Vezoret Poliktozni


Pothuajse çdo grua që të paktën një herë e bëri, me ultratinguj mund të dëgjojë fjalët "Ju keni vezoret polycystic" ose "Ju polykytoz." Në mënyrë tipike, kjo diagnozë duhet të jetë shpjegime shumë konfuze, të cilat dëgjojnë frazat në lidhje me nivelet e larta të hormoneve seksuale mashkullore dhe problemet e mundshme me të shtatzënisë. Çfarë është "polycystic" dhe pse aq shpesh dëgjuar këtë frazë nga mjekët?


Le të hetuar!


Nuk ka shpjegim të qartë nga mjekët për shkak të faktit se ende rreth këtij "shteti" ecin mosmarrëveshjet dhe ka mendim të caktuar, por kuptimi themelor i gjendjes patologjike është e qartë.


Kjo temë është shumë e ndërlikuar, por pa dhënë mekanizma specifike të vezore, ju nuk mund ta kuptojnë natyrën e sëmundjes apo gjendjes.


Si vezoret normale-looking dhe atë që përbëhet


Vezore përbëhet nga një pak më të zgjatur arsimi madhësia mesatare 3x2 cm - formën dhe madhësinë e vezoreve mund të ndryshojnë në gra të ndryshme. Brenda vezores përbëhet prej indeve dhe gjakut lidhës enëve që ushqejnë vezore. Në shtresën e jashtme të follicles ovarian rriten dhe janë fillimet e follicles të ardhmen.

Gjëndër - me sa duket që përfaqëson një enë të vogël të mbushur me lëng transparent, brenda së cilës është veza. Në fakt, kjo "shtëpi" vezë. Në lindje, vezore është hedhur rreth 2 milionë follicles, por nga pubertetit është rreth 400 mijë - të tjerët regres.

Nëse ju shikoni në vezoret e grave të rritur, ne mund të shohim vetëm disa follicles të madhësive të ndryshme, si dhe të gjitha follicles tjera duhet të ketë qenë i tillë një madhësi të vogël se ajo nuk është e dukshme.Çfarë e bën mjeku ultratinguj?


Kur mjeku parë në vezore ultratinguj, ai tërheq vëmendjen për madhësinë e saj, numrin dhe madhësinë e follicles dhe follicles vend që përputhen atë që ai e sheh në ditën ovaries e ciklit menstrual.


Normalisht, mjeku duhet të kontrolloni:


Në fillim të ciklit (në ditët e para pas menstruacioneve) - disa (6-8 mm) folikule të vogla
Në mes të ciklit - një (rrallë dy) gjëndër e madhe (dominuese) dhe disa follicles të vogla
Pas një mesi i ciklit te menstruacioneve - korpus luteum (gjëndër ad, e cila është formuar në mes të ciklit gjëndër hov).Kur mjeku nxjerr fjalën "polycystic"?


Nëse ai e sheh rritje në vezore madhësi dhe shumë follicles të vogla (të tilla si në fillim të ciklit) mbi 10-12 copë. Kështu, ky lloj i ciklit ovarian dhe fillimi dhe të mesëm dhe fundi i ciklit.
Mjeku mund të shihni me ndryshimet e tjera, por për të shmangur konfuzionin në lidhje me atë më vonë.


Terminologjia - Gjuha e kuptueshme


Për shtetin, të cilin unë e them, ka disa terma mjekësore.
"Polykystoznaya (opsioni në tekstin e mëtejmë: morfologjia, struktura, degjenerimi, ndryshim, transformim, rilindje, etj) vezoret" - "Fusha" - përkthyer sa më shumë; cysts në emër të quajtur follicles të vogla që nuk rriten më tej, por ka mbetur në fazën fillestare.

E rëndësishme!
Këtu janë tre përkufizime nga fjalorë cysts të ndryshme:zgavër që ndodh në indet dhe organet e trupit për shkak të proceseve të ndryshme patologjike
enjtje në një formë të mbyllur të mbushur me lëngshme ose butë kavitetin permban
zgavër jonormal i mbushur me substancën fluide ose gjysëm-fluide dhe ndahen nga përreth indeve ose kapsule guaskes.Është e qartë se nëse shteti ynë i ovarian përdorin termin "polycystic" nuk është plotësisht e saktë, pasi vezoret nuk janë të sapo formuar tumore zgavër, dhe elemente vetëm normale strukturale (follicles) - të fillojë të rritet dhe të ndaluar në fazën fillestare. Kjo gjëndër nuk mund të konsiderohet si një cist, sepse në qoftë se ju filloni për të stimuluar rritjen e saj - kjo mund të pjekur gjëndër të ovulate dhe të japin vezë normale (më shumë për këtë më vonë).

Prandaj, kjo është fjala e duhur për të përshkruar këto ovarian "polyfollykulyarnыe" ose "multyfollykulyarnыe." Këto terma janë përdorur edhe kur përshkruar me ultratinguj, por më rrallë.
Ka disa klasifikime të shtetit të ultrazërit të vezoreve dhe të autorëve të ndryshëm përshkruajnë dallimet midis "polykystoznыmy" dhe "polyfollykulryanыmy" vezore (polycystic kur është - follicles të vendosura në periferi të vezores si "rruaza" dhe një pjesë thickened qendrore e vezore, ndërsa "polyfollykulyarnыh" - shumë follicles në rreth vezore, nuk thickened pjesën qendrore).

Sipas mendimit tim - për të përdorur termin "polycystic" në këtë rast nuk është mjaft i pranueshëm - kryesisht për shkak se ajo është një pacientët shumë të frikshme.
Dëgjuar fjalën "polycystic" - pacienti shpesh imagjinon se vezore e saj e mbushur cysts, dhe ata në mënyrë të pashmangshme do të duhet të hiqet. Në fakt nuk është kështu.


Nëntotali:


Diçka parandalon gjëndër në vezore të rritet. Për shkak të kësaj shumë follicles ovarian akumulon në një fazë të hershme të zhvillimit. Kjo është parë në ultrazërit dhe mjeku i thotë se është "polycystic". Termi "kist" nuk është mjaft e drejtë për të përdorur titullin si "kist" - kjo është ajo që shfaqet në indet ku nuk ishte, si rezultat i procesit patologjike dhe follicles normale në vezore dhe nuk ka element të saj strukturore.E rëndësishme!


Vezoret - një organ dinamike ndryshon. Prandaj, çdo cikël duket ndryshe. Gjatë vitit, madje edhe në gra të shëndetshme çdo cikël menstrual të ndryshme nga ajo e mëparshmja. Absolutisht normale që disa cikle menstruale në një vit mund të ketë ovulacionit. Përveç kësaj, stresi, ndryshimi i klimës dhe sëmundje të përgjithshme mund të ndryshojnë gjatë ciklit menstrual, dhe ajo do të shfaq "pamjen" e vezores.
Tani ju e kuptoni pse "polykystoznыy" lloj i ultrazërit ovarian shfaqet në çdo 4 gra të shëndetshme, në mungesë të çdo - (. Ciklit të rregullt menstrual, varfëri, dhe të tjerët u mungojnë argumentet) apo çrregullime të sistemit riprodhues.

Kështu, konkluzioni ultratinguj - "vezoret polycystic" vezoret mund të përputhen me gra të përkryer të shëndetshme.


Çfarë e pengon follicles të rriten?


Rriten follicles mund të parandaluar shumë faktorëve. Për shembull, në qoftë se ju jeni duke marrë kontraceptivë hormonal, vezoret tuaja në ultrazërit mund të përshkruhet si "polycystic" ose "multyfollykulyarnыe." Kjo është për shkak të faktit se një nga mekanizmat e veprimit të kontraceptivëve hormonal është për të parandaluar rritjen e follicles në fillimet e tyre.
Një numër i sëmundjeve dhe kushtet mund të shkaktojë rritjen e gjëndër - këtë sëmundje tiroide, rrit prodhimin e Hormoni hormon, çrregullime endokrine, stresi të zgjatur dhe laktacionit.

Kështu, një herë kanë uyazyka që parandalojnë follicles të rriten - vezoret fillojnë të fitojnë "polykystoznыy" sy. Ajo ndalon rritjen e follicles mund të jetë një fenomen i përhershëm (kundër një sëmundje) dhe të përkohshme (stresi, marrja e kontraceptivëve, laktacionit).
Në disa gra vezore mund të shikoni vetëm "polykystoznыm" dhe në këtë mënyrë rritjen e follicles për ovulacionit të ndodhë. Kjo është vendosur kundër sfondit të follicles, të cilat nuk rriten shumë më përtej fazën formuar follicles që rriten në mes të ciklit për madhësinë e dëshiruar dhe ovulacioni ndodh.

Përfundimi kryesor! Disponueshmëria ultratinguj foto "vezoret polycystic" në mungesë të shenjave të tjera të sëmundjes - do të thotë asgjë, dhe mund të jetë aq i përkohshëm, si vezore dhe normale.


Ose sindromen policistike te vezoreve sëmundje Stein-Leventhal


Koncepti i "vezore polycystic" u shfaq në fillim të zgjasë përgjithmonë, kur përshkruajnë saktësisht pamjen e vezoret në gratë që janë të trashë, mungesa e menstruacioneve dhe rritja e tepruar e flokëve padëshiruar trupit.
Në vitin 1934, Stein dhe Leventhal përjetësuar emrat e tyre, së pari duke përshkruar 7 pacientët me mungesë të menstruacioneve dhe karakteristike ovarian polykystoznoy. Dështimi i trajtimit mjekësor të këtyre grave ka të nevojshme të një operacioni, gjatë së cilës u rrit në vëllim vezore me një kapsulë thickened dhe shumë follicles të vogla. Është sugjeruar që kapsulë thickened ovarian theksuar këtë sëmundje, në mënyrë indirekte ka konfirmuar efikasitetin e tre të katërtat e heqje e prekur të vezoreve.

Në të ardhmen, kjo sëmundje u quajt "sindromi polycystic vezore"
Ky sindrom - një nga më të diskutueshme në gjinekologji moderne, si ende relativisht kriteret për diagnozën e kontradiktave ekzistuese. Ajo tashmë është pranuar përkufizimin e këtij sindromi dy (një në vitin 1990 dhe një tjetër në vitin 2003), por edhe specifikimet fundit futur në vitin 2003 në Roterdam, nuk e vënë një fund për këtë çështje.
Sipas përcaktimit të fundit të sindromen policistike te vezoreve lidhet praninë e çdo dy prej tre kushte:

Mungesa e ovulacionit ose ovulacionit shumë rrallë (siç është treguar në ciklin menstrual - një vonesë të menstruacioneve shumë i madh rrallë shkojnë si rezultat, pacientët të tilla vuajnë nga shterpësi)
Shenjat e rritjes së prodhimit të hormoneve seksuale mashkullore (ose në rezultatet apo shenja të jashtëm - rritja e tepruar e flokëve trupit, puçrra fytyre, ëmbëlsi e lëkurës)
Pikturë "polycystic" vezoret në ultrazërit, kriteret e mëposhtme: më shumë se 12 follicles matëse 2 deri në 9 mm ose rritja vezore prej më shumë se 10 3 gradë. Këto kritere janë: follicles vendndodhjen rreptësisht në periferi të vezores si një "gjerdan perlash" dhe përhapjen e shtresës së brendshme të vezores - konsiderohet si jo i detyrueshëm

Që nga shenjat klinike të ngjashme mund të jenë sëmundje të tjera (sindroma adrenogenital, sindromi Cushing, rrit nivelet e Hormoni, reduktohet funksion tiroide, etj) për diagnozën e "sindromi polycystic vezore" për të përjashtuar praninë e këtyre sëmundjeve.
Dhënë këto kushtet strikte për diagnozën e këtij sindromi, vezoret polycystic - një sëmundje shumë të zakonshme. Frekuenca është rreth 4-6%.
Është shumë e rëndësishme për të kuptuar se vërtetë polycystic vezore Sindromi - një sëmundje e rrallë (4.7%), dhe foto ultratinguj polycystic ovarian mblidhet çdo grua 4. Kjo është, e përsëris - vetëm shenja me ultratinguj e vezore polycystic nuk është e mjaftueshme për të vënë një diagnozë të vezore polycystic mund të jetë mungesa e sëmundjes, të jetë për shkak të sëmundjeve të tjera.

Përveç kësaj, për të përshkruar vezoret si "polycystic" nuk duhet të jetë vetëm një vlerësim subjektiv i mjekut (diçka si vezoret janë zgjeruar, shumë follicles të vogla), dhe pamja e vezore duhet të plotësojnë kriteret e përcaktuara: më shumë se 12 follicles 2-9 mm ose duke rritur vezore më shumë se 10 3 gradë.


Atë që karakterizohet sindromen policistike te vezoreve


Në këtë sindrom kanë karakteristika të përbashkëta, megjithatë, shkalla e ashpërsisë mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.
Çrregullimet menstruale, tendenca për të vonuar apo edhe mungesa e plotë e menstruacioneve (ka edhe një kriter diagnostike - së paku 6 periudhave menstruale në vit).

Mungesa e ovulacionit ose ovulacionit shumë rrallë - ovulacionit është jashtë vezë të pjekur nga folikuli, zakonisht ndodh në mes të ciklit. Pa ovulimit nuk mund të merrni shtatzënë, sepse ovulacioni është rezultat i mungesës së infertilitetit në këta pacientë. Që disa pacientë ovulacionit mund të ndonjëherë ndodhë - Shtatzënia tyre vjen rastësisht (pas një periudhe të gjatë të infertilitetit)
Shenjat e hormoneve të tepërta mashkull - rrit rritjen e flokëve padëshiruar në buzën e sipërme, në anën e pasme, rreth nipples, bark, kofshë e brendshme), puçrra fytyre, ëmbëlsi e lëkurës, humbje e flokëve në kokë. E rëndësishme! Shkalla e këtyre karakteristikave - ndryshe. Në disa pacientë mund të mos jetë, ose mund të jetë vetëm tregon të lehta, dhe disa pacientë mund të jenë të gjitha këto shenja të shprehura kryesisht.

Për këtë sindrom karakterizohet edhe nga rritja e hormoneve seksuale mashkullore në gjak (testosterone dhe DHEAS lirë). Megjithatë, kjo veçori nuk është konstante, dhe treguesit e pacientëve të hormoneve seksuale mashkullore mund të jetë normale. Ka situata ku ka pasiv shenja të hormoneve të tepërta meshkuj, të tilla si rritja e flokëve trupit, gjakut dhe hormonet janë normale, ose anasjelltas - hormonet mashkullore në gjak rritet, ndërsa jashtë nuk është e qartë. Prandaj, si një kriter diagnostik për këtë sindrom janë ose jashtë shenja apo parametra laboratorike

Trashje - kjo nuk është një tipar i përhershëm. Vetëm gjysma e grave me këtë sindrom është mbipeshë. Kjo sindromë mund të ndodhë në gratë dobët e kryera. Sindromi klasik ka qenë përshkruar është shoqëruar me trashje, por u gjet më vonë se shtim në peshë nuk është e nevojshme.
Çrregullime metabolike - është një kompleks çrregullime metabolike, e cila konsiderohet si një fazë që i paraprin diabetit. Thelbi i këtyre çrregullimeve është se insulinës (një hormon që rregullon nivelin e sheqerit në gjak dhe të kryejë funksione të tjera të rëndësishme) pushon për të punuar siç duhet në trup, numri i tyre rritet dhe ajo fillon të ushtrojë një ndikim negativ në funksionin riprodhues, si dhe organet e tjera dhe sistemet. Kjo gjendje quhet edhe "tolerancë të dëmtuar e glukozës"

Në sfondin e ndryshimeve metabolike në gratë me këtë sindrom rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe e diabetit në zhvillim.
E rëndësishme! Shkalla e këtij ndryshimi është i ndryshëm në gra me këtë sindrom - çrregullime metabolike mund të shprehet pak.
Nuk Shenjat klinike mësipërme domosdoshmërisht të ndodhë në të gjithë pacientët me sindromin. Nuk mund të jetë vetëm disa prej këtyre simptomave dhe ashpërsia e tyre mund të jenë të ndryshme. Pra, nuk mbështeten në këtë listë të simptomeve dhe të përpiqen për të gjetur të gjitha këto shenja në veten tuaj. Edhe një herë - sindromi polycystic vezore është shumë e ndryshme dhe ka shumë opsione dhe kombinime të manifestimeve klinike.Atë që ka sindromen policistike te vezoreve?


Ende përgjigje për këtë pyetje është jo, por nuk ka teori mjaft e qartë e cila, edhe pse jo plotësisht, por mund të shpjegojë pse ekziston ky shtet.
Kjo njësi mund të duket pak e vështirë për të kuptuar, kështu që ju mund të kaloni atë, edhe pse kjo teori i sëmundjes është mjaft interesante.
Ai fillon me adoleshencë.
Gjatë pubertetit, një vajzë shkon nëpër disa faza sekuenciale në ndryshim, secila prej të cilave ka emrin e vet: adrenarhe (aktivizimin e gjëndra veshkave), pubarhe (rritjen e hershme të qimeve pubike dhe sqetull) telarhe (rritja e hershme e gjinjve), menarche (parë menstuatsyya).

Pra, vajza fillon në pubertet për të rritur gjëndra veshkave (adrenarhe). Gjatë kësaj periudhe, trupi është i dominuar nga vajzat hormonet mashkullore dhe hormonet femërore janë shumë të pakta.
Hormonet seksuale mashkullore, i quajtur gjithashtu androgens, janë përgjegjës për rritjen e vajzave, paraqitjen e qimeve pubike dhe trupit në sqetull, dhe ata të ngritur dhe drejtuar një sistem unazë, e cila do të vazhdojë të menaxhojë ciklin menstrual.
E rëndësishme! Hormonet seksuale femra shfaqen në trup vetëm nëpërmjet transformimit të hormoneve seksuale mashkullore. Kjo ka hormoneve seksuale mashkullore në gratë nuk mund ta formojnë atë, hormonet femra. Është shumë e rëndësishme për të kuptuar, pasi ajo është në kundërshtim me këtë lidhje çon në sindromi polycystic vezore.

Hormoneve seksuale mashkullore janë quajtur "e keqe e domosdoshme për trupin e femrës", sepse pa to është e pamundur për të krijuar hormonet seksuale femërore, dhe numri i tyre ka tejkaluar - të krijojë blloqe të hormoneve femërore.
Burimi kryesor i hormoneve femërore (estrogjene) janë vezoret. Estrogjene prodhuar follicles gjatë rritjes së tyre. Rreth çdo gjëndër është një "predhë" të veçantë që përbëhet nga qelizat që prodhojnë hormonet mashkullore. Me fjalë të tjera - kjo fabrikë gjëndër dhe membrana - përbërjen boshllëqet. Hormoneve seksuale mashkullore hyjnë në gjëndër dhe ata janë shndërruar në hormonet femërore.

Në rastin e fabrikës dhe të përpiqemi për të shpjeguar se çfarë ndodh gjatë pubertetit dhe pse shfaqet sindromi i polycystic vezore.
Në mënyrë që të fillojë ciklin e prodhimit duhet së pari të krijojë një numër të mjaftueshëm të boshllëqet. Dhe gjatë pubertetit, gjatë "adrenarhe" trupit vajzë ngopur androgens (hormonet seksuale mashkullore që janë "boshllëqet" për të krijuar hormonet seksuale femërore). Androgens sintetizohet kryesisht në vezore dhe gjëndra veshkave. Numri në rritje i vajzave androgens të nxitur rritjen e flokëve, trupit dhe në fund duke krijuar stimuj për fituara sistemit të ciklit menstrual. Kjo është kur pjesë të mjaftueshme dhënë sinjal për të drejtuar fabrikë.

Filloni fabrikë - copa të të ardhurave në dyqan dhe në vezore - fillimi i rritjes folikulare është stimuluar nga androgens, por pastaj të gjitha varet se si fabrika do të punojë vetë - ajo duhet të fillojë të prodhojë billets produkt.
Fabrika pa udhëheqje nuk mund të ekzistojë. Udhëzues fabrikës dy shefin e - i pari është përgjegjës për ofrimin e boshllëqet (por kjo është një tjetër tipar i saj më vonë), e dyta - kontrollon prodhimin.
Në fillim të vezoreve është LH parë kokë - ky hormon i prodhuar në tru dhe stimulon prodhimin e androgens në skeletit te fshikëz, koka dytë - FSH - stimulon konvertimin e androgens deri estrogjene. FSH kreu i rreptë kur estrogjenit prodhohet pak - vlera e tij është proporcionale, thotë ajo stimulon formimin e tyre, dhe kur ajo arrin një prag të caktuar, estrogjenit të fillojnë për të shtypur FSH. Është e rëndësishme të ovulacionit ndodhur.

Por përsëri në fillim. Siç është bërë ciklin normal të menstruacioneve gjatë pjekjes. Ka vjen një kohë kur trupi fillon të rritet vajza prodhuar androgens (bosh), ata janë prodhuar në gjëndra veshkave dhe vezoret. Nën ndikimin e tyre, vajza fillon të rritet, ajo u shfaq flokët e trupit e parë dhe sinjal "bosi i parë" LH, është koha për të rritur numrin e copa direkt në fabrikë - që LH fillon për të stimuluar formimin e androgens në follicles shell. Follicles në vezore vajzat e vogla dhe ata nuk do të rritet.

Nën ndikimin e androgens akumuluar në membranat e follicles, ata fillojnë rritjen e tyre të parë. Përfshihen më tej në "kokë e dytë" FSH, i cili fillon për të menaxhuar procesin e prodhimit - konvertimin androgens në estrogjene. Ajo u formua estrogjene detyrua follicles të rritet më tej.
Rusty sigurisht jo të gjitha follicles të fillojë, por disa, pastaj u tërhoq përpara vetëm një, ajo rritet deri në 20 mm dhe breshëri - është ovulacioni ndodh. Në vendin e folikulit që ia plas, formuar korpus luteum i cili përgatit në mitër për implantimin e një vezë pllenohet, dhe në qoftë se kjo nuk do të ndodhë, korpus luteum regresses dhe menstruacioneve fillon.

Nën ndikimin e estrogjenit rrit Mukoza e uterusit (endometrium), e cila është e grisur pastaj larg, e cila është menstruacioneve.
Pra, në cikli normal menstrual fillon. Zakonisht, vendosjen e këtij sistemi të tërë në vajzat kanë nevojë për gjashtë muaj, dmth menstruacioneve parë mund të jetë i parregullt, pasi të dy drejtojë fabrikë të re përshtatur vetëm për të punuar normalisht dhe nuk ndërhyjnë me njëri-tjetrin.
Çfarë ndodh kur formuar sindromi polycystic vezore.
Problemi është se procesi fillestar i akumulojnë copë (androgens gjatë adrenarhe) është i tepërt. Ajo ende nuk është e qartë se pse, por supozohet se gjithë faji i insulinës dhe substancave të ngjashme me të. Insulinë - përgjegjëse jo vetëm për nivelet e sheqerit në gjak, por ajo gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në rritjen e të gjithë trupit.

Kur procesi i riu rritjes aktive, aktiviteti i tij rritet, veçanërisht stimulon prodhimin rritje të androgens gjatë maturimit të hershme.
Pra, kjo është insulina mund të jetë përgjegjës për një numër të gabimeve në proces.
Aktiviteti i tij e tepruar jo vetëm rrit numrin e "boshllëqet", por edhe prish dy prej princave, por shumë selektive - "Bosi i parë" - LH - ajo i jep kompetenca të tepërta dhe e bën atë të ndaluar në procesin e krijimit dhe ruajtjes bosh (sintezë e androgens në vezoret). "Shefi i dytë" - ai përfshin akses në informacion në lidhje me atë që po ndodh në fabrikë - që FSH fillon të prodhojë sasinë e duhur, për shkak se ajo ka ulur ndjeshmërinë ndaj stimujve që shkakton prodhimin e tij.

Çfarë ndodh: fabrika e mbushur me boshllëqet, numri i të cilave është bllokuar prodhimit - ngrin prodhimit, si kreu i dytë nuk punon, nuk shkojnë në prodhimin e detalit - produkt jo.
Në vezore formuar shumë follicles të vogla, të cilat vetëm filloi të rritet dhe të ndaluar, siç ndikuar nga androgens mund të fillojë vetëm rritje. Këto membranat janë të sintetizuara androgens aktive (nën ndikimin e LH) nuk janë konvertuar në estrogjenit, pasi që nuk janë të mjaftueshme FSH. Madhësia e vezoreve gradualisht rritet, ata bëhen të mbushur me follicles të vogla. Që estrogjenit është prodhuar shumë pak - mitër prapa në zhvillimin mbetet i vogël.

Klinikisht kjo manifestohet si vijon: një vajzë mund të marrë vetëm një menstruacioneve pak dhe pastaj tërësisht të ndaluar ose të vijë me vonesa shumë të mëdha dhe jo rregullisht.
Që nga vezoret prodhojnë një shumë të hormoneve seksuale mashkullore dhe disa gra - mund të duket e tepërt të flokëve trup, fytyre (aknet) ëmbëlsi e lëkurës dhe të flokëve humbje.
Shkelja e insulinës nuk mund të zbulohet (reflektohet në rezultatet e studimeve të vetëm), ose të japë një pasqyrë të plotë të anomalive metabolike e trashje.

Me fjalë të tjera, vajza në fillim të pubertetit (adrenarhe), nga karakteristikat e tij korrespondon me një kusht që shkakton zhvillimin e sindromi i polycystic vezore vetëm në vajzë normale jashtë këtij shteti në procesin e maturimit të mëtejshëm. Kush është atje lart çrregullime (mosfunksionim të insulinës) - mbetet në këtë gjendje dhe ajo fillon të formësojnë zhvillimin e sindromi i polycystic vezore.
Siç kam shkruar më lart, ashpërsia e sindromi i polycystic vezore është i ndryshëm. Dikush formuar një tablo të plotë të sëmundjes - shkelje menstruacionet në fillim, shenjat e jashtme të rritur hormoneve seksuale mashkullore, trashje. Tjetër mund të jetë një vonesë afat të gjatë, pak flokët e trupit, pesha normale e trupit, mund të jetë vetëm një problem - infertilitetit.

Ky diversitet i ashpërsia e këtij sindromi është për shkak të faktit se trupi është një mundësi e madhe për kompensim që dalin shkelje ose shkelje vetë nuk kanë kohë për të zhvilluar plotësisht. Prandaj, në pacientët me këtë sindrom, përkundër shumë follicles në vezore, nivele të larta androgen dhe mosfunksionim të dy shefave (LH dhe FSH) është ende nganjëherë ndodhin ovulacionit dhe pacientët të tilla spontane shtatzënë.


Trashëgim


Ajo u gjet se sindromi polycystic vezore mund të trashëgohet nga nëna tek vajza. Gjithashtu zbuloi se prindërit e vajzave me këtë sindrom kanë çrregullime të caktuara. Vetëm e rëndësishme për të kuptuar se ky sindrom nuk është trashëguar si "gjithmonë", që është "i lidhur" me një gjen të vetëm, dhe ajo është trashëguar nëpërmjet një kombinimi të disa gjeneve që shkakton ndryshueshmëria dhe trashëgimisë shkeljet në ashpërsi të ndryshme të këtij sindromi.

Tani analizuar situatën më të shpeshta në një pritje në gjinekologu: parregullsi menstruale dhe nivele të rritura të androgens (hormoneve seksuale mashkullore) + "vezoret polycystic" në ultrazërit.
"Polykystoznыy" lloj i rregullave ovarian mund të jetë një alternativë, nëse nuk ka shkelje (pse vezoret bëhet ky lloj nuk është i njohur, mund të supozohet se në fillim të pjekjen ishin pereduyazyka në zhvillimin e sindromës, por trupi është kompensuar në kohë). Prandaj, vetëm foto me ultratinguj "polycystic" asgjë Ovarian.

Është e rëndësishme për të kuptuar se cikli menstrual mund të shkaktojë një sërë arsyesh (stresit, humbje peshe dhe dietë të rreptë, sëmundje, sportive, nivele të larta të Hormoni, probleme tiroide, etj), që ka shumë faktorë që mund të prishin "dy krerët" dhe LH FSH. Në follicles ovarian që nuk piqen, dhe kështu prodhojnë estrogjene (hormonet femërore) do të reduktohet, do të mbizotërojë prodhojë hormonet mashkullore, pasi ata nuk do të konvertohet në estrogjenit, ata do të grumbullohen. Si rezultat, numri i tyre do të rritet në gjak. Një pikë shumë e rëndësishme! Në këtë situatë, nuk e ngatërruar shkakun dhe efektin (një gabim i përbashkët) - Përmirësimi i hormoneve seksuale mashkullore do të rezultojë mosfunksionim menstrual dhe jo shkakun !!!

Sigurisht, akumulimi i hormoneve seksuale mashkullore në vezore, pas një kohë fillon për të pasur një rol të pavarur për të luajtur, duke rritur situatën.
Në veçanti, në qoftë se një vajzë vendos për të humbur peshë, kundër stresit në trup dhe mungesa e indeve yndyrë (ku i njëjti estrogjenit prodhuar) ndërprerë "dy krerët" FSH dhe LH - follicles ovarian ndaluar në rritje, androgens janë konvertuar në estrogjene nuk grumbullohen në trup dhe mjeku fixes përmirësimin e tyre në gjak.
Në ultratinguj në një vajzë është pikturë "vezoret polycystic" sa më shumë follicles të vogla, u ndal në fillim të rritjes së saj. Në këtë situatë, diagnoza e "sindrom polycystic vezore" është e rreme.

Sëmundje e rrallë: sëmundja Cushing, sindromi adrenogenital, rrit prodhimin e Hormoni, funksioni reduktuar tiroide, tumoret androgen-prodhimin, etj Në këto sëmundje foto klinike mund të jetë e njëjtë si në sindromi polycystic vezore, por do të jenë nuanca, sepse sipas përkufizim, të gjitha këto sëmundje duhet të përjashtohet, pasi ata janë të trajtohen veç e veç.


Trajtimi i sindromi i polycystic vezore


Objektivat e trajtimit:Reduktuar prodhimin e hormoneve seksuale mashkullore

Normalizimin e ciklit menstrual
Get shtatzënisë (nëse është e nevojshme)
Për të siguruar parandalimin e mëtejshëm të çrregullimeve metabolike që mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit

Cilat janë trajtimet ekzistojnë

Uljen e peshës (nëse trashje)
Kontraceptive hormonale
Metformin (Siofor)
Antiandrogens
Tregtisë ovulacionit
Metodat kirurgjike: kauteryzatsyya ovarianTani që ju e kuptoni, si një zhvillim sindromi polycystic ovarian dhe parregullsive në trup në këtë sëmundje, ju do të jetë shumë e lehtë për të kuptuar se çfarë është trajtimi i këtij sindromi.

Unë duhet të them se në fund të fundit të kuruar ky sindrom nuk është ende e mundur, por për të neutralizuar disa nga manifestimet e tij - të jetë e mundur.
Që do të thotë trajtim është kjo: ne kemi nevojë për të reduktuar sasinë e androgens bërë për të rivendosur funksionimin e duhur të "dy krerët" - FSH dhe LH - shkaktojë ovulacionit dhe për të korrigjuar çrregullime metabolike për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit.


Si funksionon çdo trajtim


Reduktimin e peshës (vetëm nëse ka një tepricë) - paragrafi i parë i trajtimit të këtij sindromi. Siç tregohet në një numër të madh të studimeve të ketë vetëm humbje peshe çon në normalizimin e funksionit menstrual dhe për të zvogëluar nivelin e hormoneve seksuale mashkullore në gjak. Asnjë reduktim pesha e trajtime të tjera nuk mund të ketë efektin e dëshiruar, apo edhe aspak efektive. Vetëm humbje peshe nuk duhet të jetë e shpejtë të bjerë gradualisht, në mënyrë që trupi nuk ka ndier stres shtesë.

Kontraceptive hormonale
Këto barna pengojnë punën e "dy shefa" FSH dhe LH. Më e rëndësishme në këtë është për të shtypur veprimtarinë e LH, pasi ajo stimulon prodhimin e hormoneve seksuale mashkullore në vezore. Përveç kësaj kontraceptive rritjen e numrit të proteinave të veçanta të gjakut (një proteine ​​që lidh hormonet seksuale). Kjo proteinë zvogëlon numrin e hormoneve aktive në gjak, sidomos androgens. Kjo në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon ndikimin e hormoneve seksuale mashkullore në trup, e cila redukton manifestimet klinike të sëmundjes. Disa kontraceptive janë të përbërë nga substanca të cilat mund të ofrojnë në mënyrë të pavarur efekt antiandrogenic (dmth pengojnë prodhimin dhe aktivitetin e hormoneve seksuale mashkullore). Qëllimi i këtyre barnave - së shumti.

Metformin - drogës erdhi në gjinekologjike endokrinologji. Destinacion tij e parë - trajtimin e diabetit. Siç e kam përshkruar më lart, sindromi i polycystic yachnykov roli kryesor i insulinës, ose më mirë ajo nuk është duke punuar. Është treguar se metformina është në gjendje për të korrigjuar këto shkelje. Në pacientët që marrin këtë drogë në trup është restaurimi i vezoret normale (puna korrigjuar kokën e dytë - FSH - ai fillon të reagojë ndaj sinjaleve të vezore), reduktuar numrin e niveleve meshkuj homonov seksi, korrigjuar çrregullime metabolike. Gjatë trajtimit me Metformin vetëm mund të rimarrë funksionin menstruale, duket se ciklet menstruale ovulimit, pesha e reduktuar dhe të reduktuar shenjat e jashtme të androgens të tepërta. Metformin është marrë për një kohë të gjatë, të paktën 6-8 muaj, dhe i pari i efektit të saj mund të shihet jo më herët se 3-4 muaj. Me fjalë të tjera - metformina kryesor të drogës, e cila ndikon në mekanizmin e sëmundjes

Anti-androgjene - droga që bllokojnë efektet e hormoneve seksuale mashkullore në nivele të ndryshme. Në përgjithësi, qëllimi kryesor i regimens e tyre të trajtimit të sëmundjes - uljen manifestimet e jashtme të tepërt homonov seksit mashkull - që është puçrra fytyre, ëmbëlsi e lëkurës, humbje e flokëve, etj Antiandrogens janë pjesë e kontraceptivëve hormonal (shih lart), dhe mund të administrohet vetëm ose në kombinim me medikamente të tjera.
Tregtisë ovulacionit - këto barna (ka disa) janë përdorur për të nxitur ovulacionin për pacientët të cilët dëshirojnë që të krijoj. Siç përshkruhet më sipër, ovulacioni mund të shërohen në mënyrë të pavarur gjatë trajtimit me droga të tjera, por kjo nuk ndodh gjithmonë. Skema ovulacionit induksion janë të ndryshme. Zakonisht fillojnë me droge relativisht të ulët në rast të dështimit të lëvizte në nxitësit më të fuqishme. Ka dy probleme kryesore në ovulacionit induksion në këta pacientë - një përgjigje të dobët për të stimulimit dhe, anasjelltas, përgjigje shumë e tepruar që të çon në të ashtuquajturat 'sindromi ovarian hiperstimuluese'. Shumica e këtyre problemeve lindin kur pacientët janë në stimulim, e cila ishte një përgatitje paraprake. Është e rëndësishme për të stimuluar ovulacionit para proceseve të ndaluar patologjike që mbështesin sëmundje, me fjalë të tjera, ne duhet së pari të ndaluar makinës, dhe pastaj të rregulluar atë, në vend se duke u përpjekur për të riparuar, kur ajo nuk është duke punuar. Trajnim paraprak kryhet me metoda të ndryshme, duke përfshirë përdorimin e drogës e mësipërme.

Metodat kirurgjikale - këto metoda janë përdorur vetëm në qoftë se të gjitha përpjekjet e trajtimit të drogës nuk kanë qenë të efektshme, dhe në qoftë se sëmundja është aq e rëndë se në ovarian formuar kapsulë dendur (nënshkruar shell e jashtme e vezore) dhe është një shtim i fortë i shtresës së brendshme . Në përgjithësi ekzistojnë dy lloje të kirurgjisë - heqje ovarian pykë dhe kauteryzatsyya. Në rastin e parë një pjesë e vezores është hequr, dytë - mbi sipërfaqen e vezores është një shumë prej vrimave të vogla. Përmbajtja kryesore e manipulimit të tillë - për të hequr inde të tepërt, duke prodhuar hormonet seksuale mashkullore (copë të qarta nga fabrika) dhe të shkatërrojë shell dendura e vezore që mund të ovule (gjëndër e pjekur mund të ia plas).

E rëndësishme! Çdo trajtim kirurgjik i kësaj sëmundjeje mund të jetë yyazytsirnistyu çojë shumë të madh në zhvillimin e mbështjelljes në legen që çon në përçarje të qenët i qartë Tubali dhe në përputhje me varfëri.
Pra, mund të përbëhet situatë ku pas operacionit cikli menstrual rimëkëmbet dhe fillon të ndodhë ovulacioni dhe shtatzënia nuk ndodh, siç ishte pengimi i tubave fallopiane, e cila gjithashtu korrigjuar operacion - të tillë një rreth vicioz, i cili shpesh bien në të njëjtin pacient sëmundje.

Në negativ heqje ovarian pykë është se kur ju hiqni vezore e tij është e humbur dhe aparat folikulare nga vezoret, të cilat mund të ndikojnë më vonë në formën e dështimit të hershme ovarian me zhvillimin e menopauzës së parakohshme.
Prandaj, ne duhet të bëjmë çmos për të shmangur trajtimin kirurgjik të sëmundjes dhe nuk e drejtuar atë për të vezoreve nuk ka ndryshuar aq shumë sa që medikamentet nuk ishte efektive.
Shumica nga metodat e mësipërme të trajtimit (përjashtuar kirurgji) përdoret një kombinim i disa barnave. Trajtimi merr mjaft kohë - 8/6/12 muaj, por në përgjithësi, e saktë efekt trajtimi qasje është shumë i mirë dhe shtatzënia ndodh në shumicën e pacientëve.

Normalizimi i ciklit menstrual - problemi është më kompleks. Për fat të keq, ne duhet të pranoj se normalizimin e arritur deri më tani e plotë të ciklit menstrual mund vetëm në pacientët që marrin kontraceptivë hormonal. Pa atë, cikli mund të punojnë mirë për një kohë (për shembull, në pacientët që marrin metformine), por pas një kohe përsëri mund të vonohet. Duke kontraceptive hormonale, një grua ka jo vetëm një cikël menstrual të qëndrueshme, por edhe parandalon përparimin e mëtejshëm të sëmundjes.


ParandalimQë nga sindromi polycystic vezore zhvillohet nga adoleshencë shumë e rëndësishme në njoftim simptomet në vijim:Ngritja e gjatë e menstruacioneve - një vonesë shumë e madhe
Mbipesha që adoleshencës
Rritja e tepruar e flokëve gjenitale, puçrra fytyre dhe shumë ëmbëlsi lëkurësNë qoftë se koha e fillimit për të korrigjuar këtë gjendje, ekziston një yyazytsirnist shumë i madh se sindromi nuk do të përparojë.
Është e rëndësishme për të filluar për të rregulluar peshën e një të riu, kjo duhet të zbatohet për klinikat që kanë të bëjnë me ushqimin, ata kanë tendencë që të ketë zyra që merren me trashje adoleshentëve, nëse zona e juaj nuk është klinika të tilla - mund të kthehet në një endokrinolog.

Në shenjë e parë e funksionit menstrual - kontaktoni gjinekologun tuaj për një ekzaminim të plotë (ultratinguj, hormonet, test tolerancës glukozë, etj)


Përfundim:


"Vezoret polycystic" me ultratinguj mund të jetë një alternativë dhe rregullat nuk janë gjithmonë një shenjë e sëmundjes
Çdo kushtet dhe sëmundjet që të kthehet off ose pengon vezoret ovarian mund të krijojë një pamje të "polycystic" kushte të tilla mund të përfshijnë: konratseptyvov pritje, stresi (me ndërprerjen e menstruacioneve), humbje peshe papritur, prodhimin e qumeshtit, adoleshencë (pas fillimit Periudha), rrit Hormoni, mosfunksionim tiroide, sëmundjet endokrine, obeziteti, etj

Polykytoz - nuk do të thotë se vezoret e shumë "cysts" - ky term do të thotë se të vezoreve kanë shumë follicles të vogla (ata janë të pranishëm në normale), e cila filloi të rritet, por u ndal në fillim të rritjes së tij
Sindromi polycystic vezore vërtetë ndodh relativisht rrallë - 4-7%, sepse ajo është disa kritere diagnostike.
Sindromi polycystic vezore zhvillohet në pubertetit dhe vajzat që lidhen me veprime të tepërt të hormoneve seksuale mashkullore gjatë aktivizimit të tyre natyrore të hershme. Në zemër të këtyre çrregullimeve është aktiviteti i tepruar i insulinës.Dëshmuar se trashëgiminë e sëmundjeve


Shumica e grave me këtë sindrom është ankesa të rralla të menstruacioneve, infertilitetit, trashje, fytyre, ëmbëlsi e nezhedatelnыh lëkurës dhe të flokëve rritjes, në të njëjtën kohë disa nga këto simptoma mund të jenë të mungon. Sindromi ndoshta ka shkallë të ndryshme të ashpërsisë, të përcaktuara si kapacitet kompensuese të organizmit, si dhe natyrën e shkeljeve të ndryshme.
Gratë me sindrom polycystic vezore janë çrregullime metabolike që rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit.

Trajtimi i këtij sindromi ka për qëllim reduktimin e prodhimin e hormoneve seksuale mashkullore, restaurimit dhe stimulimi i ovulacionit, shfaqjes së shtatzënisë, ciklit menstrual, korrigjimin çrregullime metabolike, duke siguruar parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit.