Shkaqet dhe mekanizmat e gastroduodenitis kronike, diagnostifikimit
Shkaku kryesor i sëmundjes është një simbiozë e disa faktorëve: ushqyese dhe psikogjenike. Faktori i fundit, i quajtur edhe ushqimi është ushqim në ushqim të ftohtë në të hahet ushqim me erëza të tepruar, i dëmtuar dhe dietë të parregullt.
Roli i këtyre faktorëve bëhet më e rëndësishme në qoftë se zabolevayuschyy ka një predispozitë gjenetike ndaj çrregullimeve gastro.
Stresi, uyazyka traumatike që ndodhin në shtëpi, në rrethin e komunikimit në shkollë shpesh shkaktojnë Dystonia vegjetative-vaskulare. Ajo, nga ana tjetër, ndikon në sintezën e hormoneve gastrointestinale në rrjedhën e proceseve rigjeneruese, proceset që janë përgjegjës për aftësitë motorike, furnizimit me gjak dhe sekrecion. Peshë dhe pamja e tij kanë alergji ushqimore, dhe trajtim të zgjatur me NSAIDs dhe shkarkimin e glukokortikoideve, dhe faktorë të tjerë që vënë në rrezik ndonjë prej opsioneve të mbrojë Mukoza.


Infeksioni me bakter Helicobacter pylori stomak dhe duodenum është një nga shkaqet më të zakonshme të gastroduodenitis kronike. Metaplazi, pra të konvertohet epitelin intestinal të duodenum në epiteli stomakut, dhe u ngrit për shkak të infeksionit me Helicobacter pylori gastrit duodenitis shoqëron zhvillimin. Spirale bakteret Gram-negative vendosën në epitelit preobrazovavshemsya, shkakton janë të njëjta si në konvertimin stomak. Qendrat metaplazi në përmbajtjen stomak janë të ekspozuar duodenum, dhe ky fakt shkakton shfaqjen e erozionit. Për këtë arsye, gastro shkaktuar nga bakter Helicobacter pylori, zakonisht bëhet erozive.

Të gjithë faktorët e mësipërm janë reagim shkakësore toksike-alergjik dhe të shkaktojë shfaqjen e metamorfozës morfologjike në mukozën e duodenum. Në rrethanat e acid-peptike dëmit mukozale ndikim më të madh në uljen e pH intraduodenal dhe edukimin эvakuatorno çrregullime motorike.
Mekanizmi i shfaqjes dhe zhvillimit të gastroduodenitis kronike mund të përshkruhet nga hapat e mëposhtëm:
1. Fillimisht rreziqeve të shkaktojë iritim, e cila përfundimisht reflektohet në atrofi dhe ndryshimet degjenerative në të. Paralelisht me këto ndryshime është shfaqja e agresionit autoimune, shkeljen e çrregullimit imunitetit lokale dhe sintezën e hormoneve përgjegjëse për rregullimin motorike-sekretore sistem funksion pankreatobylyarnoy, e cila edhe të fillojnë të rrjedhin inflamacion.

2. Përmbajtja e bikarbonat në lëng pankreatik ul si sintezë të reduktuar të secretin.
3. alkalises Përmbajtja duodenale bie, dhe të zhvillojnë ndryshime atrophic.
Diagnoza e gastroduodenitis kronike
Specialistët kronike gastro mund të diagnostikuar në bazë të një sërë të vëzhgimeve. Kërkohet:
Të dhënat klinike vëzhgim;
Histologji të dhënave, në të cilën mukozale biopsi është kryer;
endoskopisė të dhënave;
Analiza e gjendjes funksionale të duodenum.

Fryrë funksionale duodenale ndihmon për të identifikuar një numër ndryshimesh duodenitis lidhura. Midis tyre:
vjellje dhe dhimbje që rrjedhin nga koha sondën në zorrë;
distonia muskul unazor i Oddi;
vrull e duodenum, duke shkaktuar zgjidhje kundërt rrjedhje e sulfate magnez futur përmes një hetim.
Kjo mikroskopi i përmbajtjes duodenale për të përcaktuar:
disponueshmërinë shfry epitelin gut;
Shpesh, prania e formave vegjetative të Giardia;
Aktiviteti alkaline phosphatase enzimë dhe enterokinase.
Vlerësimi i veprimtarisë së enzimë jep një ide në lidhje me gjendjen funksionale të duodenum. Me rritjen e ashpërsisë së procesit patologjike e veprimtarisë së tyre është zvogëluar dukshëm.

Studimi i sekretimit stomakut jep një ide të cilësisë së duodenitis. Po, normat e ulëta e sekretimit stomakut tregon rrjedhën e enterit duodenitis dhe gastrit atrophic. Normat e saj ngritur shpesh tregojnë bulbyta praninë, që duodenitis atsydopeptycheskoho.
Endoskopisė e traktin e sipërm të tretjes, i quajtur gjithashtu fybroэzofahohastroduodenoskopyey (FEHDS) është larg nga mënyra më efektive për diagnozën gastroduodenitis.
X-ray studim i duodenum ndihmon të përcaktojë tipike kronike duodenitis abuzim эvakuatornoho motor karakter. Megjithatë, rëndësia për diagnozën e sëmundjes studimit nr.