Patogjeneza dhe epidemiologjisë e mononucleosis infektive
E cila mikroorganizëm është agjent shkaktar i mononucleosis infektive? Ky virus gjenomike ADN-së që i takon gjini Lymphocryptovirus dhe familjen herpesvirus. Ky virus mund të riprodhoni ADN e saj në limfocitet B. Dallimi në mes këtë patogjen nga viruset e tjera herpes është se ajo nuk vrasin qelizat por shkakton ato të shumëfishohen.
Në virioneve (grimcat virale që përmbajnë informacionin gjenetik të virusit) janë të gjitha antigjenet specifike: kapsida, bërthamore, në fillim dhe membrana. Arsimi është vazhdimisht antigjenët, secili antigen provokon formimin e antitrupave korresponduese. Kjo është arsyeja pse gjaku i njeriut të infektuar me mononucleosis infektive, antitrupat janë gjetur në të njëjtin rend. Virusi është e paqëndrueshme jashtë trupi shpejt vdes mungesën e lagështisë, kur të nxehtë dhe nën ndikimin e antiseptics.


Mononukleoza infektive është vetëm një nga sëmundjet e shkaktuara nga virusi Epstein-Barr. Sëmundjeve të tjera të serisë - Burkitt të Limfoma dhe tumor kanzeroz nazofaringeale. Shkencëtarët kanë krijuar një lidhje derisa virusi Epstein-Barr dhe sëmundje të tjera.
Depo dhe disseminator e mononucleosis infektive është një njeri me formë të dukshme apo të fshehur të sëmundjes ose infeksionit zgarë. Faza ngjitëse zgjat nga fundi i periudhës së inkubacionit dhe për gjashtë muaj - një vit e gjysmë pas infeksionit fillestar. Analiza, marrë nga nasopharynx tregon se 15-25 për qind e njerëzve seropozytyvnы, dmth kanë virusin në trupin e tyre, por nuk sëmuren. Përhapja e sëmundjes është për shkak të faktit se në shoqëri nuk janë gjithmonë njerëz të cilët kanë pasur sëmundje - në pështyma e tyre përmban virusin për një kohë të gjatë.

E transmetimit nga personi në person me aerosol është mekanizmi nga pikat ajrore. Në shumicën e rasteve, mikroorganizëm është i pranishëm në pështymë, që do të thotë që infeksioni të jetë e mundur me kontakte - shtrëngim duarsh, objektet e transferimit, kissing, marrëdhëniet seksuale, etj Infeksioni ndodh kur transfuzionet e gjakut, dhe nga nëna tek fetusi.
Njerëzit në përgjithësi janë shumë të ndjeshëm ndaj këtij infeksioni, por të lehta dhe të fshehura format më të shpeshta të sëmundjes. Në vitin e parë të jetës foshnjat janë tepër të rralla të sëmurë infektive mononukleoza, kështu që mjekët sugjerojnë se ekziston një imunitet lindur pasiv për këtë patogjen. Imunodeficiencës provokuar infeksionin në trup.


Epidemiologji

Foto epidemiologjik i mononucleosis infektive është: sëmundje në të gjithë regjistruar, dhe, si rregull, raste sporadike ose shpërthime të infeksioneve të caktuara. Diversiteti i manifestimeve klinike, shpesh kanë probleme me diagnozën sugjerojnë se shifrat zyrtare nuk korrespondojnë me rastet aktuale të tablosë me përhapjen e mononucleosis infektive. Më shpesh kjo sëmundje prek djem adoleshente, dhe vajzat ende vuajnë - në 14-16 vjet, djemtë më vonë - në 16-18. Për këtë arsye, një tjetër emër përhapjen e sëmundjes - ". Sëmundjes e studentëve" Njerëzit dha mbi dyzet linjë, rrallë të sëmurë, por bartës të HIV-it janë në rrezik për aktivizimin e infeksionit në gjumë gjatë gjithë jetës. Nëse një person infektohet me mononucleosis infektive në moshë të re, sëmundja i ngjan një infeksion të rrugëve të frymëmarrjes, por të vjetër të pacientit, aq më shumë yyazytsirnosti që simptomat klinike do të jetë. Pas tridhjetë vjet, pothuajse të gjithë njerëzit kanë antitrupa ndaj agjent shkaktar i mononucleosis infektive këtu - një gjë e rrallë forma të qarta të sëmundjes në mesin e të rriturit. Incidenca është pothuajse e pavarur nga kohë të vitit, pak më pak raste të regjistruara në verë. Faktorët që rrisin rrezikun e infeksionit - mbipopullimin, përdorimin e sende shtëpiake të zakonshme, çrregullim shtëpiake.


Patogjeneza


Patogjeneza e mononucleosis infektive është kjo: virusi depërton sistemin e sipërm respirator, ndikon në mukozës dhe indet limfoide e gojës, hundës dhe fytit. Nuk është ënjtje e mukozës, ënjtje e bajamet dhe nyjet limfatike lokale. Atëherë virus penetron në qelizat, përhapje të gjithë trupin e njeriut. Në limfoide dhe indet lidhës fillon procesin e hyperplasia (të rritur elemente strukturore), duke rezultuar në formimin e qelizave të caktuara të gjakut - qelizat atipike mononuclear. Gjëndra e rritjes limfatike, mëlçisë dhe shpretkë, membranat fryrë mukozës së hundës, gojës dhe laring. Analiza histologjike tregojnë indeve limforetykulyarnoyi hyperplasia lymfotsytarnuyu peryportalnuyu infiltrimin e parenchyma mëlçisë degjenerimin e qelizave të vogla.

ADN Sayazytsidtvorennya patogjen në limfocitet B gjeneruar zgjerimin e tyre aktive dhe kalimin në plazma. Qelizat plazma Nyzkospetsyfychnыe fshehtë imunoglobulinat. Faza akute e sëmundjes është shoqëruar me rritjen e qelizave T, e cila nga ana bllokojnë rritjen dhe diferencimin e B-limfociteve. Qelizat T njohin antigjenet, shkatërrimin e qelizave në të cilat virusi ka depërtuar. Megjithatë mononukleoza infektive është ruajtur në trup gjatë gjithë jetës, e bën kalimin në formën kronike të sëmundjes. Me dobësimin e virusit imun mund të aktivizuar.

Që nga mononukleoza infektive të provokojë një reagim të fortë imunitar në trup, ajo i takon sëmundjet e sistemit imunitar dhe të vënë në një nivel me infeksionet e AIDS-lidhura.