Parandalimi përsëritet depresioni


Depresioni - një sëmundje të cilat mund të përsëritet. Rreziku i depresionit pas pësimit të një përsëritje të sulmit të parë depresive është 50-70%. Prandaj, një kusht i rëndësishëm për trajtimin efektiv të depresionit është parandalimi i sulmeve të përsëritura. Një nga metodat më efektive të parandalimit të depresionit - ilaqet kundër depresionit emërimit të gjatë.
Ilaqet kundër depresionit - droga projektuar posaçërisht për të trajtuar depresionin. Efektshmëria e antidepresantëve për depresion lidhur me normalizim e metabolizmit ne trurin e dy substancave biologjikisht aktive - serotonin dhe norepinephrine. Këto substanca janë rregullatorët e humor dhe shkëmbimi i tyre është i shqetësuar në depresion. Ilaqet kundër depresionit e para janë zhvilluar në 50-60-vitet e XX ndonjëherë. Ky grup përfshin ilaqet kundër depresionit droga të tilla të njohura si amitriptyline, melipramina, anafranil dhe quajtur "ilaqet kundër depresionit tricyclic". Këto barna kanë qenë shumë efektive në trajtimin e simptomave depresive. Megjithatë, përdorimi i tyre i zgjatur është i kufizuar në rrezik të lartë të efekteve anësore, të cilat përfshijnë të qenët i përgjumur gjatë ditës, marramendje, presionin e ulët të gjakut, dobësi të muskujve, goja e thatë, kapsllëk, kujtesës dëmtuar dhe vëmendje, etj Përveç kësaj, përdorimi afatgjatë Këto ilaqet kundër depresionit mund të përkeqësohet funksionin e zemrës, e cila është veçanërisht e rrezikshme në njerëzit me sëmundjet kardiovaskulare dhe të moshuarit.Ilaqet kundër depresionit të reja, zhvilluar dhe zbatuar në praktikë gjatë 20 viteve të fundit, ka një numër të avantazheve krahasuar me drogë tricyclic. Numri i ilaqet kundër depresionit të reja është në rritje dhe tani dhjetra llogaritur. Më të tjera të aplikueshme paxil, Zoloft, Fevarin, tsypraleks, remeron, lerivon, auroryks, coaxil, iksel, symbalta. Një avantazh i rëndësishëm është tolerability e tyre më të mirë. Ilaqet kundër depresionit reja nuk shkaktojnë sleepiness ditën, pa ndikuar presionin e gjakut dhe funksionin e zemrës. Prandaj, ata janë të sigurta për përdorim të zgjatur.

Përzgjedhja e antidepressant më efektive dhe të sigurt në çdo pacient individualisht - jo një detyrë e lehtë dhe mund të bëhet vetëm nga një mjek. Përdorimi i zgjatur i këtyre barnave duhet të jetë nën mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore. Kushtet kryesore të efektivitetit të terapisë parandaluese është zgjedhja e duhur për dozimin, respektimi i kujdesshëm për të drogës për një kohë të gjatë, përputhshmëria me droga të tjera antidepressant përdorura pacientit.
Anulimi i terapisë antidepressant në arritjen e përmirësimit të qëndrueshëm në gjendje të kryer gradualisht. Kohëzgjatja e terapise parandalues ​​është të paktën 1-5 vjeç varësi karakteristikat e sëmundjes emocional.

MD, psikiatër kategori më të lartë Andrusenko MP