Simptomat polycystic veshkave, natyrisht, trajtim


Sëmundja e veshkës polikistik - një sëmundje gjenetike që karakterizohet nga formimi dhe pasues rritjen e cysts në veshkave. Kjo sëmundje shpesh shkon në familje, është diagnostikuar shpesh në grup moshën njëzet me dyzet vjet, por mund të ndodhë edhe në fëmijët dhe të moshuarit. Sipas statistikave - është cen më i shpeshtë i veshkave. Në mënyrë tipike, ky proces përfshirë dy veshkat
Etiologji, patogjeneze
Shkaqet e kësaj anomalie janë të panjohura për të caktuar. Ne kemi identifikuar disa defekte gjenetike që çojnë në sëmundje të veshkave polycystic. Disa prej tyre janë të kushtëzuara nga gjenet dominante, dhe një lloj shumë i rrallë - gjen ikës (sëmundja zhvillohet vetëm në ato raste kur një person ka trashëguar një nga secili prind, ose një nga secili prind një kopje të gjenit). Me trashëgimi largues - sëmundja fillon të zhvillohet në fëmijërinë e hershme, ndërsa domynantnom - nga mosha.


Të dy veshkat fillojnë të formojnë cysts të shumta që gradualisht të rritet në madhësi, compressing dhe shkatërrojnë pjesë të vogël dhe nganjëherë shumë të rëndësishëm të indeve funksionale të veshkave.
Me sëmundje, cysts rritur çon në një reduktim të rrjedhës së gjakut përmes veshkat, duke rezultuar në formimin e dhëmbëza. Gjithashtu, gurët në veshka mund të formojë, të cilat në fund të fundit shpesh çon në dështimin e veshkave.
Ky defekt gjenetik gjithashtu mund të shoqërohet me zhvillimin e cysts dhe organeve të tjera të brendshme (pankreasit, mëlçisë, etj)

Simptomat dhe rrjedha


Në shumicën e rasteve, kjo sëmundje ndodh lloj dominues gjatë viteve dhe zhvillohet praktikisht pa simptoma. Ndonjëherë zbuluar polycystic rastësisht gjatë ekzaminimit, gjatë operacionit, apo në disa raste edhe në autopsi.
Në një formë largues i sëmundjes (shumë rrallë), që zhvillohet në fëmijërinë e hershme, dhe për të rritur numrin e cysts veshkave arrin performancë të tillë të lartë se ajo çon në bark qartë fryrë. Në raste të rënda, rreziku i vdekjes të porsalindur menjëherë pas lindjes është shumë i madh, pasi janë më të zhvilluar dështimit fetusit i veshkave, i shoqëruar nga hypoplasia pulmonare. Mëlçisë është prekur gjithashtu, duke rezultuar në deri në moshën dhjetë fëmijë që vuajnë nga kjo sëmundje kanë tendencë për të rritur presionin në enët e gjakut që lidhin mëlçinë dhe zorrët, duke rezultuar përfundimisht zhvilluar mëlçisë dhe dështimi i veshkave.

Simptomat më të shpeshta janë: ndjenja siklet dhe disa dhimbje në stomak ose në kuadratin e sipërm, dhimbje intensive me ndërprerje spastik (për shkak të gurëve në veshka), urinim i shpeshtë, gjak në urinë (mundësisht me qelb). Gjithashtu ka një lodhje të përgjithshme, depresioni, vjellje dhe simptoma të tjera gradualisht zhvillojnë dështimi i veshkave, veshkat për shkak të humbjes progresive e indeve funksionale. Infeksionet e shpeshta të traktit urinar mund të përshpejtojë zhvillimin e dështimit të veshkave.


Në rreth 30% të pacientëve me formë dominuese polycystic veshkave, është prania e cysts në mëlçi, por ato nuk ndikojnë në funksionimin e duhur të mëlçisë. Në 10% të pacientëve zgjerim komplot i enëve të gjakut të vendosura në tru - të ashtuquajturit aneurysms, të cilat janë shprehur shpesh dhimbje koke shumë të fortë
Trajtim


Derisa kjo sëmundje vetëm trajtim simptomatik. Pacientët duhet të shmangin në këmbë zgjatur, udhëtim lëkundje, stresi tepërt fizike, ftohjet, të monitorojë nga afër gjendjen e dhëmbëve dhe nasopharynx. Në rastin e hematuria bruto të nevojshme për të vëzhguar pjesën tjetër të rreptë shtrat, e cila në shumicën e rasteve çon në të ndaluar gjakderdhje, pa ndihmën e drogës Hemostatic. Kur u bashkuan polycystic pyelonephritis - emërohet uroantyseptyky dhe antibiotikët. Ulja në funksionin e veshkave shkakton dietë e dendur të pasura me vitamina, me përdorimin e detyrueshëm të kufizimit kripë dhe proteina. Kur aplikoni reduktuar diuretics diuresis (aldakton, gipotiazid, Lasix, etj) dhe në hipertension të rëndë - agjentëve antihipertensive. Kirurgjisë (kist hapja) është i përshtatshëm vetëm në raste të acarohet.

Trajtimi në kohë dhe efektiv i hipertensionit dhe infeksionet e traktit urinar mund të ngadalësojë ndjeshëm shkatërrimin e indeve të veshkave, por edhe përkundër kësaj, më shumë se 50% e pacientëve përfundimisht zhvilluar dështimi i veshkave, i cili pa dializë kronike ose një transplantim të veshkave pa në mënyrë të pashmangshme çon në vdekje.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. Trajtimi Prostatitis dhe shkaqet
2. Të gjitha urolithiasis