Parandalimi i infeksioneve të transmetueshme seksualisht


Sipas OBSH-së, rreth miliona njerëz në botë janë të infektuar çdo vit infeksionet e ndryshme të transmetueshme seksualisht. Ajo i përket sëmundjeve më serioze dhe të zakonshme në botë që mund të shkaktojnë dëm serioz për shëndetin e njeriut.
Edhe në vendet shumë të zhvilluara incidenca nuk është shumë prapa, dhe treguesit të caktuara mund të arrij në botën në zhvillim. Infeksionet seksualisht të transmetueshme në nivel global përbëjnë një barrë të rëndë mbi ekonominë dhe shëndetin, veçanërisht në vendet ku ata përbëjnë 17 për qind e humbjeve ekonomike për shkak të arsyeve shëndetësore.Sot, numri ka më shumë se 30 sëmundjeve të etiologies ndryshme.

Shkaku i këtyre sëmundjeve janë bakteret (gonorre, sifilizi), viruset (lythat gjenitale, AIDS, herpes), kërpudhave (candidiasis), protozoa (trichomoniasis). Në mesin e kërpudhave është unik, por përfaqësuesi i shumë i njohur i cili ka emrin latin Sandida albicans bukur. Ajo shkakton candidiasis në njerëzit apo ndonjë nga të njohur "mëllenjë". Ndër ektoparaziteve, dmth parazitëve të jashtëm që jetojnë në sipërfaqe ose në shtresat e sipërme të lëkurës dhe janë të aftë për transmetohet nga personi në person gjatë marrëdhënieve seksuale, më të zakonshme: morrat agjent - pubike morrat, zgjebja dhe patogjen - mite kruarje.


Aktualisht të gjitha infeksionet, infeksionet seksualisht të transmetueshme janë të ndarë në grupe:sëmundje seksualisht të transmetueshme ose "Klasik" (Sëmundje veneriane Hodgkin, granuloma veneriane ose donovanosis, gonorrea, shankroyid shankroid apo sifilizi);
Infeksionet urogjenitale e lezioneve gjenitale (i quajtur edhe "I ri" Sëmundjet seksualisht të transmetueshme): (gardnerellez (vaginosis bakteriale), candidiasis, Herpesi gjenital, lythat gjenitale apo infeksion virus lyth, mycoplasmosis, Trichomoniasis, ureaplasmosis, uretritin nonspecific, urogjenital homoseksualët shigelloza cytomegalovirus, Klamidia);

në sëmundjet e lëkurës, infeksionet seksualisht (; molusk ngjitëse të qenët me morra, zgjebja, morrat pubike ftyryaz ()) transmetohet;
Sëmundjet e transmetueshme gjatë marrëdhënieve seksuale me një plagë kryesor i organeve të tjera (HIV / AIDS (virusi mungesës së imunitetit njerëzor)); Hepatiti B dhe C; amebiasis; giardiasis).Saktësisht se si infeksioni ndodh ndoshta e qartë për të gjithë, por se si ato manifestohen, dhe më e rëndësishmja, se si për të shëruar dhe, jo më pak, parandalimit ekzistues prej tyre - Unë do të doja të mësuar më shumë detaje. Ne do të përpiqemi për pyetjet, madje jo shumë të detajuar, por ende të përgjigjet. Dhe duke pasur parasysh faktin se një numër i tillë i rëndësishëm i agjentëve të tilla të ndryshme, qasjet terapeutike dhe manifestimet kryesore të infeksionit, parimeve dhe parandalimin, shpesh janë mjaft të ngjashme.


Parandalimin e infeksionit ekzistuese, sëmundjet seksualisht të transmetueshme?


Aspektet kryesore të parandalimit të infeksioneve:
- Mos lejoni kontakt seksual me pacientë
- përdorim sipas gjinisë,
- jo vetë-mjekoj.

Një nga mjetet më efektive parandaluese për parandalimin e infeksioneve, infeksionet seksualisht të transmetueshme janë prezervativi. Përveç kësaj, ajo është gjithashtu një mjet që ndihmon në rregullimin e fertilitetit, e cila është po aq e rëndësishme. Kur përdorni kondom për të kujtuar rregullat rëndësishme, për shembull, koha dhe rregullat për ruajtjen e të gomës në vetvete nuk humbasin pronat e tyre dhe të mos grisur në këtë moment vendimtar. Ju duhet të hiqni dhe veshin atë si duhet dhe e përdorin atë me të gjitha versionet e seksit, duke përfshirë edhe me gojë, si ajo në drejtim të infeksionit jo më pak e rrezikshme se vaginale apo anale është.


Nëse kontakti seksual është ende atje (p.sh. prezervativi shqyer) është metoda personale e parandalimit në të cilin organet gjenitale duhet të lajnë zgjidhje antiseptik - hlorhyksedyna ose miramistin. Kjo duhet të bëhet në orët e para pas ekspozimit ndaj vetes ose të kërkojë pikë parandalimit të emergjencave.

Parandalimin e drogës - një hyrje (pritja) me antibiotikë recetë, dermatolog dhe gjithmonë në praninë e tij. Ky trajtim profilaktik parandalon zhvillimin e sëmundjeve të reja seksualisht të transmetueshme dhe sëmundjeve të caktuara klasike infektive. Mundur parandalimin e drogës seks të pambrojtur për disa ditë pas raportit seksual.

Por parandalimi i drogës - një metodë ekstreme për parandalimin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Për disa arsye ajo nuk mund të mbahen shpesh (rregullisht - sidomos) dhe në asnjë rast nuk mund të shërbejë si një alternativë për të prezervativëve.

Në rast se pas kontakti ka qenë më shumë se disa ditë, për të kryer parandalimin e drogës nuk ka kuptim. Ajo duhet të shqyrtohen në sëmundjet veneriane. Megjithatë, në mënyrë që të kontrolloni për IST duhet të prisni 3-4 javë. Menjëherë pas marrëdhënia seksuale është testuar pakuptimtë - ende rezultatet e testeve laboratorike nuk do të jetë i besueshëm për shkak të faktit se shumë sëmundje seksualisht të transmetueshme kanë një periudhë inkubacioni. Duhet të theksohet se faktori i fundit lidhet dhe mungesa e simptomave vizuale në ditët e para pas infektimit.


Në fund - format e parandalimit të sëmundjeve infektive që transmetohen nëpërmjet marrëdhënieve seksuale të ndryshme. Dhe performanca e rekomandimeve të mëdha - vizita të rregullta te mjeku, sëmundje veneriane, partnere e përhershme seksuale, duke përdorur një prezervativ - mund të garantojë sigurinë në jetën intime.