Shkaqet e melanoma malinje


Melanoma - një lloj i rrallë i kancerit të lëkurës. Ajo tenton të përhapet shpejt në mungesë të trajtimit në kohë shpesh çon në vdekje. Shkaku i melanoma malinje është përhapja parregullt i melanocytes - qeliza të specializuara që prodhojnë melaninës errët pigment, është projektuar për të mbrojtur lëkurën nga rrezatimi UV. Grupe të vogla të melanocytes formojnë Nevi (moles) që shfaqen në fëmijëri dhe adoleshencë. Melanoma malinje mund të zhvillohet nga moles ekzistuese ose lëkurë të butë. Shkaqet e melanoma malinje shpesh mund të zbulohet në kohën e djegur në diell.


Është urgjente që të konsultoheni me mjekun nëse:
• të ndryshuar madhësinë e nevi;
• u bë buzë rreckosur;
• ndryshuar ngjyrën;
• nevus merr lagësht, gjakderdhje ose kruarje.
Në raste shumë të rralla të melanoma mund të zhvillohet në irisit ose choroid të syrit. Melanomas mund të ndodhë gjithashtu nën shtrat thonjsh, në kavitetin e hundës ose në membranën sipërfaqe të organeve të brendshme, p.sh. ezofagut. Simptomat varen nga cili organ është i përfshirë në këtë proces, dhe mund të përfshijnë gëlltitjes vështirësi, nosebleeds, ose vizionin e paqartë.


Ka katër lloje kryesore:
• Sipërfaqe - ndodh në rreth 70% të rasteve. Më shpesh lokalizuar në anën e pasme në meshkuj dhe në kofshët në femra. Qelizat e kancerit të rritet në shtresat e thella të lëkurës, por zakonisht është e përhapur për herë të parë në një drejtim horizontal. Zbulimi i hershëm i mundëson prerje e menjëhershëm të melanoma. Trajtimi kirurgjik para shpërndarjes vertikale jep një shans më të mirë të shërimit; gunga - duket si një rruzull në lëkurë që mund të rrjedh gjak dhe shpesh shfaqet në gjoks ose në anën e pasme. Shpërndarja ndodh vetëm në drejtimin vertikal, dhe është metastazë shumë të lartë yyazytsirnist;

• akralnaya - zakonisht ndodh në pëllëmbë, këmbë apo nën thonj; mund të duket si një njollë komplot;
• Lentigo malinje - është një banesë njolla ngjyrë kafe të errët që shpesh shfaqen në fytyrë në njerëz të moshuar të cilët kanë përjetuar efektet e dëmshme të diellit. Për shumë vite, mund të jetë në një gjendje pasive.

Melanoma malinje ndodh nën ndikimin e rrezeve ultravjollcë:
• diellore - ekspozimi i tepërt dielli shkakton dëme të lëkurës dhe të çon në zhvillimin e melanoma. Rastit djegur më bën rreziku i këtij tumori është më i lartë se ekspozimi i vazhdueshëm në diell; në Solariums - llambat rrezitje lëshojnë rrezet ultravjollcë mund të shkaktojë dëme të lëkurës.


Ndër faktorët e njohur të rrezikut mund të identifikohen:
• lëkurë të lehta kolorotyp - njerëz Light-skinned janë të ekspozuar ndaj rrezikut më të madh; djegien nga dielli në fëmijëri - fëmijët janë një kohë të gjatë në diell, në vitet e jetës rrit yyazytsirnist e melanoma;
• bollëk e moles - njerëzit me shumë moles (më shumë se 100), kanë një rrezik të lartë të këtij tumori.

Kohët e fundit, ka pasur një rritje të konsiderueshme në incidencën e kancerit të lëkurës. Të dy format më të zakonshme të kancerit të lëkurës janë kanceri i qelizave basal dhe squamous. Në llogaritë malinje melanoma për rreth 10% të rasteve. Sëmundja prek njerëzit e të gjitha moshave, edhe pse e dominuar moshës 40-60 vjet dhe më karakteristike e grave. Përafërsisht 10% e pacientëve një anëtar i familjes ka pasur të njëjtën sëmundje.


Lëkura Fëmijët melanoma është shumë e rrallë. Vdekshmëria në melanoma të lëkurës është 50% .Dyahnoz melanoma malinje mund të konfirmohet duke përdorur biopsi эkstsyzyonnoy. Kjo procedurë përfshin heqjen nën anestezi lokale nishan të dyshimtë dhe një zonë të vogël të lëkurës nga studime të mëtejshme nën mikroskop. Në disa raste, ju mund të kenë nevojë më të gjerë faqen ri-heqje, i cili është zëvendësuar më pas me marrje ryshfeti. Ka disa metoda për zbulimin e kancerit të përhapur në organe të tjera.


Ato përfshijnë:Rishikimi nyjet limfatike - kryesisht kanceri përhapet në nyjet limfatike. Nëse vëreni ënjtje (shpesh në axillary apo rajoneve inguinale) mund të hiqet kirurgjike.Ajo gjithashtu mund të dërgohet një paketë me 6-10 nyjet limfatike, secila prej të cilave është shqyrtuar nën mikroskop për shenja të kancerit të përhapur. Nëse ju hiqni melanoma dhe limfatike zgjeruar nyjet gjitha shenjat e përhapjen e mëtejshme të kancerit është zbuluar, trajtim shtesë është e nevojshme. Nëse melanoma është përhapur përtej nyjet limfatike në organet e largëta të tilla si mushkëri apo sëmundje të mëlçisë është konsideruar e pashërueshme. Ju mund të aplikoni kimioterapia, por kjo nuk ofron shërim të plotë.

Aktualisht kryer kërkime mjekësore në fushat e mëposhtme:vaccinotherapy - zhvilluar vaksinat përmbajnë qelizat melanoma modifikuar që mund të hyjnë në trup për të rritur përgjigje imune kundër qelizave të kancerit;
immunotherapy - është përdorimi i substancave të prodhuara nga normalisht e sistemit imunitar për mbrojtjen kundër tumoreve, të tilla si interferon.Që shkaku i melanoma malinje është efekti i dëmshëm i rrezeve UV, mënyra më efektive e parandalimit është për të reduktuar kohën e ekspozimit ndaj rrezatimit diellor.


Kjo mund të arrihet me masa të thjeshta dhe arsyet e mëposhtme:reduktuar kohën e shpenzuar në diell;
sidomos për njerëzit me lloj të lehta të lëkurës;
duhet të përdorni sunscreen mbrojtëse kur shkojnë jashtë në verë;
shmangur qëndrimin e zgjatur e fëmijëve në diell.