse ka pasur ndryshime strukturore në tru, të tilla si goditje.

Lexo më trajtimin e helmimeve të ndryshme. Antidot për helmet