Sëmundjet e përbashkëta të gjëndra veshkave në njerëz


Gjëndra veshkave sintetizojnë hormonet që ndikojnë në shumë procese në indet dhe organet, duke përfshirë metabolizmin. Prandaj, sëmundjet e zakonshme e gjëndrave endokrine të ketë një ndikim negativ në të gjithë trupin. Gjëndra veshkave - Organet çiftëzohet vendosura në majat e veshkat.
Sot ne flasim me ju në sëmundjet e zakonshme e veshkave gjëndra në njerëzit. Duke përfshirë edhe ata janë përgjegjës për:
• mbajtjen e ujit dhe kripës ekuilibrin në gjak dhe presionin e gjakut;
• Pjesëmarrja në reagimin e zgjimit autonom nervor sistemit apo stresi;


• Rregullimi i metabolizmit normal;
• Formimi i funksionit riprodhues.

Si rezultat i çrregullimit të veshkave gjëndra në njerëzit ndodh ose të tepërta ose mangësi e hormoneve të ndryshme. Tumoret e veshkave gjëndra janë të rralla, ato mund të jenë mirë apo i keq dhe do të shkaktojë prodhimin e tepërt të hormoneve. Dalja nga shtresa cortical (zona e jashtme), tumoret provokojnë rritjen e aldosteronit, kortizolit apo hormoneve. Tumoret palcë (zona e brendshme) çojë në një rritje të adrenalin gjakut dhe noradrenaline.


Hyperplasia veshkave në sëmundjen e njeriut trashëguar përbashkët që ndodh në një prej 7,500 fëmijët. Ajo është shkaktuar nga një defekt gjenetik, në të cilën lëvore veshkave nuk është në gjendje për të prodhuar kortizolit mjaftueshme (në disa raste edhe aldosteronit). Si rezultat i shkeljes është në periudhën e paralindjes për të grumbulluar në trupin e hormoneve seksuale të fëmijëve. Sëmundja Addison është rezultat i prodhimit të antitrupave kundër indeve të trupit të dhe mangësi shkaktuar të hormoneve veshkave. Shkaku i kësaj sëmundjeje mund të jetë infeksioni HIV dhe tuberkulozi. Për shembull, hipofizës tumor provokon të tepërt të hormoneve adrenokortyko-tropik, e cila nga ana e rrit prodhimin e kortizolit.


Çdo gjëndër veshkave përbëhet nga substancat strukturore cortical dhe palce që kryejnë funksione të ndryshme.

• leh veshkave
Hormonet veshkave lëvore, kortikosteroidet. Në zonën e jashtme - myneralokorhykoydы (kryesisht sistemi i aldosteronit) përgjegjës për mirëmbajtjen e ujit trupit dhe bilancit electrolyte. Palca veshkave sekreton adrenalinë dhe noradrenaline. Këto hormone janë përgjegjës për reagimin e trupit për të lloj stresi luftën "apo fluturim". Ata rrisin presionin e gjakut, sheqerit në gjak, rritja e zemrës, dilates lumen bronkial.


• hormonet e tjera
Produkte hormonet corticosteroid është i kontrolluar nga hipotalamusi dhe Hipofiza në trup. Hormone Adrenokortykotropnыy hipofizës rregullon prodhimin e kortizolit glukokortikoideve. Kontrolli i tajitje të hormoneve të ndërtuar mbi parimin e reagime negative kur tepruar frenim sintezë hormon ndodh dhe anasjelltas. Natyra e simptomave varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe zonën e kancerit plagë. Pacientët me hormonet hypoproduktsyey veshkave (sëmundja Addison), një rënie të aldosteronit, duke rezultuar në rritjen e sekretim të natriumit dhe nxjerrje të ujit. Pacienti zhvillon dehidratim, dhe presionin e reduktuar të gjakut. Përveç kësaj, prodhimi i pamjaftueshëm kortizolit mund të çojë në sheqerit të ulët në gjak. Kur normat e ulëta të hormoneve në mënyrë kritike zhvillimin pamjaftueshmëri akute veshkave, ka shprehur dobësi të fortë, dehidratim dhe dhimbje.


Sindromi Cushing - një kusht që zhvillon në prodhimin e tepërt të kortikosteroideve. Ndër simptomat e tjera, ajo përfshin një ndryshim në pamjen e pacientit:
• shtim në peshë, rishpërndarjen e yndyrë;
• qimeve;
• paraqitja purplish-kaltërosh i shënon shtrirje në kofshë, armëve dhe abdomen;
• fytyre.

Gratë me sindromi Cushing shpesh është ndërprerë cikli menstrual. Në disa raste, pacientët të zhvillojnë komplikime të tilla si:
• depresioni dhe humor papritur ndryshime;

• osteoporosis;
• diabetit;
• hipertensionit.

Hyperplasia veshkave rrezikshme për fetusin. Akumulimi i androgens rrit klitoris në vajzat dhe penisit - rreth djem e gjysmë. Vajzat gjithashtu mund të jetë një bashkim i Majora Labia, duke e bërë të vështirë për të përcaktuar seks në lindje. Kjo situatë sjell shkelje të bilancit dhe të tensionit të gjakut me ujë kripë ndryshime. Tumoret e veshkave gjëndra janë të rralla dhe në shumicën e rasteve (90%) nuk janë kanceroze. Kjo patologji shpesh zhvillohet në gratë sesa tek burrat dhe rrallë ndodh para moshës 30 vjeç. Procesi tumor çon në rritjen e prodhimit të hormoneve, duke provokuar shfaqjes dhe sëmundjeve të tjera të përbashkëta.


• leh Tumours
Hiperaldosteronizëm - një gjendje në të cilën lëvore veshkave sekreton aldosteronit më shumë se e nevojshme për të ruajtur ekuilibrin normale natriumi-kalium. Kjo patologji zhvillon kundër një tumor beninje të veshkave gjëndra.

Aldosteronit ndikon në funksionin e veshkave, rregullon procesin e reabsorption të natriumit dhe të klorit dhe mbështetje në presion normal të gjakut. Hormon tepërt shkakton një rritje në nivelin e kripës në gjak dhe si rezultat, hipertension dhe etja rënda. Sindromi Cushing, i cili ndodh kur kortizolit tepërt mund të zhvillohet në sfondin e tumorit. Prodhimi i tepërt i androgens lidhur me distrofi muskulare, trashje dhe masculinization (shfaqjen e karakteristikave dytësore seksuale mashkullore) në femra.


• Tumours i substancës së trurit
Në mesin e tumoreve të pheochromocytoma veshkave palcë dhe neuroblastoma shquar. luhatjet shkaktojnë në nivelet e epinephrine dhe norepinephrine në gjak.