Pancreatitis Çfarë është kjo sëmundje Lines formojnë


Para sëmundjes, e cila është e shoqëruar me inflamacion i pankreasit, eshte pankreasi. Në këtë enzimeve sëmundje, të cilat janë formuar në këtë gjëndër nuk duket në duodenum.
Veprimtaria e tyre në shumicën e hekurit është rritur, duke çuar në shkatërrimin e saj. Toksina dhe enzimat e lëshuar nga kjo, mund të hyjë në gjak dhe të çojë në organe serioze dëme të tilla si të zemrës, mëlçisë, veshkave, mushkërive dhe trurit.Natyra e semundjeve te pankreatitit mund të jetë akute ose kronike. Të dy format e sëmundjes vërehet shpesh në meshkuj. Për të kuptuar se çfarë është një sëmundje pancreatitis duhet të dini manifestimet karakteristike dhe shkaqet e këtyre dy formave.
Pancreatitis akute


Zhvillimi i kësaj forme është shumë e shpejtë dhe të merr një periudhë të shkurtër kohe. Sëmundja është disa ditë pasi filloi trajtimi. Pancreatitis akute mund të çojë në komplikacione të rënda.

Fillimi i sëmundjes është pamja në krye të dhimbjeve të barkut që nuk mund të ndalet për disa ditë. Dhimbje të vazhdueshme dhe të rënda mund të shkojë në pjesën e prapme, apo zona të tjera të trupit.
Në raste të rënda, dehidratim të jetë e mundur dhe të presionit të ulët të gjakut. Në rastin më të keq, hemorragji në pankreas mund të jetë fatale.


Tip! Shpesh shkaku i kësaj forme të pancreatitis është formimi i gurëve të tëmthit që shkaktojnë inflamacion në pankreas. Qëndrimi pritjes doza të konsiderueshme të alkoolit gjithashtu është shkaku i sëmundjes.

Zhvillimi i kësaj forme të pancreatitis mund të marrë dy ditë ose disa orë. Shkaqe të tjera përfshijnë sëmundje, infeksion, trauma barkut, tumor ose mjekim.


Pancreatitis kronike


Kjo formë është shoqëruar me dëme të pakthyeshme indeve. Sepse nuk është shënuar apo regresionit plotë shërim. Një shkak i zakonshëm i sëmundjes është alkool pakufizuar, e cila zgjat për shumë vite.

Gjithashtu shkaku i mundshëm i kësaj forme të sulmit mund të bëhet pancreatitis akute, një komplikim i cili u dëmtua kanal pankreatik. Kjo çon në inflamacion në pankreasit, që rezulton në qelizat dëmtuara zëvendësohen nga indet mbresë.
Rezultati është shkatërrimi i ngadaltë i pankreasit. Kjo mund të çojë në komplikacione të rënda dëmit të tillë indeve, gjakderdhje, formimin e cysts mbushur me mbetje fluide apo indeve.