Simptomat respiratore dështimi, klasifikimi, arsyeja
Dështim të rëndë të frymëmarrjes mund të shkaktohet nga dy faktorë të jashtëm dhe të sëmundjeve të rënda, për të cilat kanë nevojë për trajtim serioz.
Zakonisht kjo:
Sëmundjet e mushkërive (pneumoni influenza, kancer i trake dhe bronke, në prani të një trupi të huaj në rrugët e frymëmarrjes).
Sëmundjet alergjike (astmë, emfizemë mediastinale).
Sëmundjet e trurit si primar (plagosje traumatik i trurit, vasospasm cerebrale, thromboembolism) dhe komplikime (meningjitit tuberkuloz, qarkullim të dobët).


Diabetes.
Helmimi të natyrave të ndryshme.
Shock.
Këtu janë çrregullime më të shpeshta respiratore
Frymëmarrje të zhurmshme
Çrregullim të marrë frymë në të cilin zhurma e frymëmarrjes dëgjuar në distancë. Nuk është dështimi i frymëmarrjes për shkak të rënie udhë ajrore të shkaktuar sëmundje, shkaqet e jashtme, arrhythmias dhe thellësinë e frymëmarrjes.

Frymëmarrje zhurmshme ndodh kur:
traktin e sipërm respirator, të cilat përfshijnë trake dhe fyt - ka frymëmarrje stenotic ose dyspnea inspiratory;
Tumor edukimi ose inflamacion i udhë ajrore e sipërme shkaktuar frymëmarrje stridoroznym bilbilit karakterizuar dhe mund të jetë karakteri i konvulsiv. Për shembull, sulmi duke shkaktuar ënjtje në trake;

astma bronkiale është pengesë, duke rezultuar në një wheezing, ndërsa exhaling vështirë - ashtu-quajtur espirator dyspnea, i cili është një tipar specifik i astmës.

Apnea

Sleep - ajo ndalesa frymë. Ky çrregullim frymëmarrje zakonisht shkaktohet nga mushkëritë hyperventilation në një frymë shumë të thellë, duke shkaktuar nivelin e dioksidit të karbonit në uljet e gjakut, duke shkelur balancë të pranueshme në dioksidit të karbonit në gjak dhe oksigjen. Rrugët e frymëmarrjes janë ngushtuar, airflow nëpërmjet tyre të vështirë. Në raste të rënda vërejtur:

takikardi;
një rënie të mprehtë në presionin e gjakut në një pikë kritike;
humbja e vetëdijes, konfiskimet predvaryaemaya;
dridhje, duke çuar në arrest kardiak.

Shkelja e ritëm dhe frymë thellë

Çrregullim i tillë frymëmarrjes karakterizohet nga ndodhja e pushimeve gjatë frymëmarrjes. Shkelja e ritëm dhe thellësi mund të shkaktohet nga disa arsye:
produkte oksidohet metabolike (skorje, toksina, etj), të grumbulluar në gjak dhe ndikojnë në frymëmarrje;
mungesë e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit helmim. Këto fenomene janë shkaktuar nga frymëmarrje dëmtuar, qarkullim, dehje të rënda të shkaktuara nga helmimi ose pranë sëmundjeve;

ënjtje e qelizave nervore të strukturave të rrjedhin trurit, të cilat çojnë në krye lëndime, dëmtime (compression, kasaphanë) në rrjedhin trurit;
Virusi encefalomieliti shkakton lezione të rënda të qendrës së frymëmarrjes;
hemorragji cerebrale, spazma cerebrale, goditje dhe aksident tjetër cerebrovaskulare.

Frymëmarrje Biot-së

Frymëmarrje Biot e shkaktuar kryesisht nga sëmundjet e sistemit nervor qendror, duke rezultuar ne uljet qendër excitability respiratore. Lezionet e tilla të shkaktuara nga goditjet, stresi, goditje, helmimi. Ashtu si në frymëmarrje çrregullime të përshkruara më sipër, Biota fryma mund të shkaktohet эntsefalomyelytamy origjinë virale. Rastet e raportuara të kësaj forme të frymëmarrjes meningjit tuberkuloz.

Për frymë biota ndërrimin karakteristike e pushimeve të gjata në frymëmarrje dhe lëvizje normale të frymëmarrjes pa arrhythmias uniforme.

Cheyne-Stokes

Formojnë frymëmarrje periodike, në të cilën lëvizjet e frymëmarrjes thelluar gradualisht dhe më të shpeshta në maksimum, dhe më pas me të njëjtin ritëm duke lëvizur nga të marrë frymë thellë dhe të përshpejtuar të më likuid dhe sipërfaqësore, me daljen e një pauzë në fund të "valë". Pas një pauze cikli përsëritet.
Ky lloj i frymëmarrjes është shkaktuar kryesisht nga dioksidi i karbonit të tepërta në gjak, duke rezultuar në qendrën e frymëmarrjes redukton punën e saj. Në fëmijët e vegjël është dështimi i frymëmarrjes ndodh mjaft shpesh dhe shkon me moshën. Në të rriturit mund të shkaktohet nga:

aksidentet cerebrovaskulare (spazma vaskulare, goditje, hemorragji);
dehje shkaktohet nga sëmundje të ndryshme apo shkaqet e jashtme (alkooli, nikotina dhe helmimet drogës, helmim nga kimikatet, mbidozë e drogës, etj);
gjendje kome diabetik;
koma uremik që ndodh kur dështim absolut veshkave;
dështim të zemrës;
atherosclerosis cerebrale;
dëmtimi traumatik i trurit;
hydrocephalus (uji);
rëndim të astmës, e cila shkakton astmë (statusi astmatik).


Kussmaul frymëmarrje

Formë patologjike e frymëmarrjes, në të cilën frymëmarrjes lëvizjet ritmike dhe të rralla (frymë thellë - në rritje tym). Shihet kryesisht në pacientët me ndërgjegje të dëmtuar, komë shkaktuar të gjitha llojet. Të çojë në dështim të frymëmarrjes të këtij lloji mund të dehjes, sëmundjet që shkaktojnë ndryshime në bilancin acid-bazë të trupit, dehidratim.

Tachypnea

Lloji i frymarrje. Lëvizja e frymëmarrjes në këtë lloj të sipërfaqes respiratore dështimit, ritmi i tyre nuk është i shqetësuar. Frymëmarrje të cekët qan ventilimit të pamjaftueshëm, mund të zgjasë disa ditë. Kryesisht gjenden në njerëz të shëndetshëm me zemërim të fortë nervor ose punë të rënda fizike dhe shkon në ritëm normal duke eliminuar faktorët. E njëjta gjë mund të jetë për shkak të sëmundjeve të caktuara.

Varësisht nga natyra e çrregullimit ka kuptim në kundërshtim me kontakt frymëmarrjes:
të allergist nëse ju dyshoni astmës;
një dehje mjek;
një neurolog në qoftë se ju ndjeni një shok apo stresi;
të sëmundjeve infektive në qoftë se ju shkoi sëmundjeve infektive.
Për këshilla të përgjithshme rekomanduar që do të shfaqen në
trauma;
Endocrinologist;
oncologist;
somnoloha.
Në çrregullime të rënda të frymëmarrjes (dyspnea, arrest respirator) e quan një ambulancë.