Shkaqet e sëmundjeve që transmetohen nga trashëgimi


Madhe-gjyshja juaj vdiq nga kanceri, gjyshja ime këtu tashmë për 10 vjet mbështetjen e vetë injeksione insulinë, dhe halla peshonte gjithmonë të paktën 120 kilogramë dhe për dyzetë e tij mezi ngrihet në katin e dytë, që vuajnë nga takikardi dhe gulçim? Kjo foto familja e gjeneve pishinë mund të çojë në trishtim askujt. Por nuk nxitojnë për të djegur veten në radhët e të sëmurëve terminalë, pas fatin e trishtuar të afërmit mund të anashkalojë anën tuaj. Cilat janë shkaqet e sëmundjeve që transmetohen nga trashëgim?
Nga njëra anë, sëmundjet që janë të trashëguara me disa yyazytsirnosti, jo aq shumë, ata janë menjëherë pas lindjes, kështu që nuk e di atë që ju jeni i sëmurë seriozisht, është thjesht e pamundur. Por nga ana tjetër, sëmundjet që nuk kanë lidhje me gjenetikën, nr. Edhe sensibilitet të sëmundjeve infektive (gripi) varet nga gjenomit tonë. Faktorët gjenetik nuk merr pjesën e fundit në formimin e sëmundjeve të ndryshme njerëzore. Vetëm në disa raste ndikimi i tyre minimizohet, dhe në të cilën diçka është shumë thelbësore. Lista e sëmundjeve për të cilat ekziston një predispozitë gjenetike është e gjerë, ajo është sëmundje veçanërisht kardiovaskulare, disa lloje kanceresh, diabet tip 1 dhe tip 2 astma, osteoporozën, alergji, trashje dhe shumë sëmundje mendore.Për shumë prej tyre, ne jemi duke krijuar një mjedis të favorshëm për zhvillimin e predispozicion gjenetik është e rëndësishme jo vetëm grup i gjeneve, por uyazyka dhe mënyrën e jetesës. Prandaj është e nevojshme për të shqyrtuar sëmundjen e familjes së tyre, sepse ajo jo vetëm që do të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të tyre, por edhe si duhet të përgatiten për ta. Merrni kohë për të krijuar pemë familjare. Ju lutem aktivizoni atë jo vetëm gjyshet dhe stër-gjyshet, por kushërinjtë dhe kushërinjtë e dytë, të afërmit. Dhe mos harroni për të analizuar problemet e tyre shëndetësore. Bëni një shfaqje gjenetik. Kjo procedurë përfshin konsultimin e gjenetist doctor- dhe analiza gjenetike. Në konsultim ju mund të diskutojnë me mjekun pemën tuaj të familjes tuaj, dhe pastaj të identifikojë gjenet që mund të ndikojnë në zhvillimin e patologjive të caktuara. Lexoni me kujdes shenjat e para të sëmundjes të cilat ju do të jetë një predispozitë gjenetike. Trajtimin e sëmundjes në fazën e tij të hershme është shumë më e lehtë se sa të merren me pasojat e saj të rënda. Mos harroni për parandalimin. Për çdo rast ka një sërë masash që të ju ndihmojë të reduktojnë ndjeshëm rrezikun e sëmundjes.


Kanceri. Kush është në rrezik?
Duke folur në lidhje me predispozicion të kancerit mund të jetë kur të paktën tre të afërm të ngushtë ballafaquar me këtë problem. Faktor gjenetike luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e melanoma kancerit të lëkurës (), gjirit, ovarian, mitrës, prostatës dhe zorrë. Të mbajtur ekuilibrin hormonal. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për femrat, sepse rreziku i tumoreve më të shpeshta rritet me çdo çrregullime të lidhura me pjellori: shumë e hershme apo në fund fillimin e aktivitetit seksual, e parregullt, aborteve, në fillim ose në fund të lindjes, kontraceptivëve hormonal, Refuzimi i lindjes apo ushqimit me gji në të gjitha. Ata që vazhdimisht duhan, pirja e duhanit vidyazykatysya nevojshme. Mos harroni se një person që pi duhan rrezikun e kancerit 5-15 herë më të lartë se sa jo-duhanpirësve, dhe në vыkuryvayuscheho ditë dy paketa cigaresh dhe më shumë yyazytsirnist sëmurë rrit 27 herë.


Ndiqni dietë
Është e rëndësishme që të përfshijë në ushqime dietë e pasur me fije dietetike. Kjo fruta, perime, drithëra, e cila mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit të zorrëve. Koha kalon provimin - të paktën një herë në vit. Një provim të gjirit çdo grua mund të kalojnë në shtëpi të paktën një herë në vit.

Kjo kërcënon diabet
Kjo sëmundje është më shpesh në njerëz mbi 40 vjeç, edhe pse problemet janë shpesh fillojnë në adoleshencë. Dhe një nga arsyet mund të jenë të afërmit më të ngushtë të sëmundjes, por vetëm në qoftë se ata kanë diabet tip 2 (ku trupi nuk mund të duhet të përdorë insulinë). Besohet se në qoftë se ju vuani nga diabeti atit tënd ose nënën, atëherë yyazytsirnist se ju jeni shumë të sëmurë, është rreth 30%.


Parandalim
Monitor peshën tuaj. Pesha shtesë është shkaku i dytë kryesor i diabetit. Dolechyvayte sëmundjet virale. Rubeola, lisë së dhenve, gripi mund të bëhet shkas për zhvillimin e diabetit. Por ngarkuar me trashëgim, ato përbëjnë një rrezik të veçantë. Asnjë ditë pa tendosje fizike! Lëvizja e rregullt jo vetëm që do të ju ndihmojë të humbni peshë, por edhe të bëjë insulinë hormon të punojnë shumë më efikase. Vizitojnë rregullisht endokrinolog. Një numër i madh i njerëzve jetojnë në një gjendje të ashtuquajturave prediabetes, kur pankreasi herë pas here lëkundur. Për pesha tas nuk lurched drejt sëmundje kronike, duhet të monitorojnë statusin e kancerit pankreatik të paktën një herë në vit.


Mbani nivelin tuaj të hormoneve nën kontroll. Për këtë vjetore kthehen analizat tuaja mbi hormonet. Në rast të një dështimi të konsiderueshme në nivelet e hormoneve nuk e lënë pas dore terapi hormonale të përshkruara nga mjeku juaj. Nëse njëri prind vuan tërësisë, e yyazytsirnist që ju jeni të prirur për trashje - 25%. Watch për madhësi bel. Gratë e lejueshme norma - më pak se 86 cm në meshkuj - më pak se 102 cm. Në qoftë se normat e tuaj kanë shkuar shumë përpara, ju duhet të mendoni nëse është koha për të kërkuar ndihmë mjekësore? Sondazhi i plotë. Në fushën e vëmendjes duhet të jetë të mëlçisë, gjëndra veshkave, pankreasit dhe gjëndër tiroide. Ushqyerit e saktë. 90% e të gjithë të fituar peshë padëshiruar reduktuar të kequshqyerjes.