Sëmundje Polykystoznaya veshkave

Çfarë polykystoznaya dysplasia (zhvillimi i gabuar) veshkave?


Për të kuptuar më mirë të gjitha tiparet e sëmundjes, duhet të dinë bazat e sistemit urinar. Njeriu ka një organ të veçantë që filtron gjakun dhe heq produktet e mbeturinave në urinë. Ky organ është veshkave. Veshkat janë të çiftëzohet organeve (një në çdo anë të shtyllës kurrizore). Leh (shtresa sipërfaqësore) të veshkave prodhon urinës të mbledhura në të ashtuquajturat legen i veshkave, në mes të trupit dhe më pas liruar në tubthat përgjithshëm (uretrës). Dy uretër lidh veshkave dhe fshikëzës. Me të fshikëzës urina dalje jashtë përmes uretrës.


Gjatë shtatzënisë, placenta kryen të gjitha funksionet në fëmijën . Veshkat e fëmijës fillojnë të veprojnë në mes të 5 dhe 9 javë të zhvillimit të fetusit. Sasia e urinës prodhuar nga veshkat për lindjen e një fëmije, afërsisht të barabartë me vëllimin e lëngut amniotik që rrethon fëmijën. Ky lëng është shumë e rëndësishme për zhvillimin e duhur dhe në kohë të mushkërive, dhe gjithashtu shërben si një jastëk mbrojtës dhe ju lejon për të zhvilluar në barkun e nënës.
Nga 20-30 për qind defekte të fetusit , diagnostikuar prenatally (para lindjes), trajtohen sistemin urinar. Njëanshme veshkave polykystoznaya dysplasia (PDP) vërejtur në një fëmijë me 4300 lindje. Shumica e sëmundjeve tipike e evropianëve (bardhë). Një mënyrë e PPD shfaqet më shpesh tek djemtë sesa tek vajzat. Nga ana tjetër, vajza dy herë më shumë gjasa për PPP dypalësh. Polycystic ndodh së bashku me defekte të tjera kongjenitale. Të dy më të zakonshme, sëmundjet me sëmundje të veshkave kanë atresia esophageal (kur ezofag nuk lidheni në stomak dhe përfundon verbërisht) dhe probleme me zemrën. Për të korrigjuar atresia esophageal përdorur kirurgji komplekse. Shumica e rasteve të patologji renale dhe DMA vërejtur në njërën anë të trupit të fëmijës (me një dorë), më të majtë.


Ndonjëherë, ka rap në të dy anët, një rast 10.000 lindje të gjalla e foshnjave, ose nga njëra anë e veshkave humbur dytë. Në të dyja rastet, nuk vjen vdekja. Një fëmijë vdes, sepse nuk ka asnjë trajtim që mund të zgjidhur problemin. Një nga shkaqet kryesore të vdekjes gjatë zhvillimit të kësaj sëmundjeje është fakti se funksioni i veshkave duke shtuar urinë sintetike të lëngut amniotik. Por në qoftë se veshkat nuk janë duke punuar apo të humbur, nuk ka lëngu amniotik - mushkëritë nuk do të rritet dhe nuk e zhvillojnë. Në çdo rast, në qoftë se një i veshkave është duke funksionuar, ajo krijon lëngun amniotik të mjaftueshme për fëmijën e lehtë.

RAP një veshkë, një nga patologjitë më të zakonshme bark në foshnjat. Një tjetër emër për këtë sëmundje, sëmundje të veshkave polycystic, polykystoznaya veshkave dysplasia. Kur me ultratinguj tregon эhohennыe madhe (të lehta theksuar) veshkat me cysts të shumta (lëngun e mbushur dëmtimit të dhëmbëve) të madhësive të ndryshme. Kur polycystosis veshkave humb të gjitha ose pothuajse funksionin e tij. Në të kaluarën, me përdorimin e ultrazërit në shtatzëni, diagnoza trajtohen në studimin e përgjithshëm pas lindjes. Në ditët e sotme më shumë se 70% e rasteve ndodhin në periudhën diagnostike para lindjes së fëmijës. Shkaku i DMA nuk mund të jepni një të tillë. Ka një teori që të veshkave polycystic shkaktuar nga bllokada në fazat e hershme të zhvillimit të saj. Me fjalë të tjera, prodhimi i urinës u bllokua në rrugën nga lëvore veshkave deri në vendin e tërheqjes së saj nga trupi. Është e njohur se sëmundja nuk është e lidhur me nënën se ajo e bëri apo nuk e bëri.Diagnoza prenatale e veshkave polycystic


Siç është përmendur tashmë, 70% e PVR shfaqet para lindjes nga diagnostifikim ultratinguj. Kur mjeku kryen kërkime rutinore, ai mund të dyshojnë shkelje të veshkave ose të dy veshkat. Në këtë rast, pacienti shkon në perinatologists, një specialist në menaxhimin e femrave me një rritje të rrezikut të sëmundjeve (periudha obstetrikë perinatale fillon me 28 javë të shtatzënisë dhe mbaron koha e 7 pas lindjes). Diagnoza polykystoznoy dysplasia veshka trajtohen pas një ekzaminim të plotë me ultratinguj e veshkave. Perinatoloh edhe studimet e fëmijës për praninë e defekteve të tjera të lindjes. Rreth 50% e fëmijëve me shtesë që lidhen me problemet e veshkave polycystic. Shumica e rasteve kanë të bëjnë me veshka e dytë dhe jo aq serioze, që kërkon vëmendje të veçantë dhe kujdes pas lindjes. Si shpesh problemi është hydronephrosis (veshkave shtrihen gota) rezultojnë nga kthimi i urinës dhe bllokadës mochetochno lohanochno-gojës, vendi ku legen dhe uretër janë të ndërlidhur. Defekte të tjera që nuk i përkasin veshkat, janë më të zakonshme në ata që vuajnë nga PPP bilaterale. Hulumtimi gjenetik kryer në DMA rregullisht, kjo patologji shpesh të shoqëruara me sindroma të tjera dhe ndryshime gjenetike. Perinatoloh kushtoj vëmendje të rreziqeve dhe rezultatet e pritshme të testeve për zbatimin e tyre.Si sëmundje të veshkave polycystic ndikon në shëndetin e fëmijës tuaj?


Nëse fëmija juaj ka dysplasia veshkave polykystoznaya njëanshme në normale, veshkë duke punuar nga ana tjetër, sëmundja do të shfaqë minimale. Por në rastin e defekteve të tjera të lindjes, ndikimi në shëndetin e fëmijës do të jetë më serioz.
Pas lindjes, ajo do të shqyrtohet nga mjekët në çdo sëmundje tjetër. Kujdesshëm kujdes follow-up është planifikuar për të siguruar shëndetin e fëmijës dhe të ndihmojë atë të shmangur sëmundje. Përafërsisht çdo 3-4 muaj gjatë vitit të parë të realizuar me ultratinguj e veshkave. Në PPD mund të rritet ose ulet në vëllimin e trupit, edhe pse madhësia nuk mund të ndryshojë. Në shumicën e rasteve, veshkave me kalimin e kohës reduktohet gradualisht në madhësi.

Kjo është e rrallë, por keqdashje e mundur (rritje malinje) me veshka ndryshuar. Një problem tjetër është i rrallë presionin e lartë të gjakut.


Si për të ndihmuar fëmijën tuaj me veshkave polycystic?


Plani i trajtimit varet nga karakteristikat sëmundje të fëmijës dhe duke e bërë një mjek. Në të kaluarën, kur ishte e pamundur për të bërë një diagnozë para lindjes, veshkën e prekur hequr kirurgjike, si tumore të tjera në zgavrën e barkut. Sot, disponueshmërinë e metodave moderne diagnostike (X-ray, tomography llogaritur, magnetike rezonancë scan, me ultratinguj). Shumica e mjekëve ranë dakord se ajo është e mirë për të parë veshkat Resizing dhe pastaj të bëni pyetje, fshini ose jo për të fshini. Veshkave kundërta, si dhe të jetë subjekt i mbikqyrjes aftësinë për të prodhuar sasinë e nevojshme të urinës.

Ultratinguj diagnoza e veshkave të jetë 4 deri në 6 javë, të përsëritura përsëri 6-9 muaj. Metodë shtesë hulumtim mund të jetë эkstretornaya (nxjerrës) tsystouretrohrama. Ky studim i specializuar X-ray e veshkave dhe aftësinë e tyre për të nxjerr urinës mbushjen dhe zbrazjen e fshikëzës, urinës lëvizje rrotulluese. Shumë teste të tjera ekzistojnë për të diagnostikuar, e cila përcakton karakteristikat e urolog pediatrik për sjelljen e tyre.
Nëse është e nevojshme, hiqni trupin e pacientit nephrectomy kryer (kirurgji për të hequr veshkën). Rreziqet e mundshme dhe komplikime janë diskutuar gjithmonë para operacionit.Çfarë ndodh pas operacionit?


Për të kryer operacionin menjëherë pas lindjes nuk është i rekomanduar. Duke respektuar ndryshimet në veshka, në shumicën e rasteve nuk ka compression i organit të prekur në madhësi. Në ato raste kur rritet veshkave në madhësi, duke krijuar probleme për shëndetin (frymëmarrje apo tretje), bëjnë një mjeku në rast të problemeve me një kontroll të kontrollit, rekomandojnë nephrectomy. Si veshka është hequr, mjeku vendos. Vendimi është bazuar në madhësinë e trupit, duhet të hiqni uretër. Fëmijë administruar në anestezi për operacionit. Disa ditë pas operacionit pacienti kërkuar kujdes spitalor.Mund të ndihmojë prindërit një fëmijë pas operacionit?


Po. Kontrolloni me infermieret kirurgjikale, është e mundur për të marrë pjesë në kujdesin e fëmijëve ha. Ju mund të sjellë pizhame, lodër të preferuar, batanije, fëmijë të ndihen si në shtëpi dhe të shëruar shpejt.


Kur fëmija mund të shkojnë në shtëpi?


Nэfrэktomyya kërkon një anestezion të përgjithshëm, në mënyrë që të marrë disa kohë për të shërohen nga ajo. Lloji i operacionit, problemet e mundshme dhe kohëzgjatja e qëndrimit në klinikë negociuar paraprakisht me mjekun.Cila është prognoza për të ardhmen për fëmijën tuaj?


Foshnja me defekte të njëanshme të veshkave polycystic lidhur jetojnë pa aq sa kolegët e tij. Në qoftë se vetëm një i veshkave është duke punuar, ajo pak e rrit në madhësi. Ai kujdeset dhe kontrollin e fundit të jetës të jetë i sigurt se një veshkave të shëndetshme. Pacientët e tillë duhet të kufizojë futje të kripës dhe proteina për normat ekzistuese për moshën e tyre. Njerëz të tillë ndaluar të merret me sport e kontaktit për të mbrojtur një veshkë të vetme nga dëmtimi. Ajo duhet të kujdeset për peshën tuaj dhe gjendjen e përgjithshme rregullisht bëni stërvitje, të kujdeset për veten, si dhe presionin e gjakut vjetore kontroll.