Gjerësisht për dyshevziyi


Dyshevziya është një nga sëmundjet më të zakonshme që karakterizohen nga humbja e shijes. Sëmundja mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme.
Shijoni na ndihmon të përcaktuar shijen e ushqimit dhe substancave të tjera që hyjnë në trup. Këto organe quajtur shije buds (ata janë kryesisht rusisht) dhe të kontribuojnë në përcaktimin e shijes. Por ka uyazyka që mund të ndikojnë në aftësinë tonë për të ndjehen shijen. Çrregullime të tilla shije janë të ndarë në katër lloje quhen parhevzyya, dyshevziya, ahevziya ose hypohevzyya. Nëse ju mungon tërësisht shije, atëherë kjo gjendje quhet ahevziya, ndërsa ndjenja dobësuar e shijes quhet hypohevzyya. Në disa raste, ju mund të përjetojnë shije të pakëndshme në çdo gjë që ju hani. Kjo quhet parhevzyya. Shtrembërimin e shije, e cila është përshkruar shpesh si metalike apo shije prishur - ajo dyshevziya.
Më shumë për dyshevziyi


Kështu, dyshevziya përshkruan një gjendje e karakterizuar nga shije të shtrembëruar. Edhe pse disa ekspertë në fushën e kujdesit shëndetësor të përdorë këtë emër si një term kolektiv për të gjitha llojet e çrregullimeve shije, ekspertë të tjerë e shohin atë si një term të veçantë për atë lloj të çrregullimeve shije. Me pak fjalë, dyshevziya është një gjendje në të cilën një person përjeton një ndryshim të shijes apo një shije të çuditshme në gojë. Shtrembërim i tillë i shijes mund të ndodhë në çdo person në një kohë të caktuar të jetës. Por në njerëzit me dyshevzyey shtrembërimin e shijes është një kusht i përhershëm. Nëse dyshevzyy njerëzit që vuajnë këtë shkelje mund të përshkruajnë ndryshimin e shije si metalike, i kripur, të pakëndshme dhe shije prishur. Për shembull, shijen e akullores mund të shoqërohet me shije të kripur ose metalike në gojë. Disa njerëz madje mund të ndjejnë ndryshimet e erë. Kjo është arsyeja se ndjenja e shije dhe erë janë të lidhura.


Por simptomë më e zakonshme është një ndryshim në shije dyshevzyy, shumë shpesh ka një shije metalike në gojë. Ekspertët gjithashtu vuri në dukje se shtrembërimin e shije mund të jetë një nga simptomat që janë të shoqëruar nga sëmundje të caktuara. Ndërsa në disa raste, trajtimin e sëmundjes themelor mund të jetë e mjaftueshme për të hequr qafe të shtrembërimit të shijes, në raste të tjera të shkeljes së perceptimit shije janë kronike.


Arsyet dyshevziyi


Shtrembërimin e shijes mund të çojë një shkelje të buds shije. Sipas disa studimeve, reduktimi i mikro-qelizat e Villi shije buds është një nga më të zakonshme arsyet dyshevzyy. Edhe uljen bërthamën dhe citoplazmën e qelizave buds shije mund të shkaktojnë këtë gjendje.

Përdorimi i barnave të caktuara është një tjetër shkelje nga arsyet shije. Këto barna përfshijnë disa diuretics, H1-antihistamines, tetracyclines, penicillamine dhe Metronidazole. Ndërsa disa prej tyre të ndikojë në kanalet natriumi të lidhur me qelizat e buds shije, ndërsa të tjerët të reagojnë me jonet metalike në membranën qelizore. Droga të ndryshme të ndikojë në buds shije të ndryshme, por të çojnë në të njëjtin rezultat: të ndryshojë shijen dhe prishin shijen.

Kimioterapia gjithashtu shpesh i lidhur reciprokisht me shtrembërimin e shije është një nga shkaqet më të zakonshme të kësaj sëmundjeje. Kjo procedurë ngre një numër të problemeve të ndryshme të dhëmbëve, të tilla si ulcera e mukozës, pezmatimi dhe çrregullime të gjëndrave të pështymës. Ky reagim është e lidhur me ndikimin në qelizat buds shije droga përdoren në kimioterapi.
Njerëzit me mangësi zinkut shpesh zhvillon shkeljen e ndjesi shije. Aktualisht nuk ka asnjë dëshmi bindëse se zinkut luan një rol në shkaktimin e shqetësime në shije. Por ekspertët kanë sugjeruar se zinkut është i përfshirë në buds formimin dhe rinovimin e qelizave shije, e cila është arsyeja pse mangësi zinkut shoqërohet dyshevzyey.

Përveç arsyeve të mësipërme, ka shumë kushte të tjera të cilat janë të shoqëruara me shtrembërimin e shije. Disa prej tyre janë të shënuara më poshtë.Diabeti;
Sindromi i thatë goja;
Zbaticë stomakut;
Dëmtimi i trurit (posaçërisht Talamusi dhe midbrain);
Glossopharyngeal dëme nervore;
Sëmundja e Alzheimer dhe sëmundjet e Parkinsonit;
Sklerozë të shumëfishtë dhe Bell të paralizë;
Helmimi me plumb;
Frymëmarrjes dhe infeksionet e veshit;
Disa operacione, të tilla si heqjen e bajamet;

Ndikimi në buds shije e pesticideve të caktuara;
Menopauza dhe shtatzënia;
Candidiasis gojë;
Sëmundjes periodontale;
Pirja e duhanit.Ai gjithashtu vëren se disa njerëz mund të zhvillojnë dyshevziya asnjë arsye. Edhe pse në disa raste dyshevziya mund të zhduket si një simptomë e një sëmundje, në raste të tjera, ajo ekziston si një sëmundje kronike të pavarur. Studimet tregojnë se në shumicën e rasteve dyshevziya mund të shërohet me korrigjimin e shkaqeve. Por edhe nëse trajtimi nuk është kryer, shanset janë se shkelja e shije për disa vite do të jetë më vete. Megjithatë, në qoftë se ju ndiheni simptomat dyshevzyy, shihni mjekun tuaj për diagnozën dhe të shkojnë përmes trajtimit të parashikuar.