Progres në trajtimin e mielomës multiple


Nëse ka një sëmundje që më tregon qartë përmirësimet e kohëve të fundit në trajtimin e kancerit, kjo është mieloma e shumëfishtë. Përparimet në bioteknologjisë kanë lejuar shkencëtarët për të identifikuar disa çrregullime gjenetike dhe kromozomal, sëmundje themelor, dhe në të njëjtën kohë të kontribuojë në zhvillimin e barnave më efektive dhe më pak toksike. Edhe pse ende nuk ka trajtime për mieloma, procedura të ndryshme për të arritur faljen qëndrueshme, dhe njerëzit të cilët janë dhënë dy ose tre vjet, tani jeton plotësisht dhe me sukses të menaxhuar gjendjen e tyre për pesë deri në shtatë vjet, dhe disa jetojnë shumë më gjatë.
Çfarë është mieloma e shumëfishtë?


Fjala "mieloma" vjen nga myelos rrënjë greke (palcës kockore) dhe oma (tumor). Në titullin e tanishme fjala "shumta", sepse ky lloj i tumorit është gjetur në shumë vende në palcën e eshtrave. Shkaku i sëmundjes është i panjohur. Mieloma fillon në qelizat plazma - qelizat e bardha të gjakut në palcën e eshtrave të quajtur B-limfocite, të cilat dallojnë në përgjigje të pranisë së viruseve dhe baktereve patogjene () në trup. Normalisht, qelizat plazma prodhojë antitrupa të ndryshme për të luftuar çdo lloj i patogjen hyrë në trup. Kështu, sa herë që një patogjen hyn në trup, qelizat plazma janë aktivizuar, riprodhuar në numër të madh dhe duke krijuar një numër të antitrupave për të shpëtoj trupin e mikroorganizmave agresive.


Qelizat mieloma - është qeliza plazma abnormale, të cilat shumohen pa ndonjë arsye të dukshme, duke formuar substanca që pengojnë funksionimin normal të trurit dhe turma nga komponentët normale të gjakut në palcën e eshtrave. Këto çrregullime funksionale të gjakut në mieloma mund të reduktohet kapacitetin e oksigjenit që mbante e qelizave të kuqe të gjakut, të bardhë qelizat e gjakut aftësinë për të luftuar infeksionin dhe prekur funksion svertыvayuschye trombociteve. Kështu, njerëzit me myelomoy jetë anemi, rezistenca reduktohet në sëmundje, gjakderdhje të pashpjegueshme dhe bruising. Në vend të krijimit të një antitrupave funksionale mieloma qeliza të gjenerojë një numër të tepërt e proteinave të parregullt quajtur proteina M, e cila mund të çojë në dëmtime të veshkave dhe të shtypur funksionin normal imunitar.

Nga Si qelizat mieloma të mbledhur në palcën e eshtrave, ato sekretojnë enzima që rrisin shkallën e shkatërrimit të kockave (resorption) dhe të ngadalësojë normën e formimit të kockave. Si rezultat i kalciumit të përfshira në indet e kockave është lëshuar në gjak, ku nivelet e saj të larta mund të shkaktojnë dobësi, konfuzion, dhe dëmtimin e mëtejshëm veshkave.
Ndërsa sëmundja mund të zhvillojnë metastaza jashtë trurit dhe kockave - që është, tumori mund të përhapet nga palca e eshtrave në pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë mëlçi, shpretkë dhe indeve të buta. Mieloma, duke krijuar kështu kaos në kockat dhe veshkat, dhe në raste të rënda - në mëlçi, shpretkë dhe mushkëritë, si dhe M-proteina dhe plazma qeliza grumbullohen në këto organe të ndryshme.Faktorët e rrezikut për mieloma


Ka shumë pak fakte për të provuar, flasin për parandalimin e mielomës. Faktorët e rrezikut më të zakonshme janë përtej kontrollit tonë. Ato përfshijnë si në vijim:Mosha. Mieloma është e rrallë në njerëzit më të rinj se 35 vjet dhe është më e zakonshme tek njerëzit e moshës 65 vjeç dhe më të vjetër.
Etnik. Sëmundja është pothuajse dy herë më shumë i zakonshëm në amerikanët afrikane, dhe njerëzit e drejtë-skinned. Kjo sëmundje është më pak e zakonshme në aziatikëve.

Gjinore. Pak më shumë se 55% e njerëzve me myelomoy - burra.
Gjenetikë. Prania e një të afërmi të myelomoy mund të rrisë rrezikun, por familja e mieloma e pazakontë.
Monoklonalnaya hammapatyya me origjinë të panjohur (MHNH). Kjo gjendje beninje që prek qelizat plazma, është shpesh rastësisht, gjatë një provë rutinë të gjakut. Frekuenca e tij rritet me moshën. MHNH nuk kërkojnë trajtim, por uyazyka se kur ajo është zbuluar personi duhet të jetë nën shqyrtim të kujdesshëm dhe vëzhgimi për një kohë të gjatë, pasi që 25% e njerëzve që të shpallura MHNH, në fund të fundit në zhvillim e mielomës.


Diagnoza mieloma e shumëfishtë


Në fazat e hershme të mielomës së shumëfishtë nuk është i shoqëruar gjithmonë nga simptomat. Por mjeku juaj mund të lindin në lidhje me thyerje të dyshuar apo ndryshime të papritura në rezultatet e testit rutinor të gjakut. Shpesh sëmundja vetë sinjalizon simptoma të tilla si lodhje, dobësi, dhimbje prapa, urinim i shpeshtë, kapsllëk, dhe ndjeshmëria ndaj infeksioneve. Në çdo rast, testet e mëposhtme laboratorike dhe teknikat e imazhit mjekësore mund të përjashtojë apo të konfirmojnë praninë e mielomës së shumëfishtë dhe për të përcaktuar fazën e sëmundjes:
analizat e gjakut, të cilat përcaktojnë numrin e qelizave të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet, prania e M-proteinave dhe nivelet e antitrupave, proteina beta-2 microglobulin dhe albuminës, kalcium, kreatininës (një tregues i dëmtimit të veshkave).
test urina që mat nivelet e një proteine ​​anormale, i quajtur proteina Bence-Jones.
X-ray studime të kontrolloni dëmtuar ose eshtra të thyer.
Bone palcë biopsi për të zbuluar qelizat mieloma.Studimet kanë treguar se ka disa lloje të ndryshme të qelizave mieloma me anomalive të ndryshme gjenetike dhe kromozomale që shkaktojnë forma të ndryshme të sëmundjeve që përgjigjen për trajtime të ndryshme. Testet me këto çrregullime janë përdorur për të identifikuar 25% deri 30% e njerëzve me myelomoy që janë në rrezik veçanërisht të lartë dhe yyazytsirno kërkojnë trajtim në fillim agresive.

Mieloma, i cili shfaqet para simptomat shfaq - niveli i beta-2 microglobulin vetëm pak nivele të larta albumine dhe pak më e ulët se sa normal - zakonisht përshkruhet si sëmundja inaktive ose digjet në vetvete fazë. Studimi tregoi se medikamentet në këtë fazë rrit jetëgjatësinë, kështu që është praktikë e zakonshme "pritur syhapur"- Monitorimi afër pacientit me ekzaminimet mjek mjekësore dhe testet laboratorike për të identifikuar sëmundja përparon.Çfarë është një transplant qelizë rrjedhin?


Edhe pse kjo nuk është një metodë e pavarur e trajtimit, rrjedhin Transplantimi qeliza është një shtyllë e trajtimit të mielomës, veçanërisht për të rinjtë (mosha 65 deri në 70), pacientët të shëndetshme. Qelizat embrionale kanë aftësinë për rigjenerimin e qelizave të shëndetshme të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet, në mënyrë që ata mund të përdoret për të ndihmuar njerëzit ballë kimioterapi në doza të larta për një kohë të mjaftueshme për të vrarë qelizat e mieloma - një strategji e cila gjithashtu shkatërron komponentët më të shëndetshme të gjakut.

Pas terapisë fillestare për qelizat mieloma ulje, pacienti është caktuar trajtim me medikamente që nxisin prodhimin e qelizave të tyre burimore të gjakut. Këto qeliza burimore jetojnë në sasi të vogla në të gjithë ne, dhe ata i kthejnë në qelizat e shëndetshme të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet. Një ditë më vonë pacienti është në proces leykafereza në të cilën gjaku vërshon nga Vjena nëpërmjet një makinë që heq qelizat burimore dhe të kthehet gjakun në një tjetër mënyrë. Ky proces, i quajtur nganjëherë mbledhja e qelizave burimore mund të marrë disa orë dhe mund të duhet të përsëris atë disa herë. Në mënyrë tipike, një numër i mjaftueshëm i qelizave burimore për transplantim është mbledhur nga dy procedurat dhe pastaj ngrirja e tyre.

Pasi pacienti ka pësuar vыsokodoznoy kimioterapia që vret të gjitha qelizat e gjakut - qelizat e kancerit dhe qelizat mieloma shëndetshme dhe është mbi të gjitha efektet anësore të njohura: humbja e flokëve, vjellje, diarre dhe lodhje, të ruajtur qelizat e shëndetshme rrjedhin përsëri në gjak të derdhur. Nëse trajtimi është efektive, qelizat fillojnë të formojnë sistemin e qarkullimit të gjakut të shëndetshme pa qelizave mieloma. Në këtë kohë, pacienti është zakonisht manifestohet anemi dhe dobësi ndaj infeksioneve, si në gjak e saj ende nuk mjafton qelizat e bardha të gjakut që luftojnë infeksionin. Kështu, ndërsa qelizat e gjakut janë në procesin e rritjes dhe të zhvillimit - një proces që zakonisht zgjat rreth dy javë - pacienti do të caktohet një transfuzion gjaku, faktorët e rritjes dhe antibiotikët për të parandaluar anemi dhe infeksione.Trajtimi i mieloma e shumëfishtë


Pas arritjes Faza II e mielomës, trajtimi është i nevojshëm për lehtësimin e simptomave dhe për të zvogëluar numrin e qelizave mieloma. Nuk ka protokollet standarde, shumica e pacientëve të marrë lloje të ndryshme të drogës në faza të ndryshme të sëmundjes, në varësi të moshës së tyre, simptomat, gjendjen e përgjithshme fizike, faktorët e rrezikut dhe avantazhet e trajtimit.
Nëse ju janë të moshës 65-70 vjet dhe nuk kanë sëmundje të tjera të rënda të tilla si diabeti ose lëndimit të rëndë të zakonisht rekomanduar transplantimin e qelizave burimore. Nëse për ndonjë arsye ju nuk e pëlqen transplant qelizë rrjedhin, ju filloni me terapi të drogës, i cili do të vazhdojë për aq kohë sa sëmundja nuk kalon fazën e faljen plotë (nuk ka prova të mielomës) ose, kur shenjat e kaloni mieloma në një nivel të ulët. Pas trajtimit ju do të shfaqen për pajtim ose progresin e sëmundjes.

Të ri-trajtimit, ka disa opsione. Së dyti Transplantimi i qelizave burimore mund të jenë efektive në pacientët të caktuara. Droga ose kombinime që janë përdorur për herë të parë, mund të punojnë edhe një herë, në mënyrë që trajtimi mund të rishikohet ose të futur produkte të reja. Sot ka shumë studime klinike që punësuar gjyqet e barnave të reja për trajtimin e mielomës.
Terapi shtesë mund të jenë të nevojshme për t'u përballur me pasojat e të dy sëmundjes dhe efektet e ilaçeve. Shumica e njerëzve me bisphosphonates pranuese myelomoy për të ngadalësuar rezorbimit kockor, dhe shumë janë duke marrë thinners gjakut për të parandaluar mpiksjen e gjakut. Dhimbje në eshtra mund të trajtohen me terapi rrezatimi, trajtimin e anemisë mund të jetë duke përdorur epoetynu (Epogen, Procrit), i cili stimulon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe zvogëlon nevojën për transfuzion gjaku.