Pirja pasive e duhanit në aspektin e OBSH


Në prag të Organizatës Botërore të Jo Duhanit Dita Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e konsideron të nevojshme për të qartësuar kuptimin e dëmtojnë pirja pasive e duhanit.


Miti 1. Tymi i duhanit është i sigurt për të tjerët.


Fact: tymi është po aq e rrezikshme si për duhanxhi dhe për njerëzit rreth tij. Në mënyrë paradoksale, fakti - edhe duhan më pak të dëmshme për duhanpirës, ​​sepse mushkëritë e tij ai bie filtruar kryesisht. Referenca të shumta për prova supozuar shkencor të harmlessness ndaj tymit të duhanit apo kalibrimit janë në masë të madhe të apelojë për studime të vjetëruara, ose duket se sponsorët e këtyre veprave ishin kompanitë e duhanit. Pirja pasive e duhanit shkakton 200.000 vdekje në vit në vendet e punës vetëm (rreth 14% e të gjitha sëmundjeve profesionale në botë). Prekur veçanërisht punonjësit e argëtimit, tymi të dorës së dytë është shkaku i 28% të kancerit të mushkërive në këta njerëz.


Miti 2. Koncepti i "zgjedhjes vullnetar" të ndihmojë të pajtojë duhanpirësve dhe joduhanpirësve.
Në fakt, koncepti përfshin një numër vullnetar refuzimit të caktuar të duhanpirësve nga pirja e duhanit në vendet e punës dhe vende publike. Në përgjigje të kësaj koncesion do të thotë se pjesa tjetër e duhanpirësve nuk mund të refuzojë për të përmbushur podymity dhe pinë duhan do të vënë këtë tolerante. Ky koncept është shumë e promovuar në mënyrë aktive kompanitë e duhanit. Por praktika e "zgjedhjes vullnetar" në Finlandë, Irlandë, Zelanda e Re, Uruguaj, Kaliforni (SHBA) ka treguar se vullnetarisht e braktis duhanin vetëm një pjesë të papërfillshme të duhanpirësve, kështu që rreziku i duhanit praktikisht nuk është zvogëluar. Kjo është arsyeja pse këto vende kanë lëvizur në një ndalim total në pirjen e duhanit në publik dhe në vendin e punës.
Miti 3. Sistemet moderne të ventilimit të besueshme të mbrojtur jo-duhanpirësit nga ekspozimi ndaj tymit të duhanit.


Në fakt, kompanitë e duhanit janë duke bërë thirrje për të blerë shtrenjtë sistemeve moderne të ventilimit që gjoja mund të mbrojnë duhanpirësit nga tymi i duhanit. Në praktikë, edhe sistemet e reja nuk janë në gjendje për të hequr të gjitha komponentët e tymit të duhanit, në mënyrë që për të zgjidhur ky problem do të kërkonte fuqi të tillë vizatim që e bëjnë të pamundur për të punuar në këtë dhomë. Pjesa më e madhe e tymit është depozituar në veshje, mobilje, pajisje zyre - dhe i veshi.Miti 4. Koncepti i "zonave të lira nga pirja e duhanit", nuk do të punojë.


Në fakt, një shembull i praktikuar në "zonat e lira nga pirja e duhanit", tregon se punon sistemi. Në Irlandë, Norvegjia dhe Zelanda e Re rezultatet, duke treguar përmirësimin e shëndetit të punëtorëve pubs, bare dhe restorante, ku pirja e duhanit është e lejuar më parë.


Miti 5. ndalimi i pirjes së duhanit në restorante, bare dhe bare do të të çojë në humbje pronarët e këtyre objekteve.


Fakt: Studimet e pavarura në vendet ku pirja e duhanit në institucione të tilla është e ndaluar sugjerojnë ndryshe. Përvoja Kanadaja, Irlanda, Italia, Norvegjia, dhe qytetet e El Paso dhe New York tregon se të ardhurat e kafenetë dhe restorantet rritur edhe. Studimet në vende të tjera tregojnë se ndalim të pjesshëm ose të plotë mbi pirjen e duhanit në të ardhurat hotelierike, ose nuk kanë asnjë efekt, pozitiv ose tregohet.

Miti 6. Ndalimi i pirjes së duhanit cënon të drejtat e duhanpirësve heqje të lirisë së zgjedhjes.
Në fakt, ligjet e zonave të lira nga pirja e duhanit, mbrojtjen e shëndetit publik duke rregulluar në vende ku ju mund të pi duhan dhe ku - nuk ka. Ajo duhet të mbahet mend se njerëzit pirja e duhanit më shumë, dhe një numër i konsiderueshëm i duhanpirësve duan të heqin qafe këtë zakon. E drejta e njeriut për të pastruar ajrin mbi të përparësisë se e drejta e duhanpirësve për të pirë duhan në publik, duke nënshtruar rrezik shëndetin e të tjerëve. Kjo është për të parandaluar rrezikun për të tjerët dhe ligjet drejtuar zonës pa duhan.