Lëndimi i shikimit në të moshuarit


Patrajtuar progresive kur ka shenja të dëmtimit dhe janë në të moshuarit mund të çojë në verbëri. Cataracts dhe degjenerimi makular - dy sëmundje që janë të përshtatshme për trajtim efektiv në një diagnozë e duhur. Ka një numër të sëmundjeve të syrit karakteristike të moshës së vjetër, të tilla si glaukoma, katarakt dhe degjenerim retinal. Në mungesë të trajtimit adekuat mund të shkaktojë verbëri dhe të sigurojë një ndikim të madh në cilësinë e jetës. Cataracts - një turbullt e lente, duke çuar në një rënie graduale në vizion. Sëmundjeve nënshtrohet trajtimit kirurgjik.


Indikacionet për kirurgji:
• dëmtim në sfondin e cataracts dhe degjenerimit makular;
• skuqje dhe dhimbje në sy. Operacioni u krye në pacientët të cilët kanë contraindications për kirurgji.
Ka një numër të sëmundjeve që përfshijnë lezione të retinës.
• Hipertensioni dhe përgjithësuar atherosclerosis çojë në trashje dhe gjarpërues e enëve të gjakut të retinës. Kur zona hipertensionit rreth shtohet optike nervore. Në shikim të parë nuk më keq, por nuk është një vend i verbër, e cila gradualisht rritet në madhësi.


Kontrolli i hipertensionit
Për të luftuar arteriosklerozës dhe hipertensionit duhet vidyazykatysya pirjen e duhanit, të ndjekin një dietë nyzkoholesterynovoy, monitorimin peshë dhe të marrë drogë antihipertensive.
• Diabeti është një shkak i madh i vizionit të reduktuar. Niveli i retinopatisë varet nga kohëzgjatja e sëmundjes dhe përkeqësohet me hipertension shoqërues. Trajtimi bazohet në kontrollin e sheqerit në gjak dhe presionin e gjakut. Degjenerimi makular është shkaku më i zakonshëm i humbjes së vizionit qendrore në të moshuarit mbi 50 vjet. Aktualisht njohur faktorët e këtij çrregullim që ndikon në mënyrë të barabartë për të dy burrat dhe gratë duke përgatitur. Të moshuarit të vjetra, degjenerimi i lidhur zakonisht me rritjen e enëve të reja të gjakut në pjesën e pasme të syrit. Vizion të paqartë ndodh kundër sfondit të mosfunksionim të Macula (Macula).


Përdorimi i angiografi fluoreshente dhe lazer terapi zvogëlon rrezikun e humbjes së moderuar dhe të rënda të vizionit të kësaj sëmundjeje. Në përgjithësi, trajtimi është kryer në mënyrë të përsëritur, 5-6 herë më shumë se dy vjet për parandalimin e përsëritjes. Megjithatë, për njerëzit me një humbje të madhe të kësaj teknike nuk është efektive. Shenjat e para të gjeneratës së makular mund të gjenden duke marrë parasysh linjat e drejtë (p.sh., letër checkered ose në mes të pllakave në banjo). Çdo Shfaqja e papritur e njolla të bardha ose shtrembërimin e linjave të mund të jetë një shenjë e formimit të enëve të reja të gjakut në pjesën e pasme të syrit. Në rast të një procesi patologjike nuk është një 50% -S yyazytsirnist zhvillimin e saj në një tjetër sy.


Komente rregullta okulist në personat me rrezik të lartë të zhvillimit të degjenerimit makular të ndaluar përparimin e sëmundjes në një fazë të hershme. Vizioni i mirë është e nevojshme për të përzënë automjete, lexim dhe kryerjen e një shumëllojshmëri të detyrave të përditshme. Së bashku me probleme të tjera të moshës tilla si artriti, dëmtim vizual mund të çojë në bie dhe thyerje, dhe të ketë një ndikim të madh në cilësinë e jetës.

Kjo është arsyeja pse njerëzit e moshuar e rekomanduar:
• inspektohen rregullisht në okulist;

• të moshës mbi 75 vjet t'i nënshtrohen provimit vjetor klinik dhe kontroll presionin e gjakut;
• syze dielli veshin me syze të trasha;
• përdorin ndihmat e duhura (p.sh., lente) për korrigjimin e fokus.