Shkaqet dhe zhvillimi i stresit post-traumatik


Stresi post-traumatik zhvillohet në përgjigje të shoku të fortë, të tilla si një aksident. Disa viktima nuk mund të përballen me stresin të tyre, të tjerët kërkojnë ndihmë profesionale psikologjike. Stresi post-traumatik ose çrregullimi post-traumatik stres që zhvillon në përgjigje të një ngjarje tragjike apo aventurë. Shteti ka qenë i njohur për shumë vite, dhe me kalimin e viteve u përkufizime të ndryshme. Besohet tani se disa raste të "neurozë luftës" që ndodhën në ushtarë të Luftës së Parë Botërore, më shumë gjasa të përfaqësuara vetëm PTSD, por çrregullime të tjera më shumë si depresioni apo ankthi. Diskutoni të gjitha shkaqet dhe zhvillimin e stresit post-traumatik.


Zhvilluar në njerëz të shëndetshëm, si rezultat i një goditje të fortë, ose pas ngjarjes tragjike. Personale, karakteristikat e përcaktuara gjenetikisht dhe sensibilitet të sëmundjes mendore rrit shfaqjes së yyazytsirnist stresit post-traumatik, por jo shkaku i saj.

Zhvillimi Iyazytsirnist dhe stresi post-traumatik shkakton të lartë:
• nervozizmi ngritur dhe sëmundje mendore;
• gra dhe fëmijë;
• në të moshuarit;
• Njerëzit në paqëndrueshme shoqërore;
• në njerëzit me inteligjencë të ulët;

• Në rast të një kombinimi të traumave mendore dhe fizike.

Rreziku i stresit post-traumatik rënë rrugët, indiferent për problemet e të tjerëve dhe të paaftë për të përjetuar fajin dhe keqardhje. Stresi mund të provokojë aksidente, aktet e luftës, katastrofë mjedisore, dhunë apo çdo ngjarje tjetër dramatike. Stresi post-traumatik mund të shfaqen pas një kohë dhe për të marrë disa javë apo muaj, dhe në raste të rënda, vjet. Dhëna të sakta mbi përhapjen e shtetit atje, por viktima të torturës çrregullimit të stresit post-traumatik vërejtur në 30%, dhe në mesin e grave që kanë përjetuar dhunë fizike - 45%. Reaksionet akute stresi (OCP) të zhvilluara në të prekur menjëherë por qethur shkurt vetë brenda disa orëve ose disa ditë. Më vonë, megjithatë, një person mund të zhvillohet e stresit post-traumatik. SRF karakterizuar nga ankthi, agjitacion dhe çorientimin.


Simptomat kryesore dhe shkaqet e stresit post-traumatik:
• ftohtësi emocionale;
• kujtimet ndërhyrëse të ngjarjes në formën e këqija apo piktura të gjalla dhe imazhe gjatë syçeltësi;
• izolimi;
• reagime psikotike, zhvillimi yyazytsirno tyre më në qoftë se faktorët janë të lidhura ngushtë me trauma, u eliminuan me kalimin e kohës;
• ankthi, rrit vigjilencë, përqendrimi dobësuar, pagjumësi, nervozizëm;
• depresion;
• faji. Përdorimi i drogës dhe alkoolit në një përpjekje për të hequr qafe nga manifestimet e stresit mund të keqësojë gjendjen.


Faktorë të favorshme natyra psikologjike dhe biologjike të stresit post-traumatik nuk është kuptuar plotësisht. Erë dhe tingujt lidhur me një episod të stresit të rëndë mund të provokojë kujtime intensive dhe të gjalla të ngjarjes. Ekspertët shpjegojnë këtë si një manifestim formuar një refleks i kondicionuar. Sipas teorive të tjera, kujtimet ndërhyrëse - rezultat i viktimës të vazhdueshme të stresit mendor. Në disa raste, pacientët me stresi post-traumatik plotësisht shërohen, por atëherë nuk është një efekte afat rrezik. Disa viktima ka ndodhur përfshin një ndryshim të personalitetit.


Për trajtimin e stresit post-traumatik të përdorura:
• Psikoterapia;
• terapi të drogës.
• Terapia

Kompleksi trajtim përfshin metoda të qëllimshme të ringjallur kujtimin e ngjarjeve dhe lajmërimeve të ngjarjeve traumatike, duke çuar në një reduktim gradual të ankthit.
• Medikamente
Në trajtimin e antidepressant post-traumatik të stresit përdorur për të ndihmuar të heqin qafe e kujtimeve ndërhyrëse. Droga të tjera, duke përfshirë beta-blockers, të përdorura për të reduktuar ankthi dhe stresi mendor.