Psychosomatics të gjitha sëmundjet e nervave


"Të gjitha sëmundjet e nervave, por sifilizi kënaqësi!" Kundërshtimet në këtë frazë të famshme mund të jenë të shumta. Para së fun - jo vetëm sifilizi, detajet e ndonjë sëmundje veneriane të ju them, dhe së dyti, psyhosomatykoy, shpjegon, jo të gjitha sëmundjet. Edhe pse termi "Psychosomatics" së shpejti do të festojë dyqind vjet (ajo shpik në 1818 nga mjeku gjerman i quajtur Haynrot), ende mendjen e madhe e interpretojnë atë në mënyra të ndryshme.
Natyrisht, një grup i sëmundjeve psikosomatike natyra e të cilëve ka (pothuajse!) Nuk ka dyshim: kolit ulcerative, hiper - dhe hipotension, gastrit, astma, anorexia nervosa. Dhe nuk është një perceptim: "Ju jeni më pak të shqetësuar, dhe çdo gjë shkon!". Por pak e kuptojnë qartë që në fakt janë sëmundje psikosomatike. Të dy Koncepti më i njohur i origjinës së "gëzimin e jetës" - teoria e Franz Aleksandrit dhe Sigmund Freud.


Po, Frojdi nuk ka shkruar vetëm "luleshtrydhe". Versioni i tij i origjinës së sëmundjeve psikosomatike ai e quajti konvertimin. Fjala "konvertimit" zakonisht i referohet për transformimin e diçka të keqe, e-date dhe të panevojshme në këtë moment në diçka më të rëndësishme. Ashtu si, Shpata i kthyer në plugje. Por konvertimi i cili tha Freud, është një tjetër: transformimi i varfër në një shumë më keq: të konfliktit të brendshëm, pa leje, është shndërruar në simptome të ndryshme fiziologjike.

Shënim: konfliktin e brendshëm - një konflikt nuk e turshi dhe kos në stomakun tuaj, por ndodhet edhe brenda stomakut. Ky është konflikt vnutrishnopsyhichnyy, konflikti i dëshirave të pandërgjegjshme dhe ndalimet. Për shembull, nganjëherë unë dua të hedhin kokën jashtë dritares, sekretar paste për burrin e saj pikturuar kokën, rënie çdo gjë dhe të shkoni në tezen time në vend i humbur, në Saratov

Por kjo dëshirë është aq e ndaluar, ata nuk janë kuptuar edhe. Njeriu nuk është në gjendje për të kuptuar atë që ai me të vërtetë dëshiron, por ndjen siklet konstante emocionale. Me transferimin e rajonit mendor në mish, kjo dilemë është e lejuar, ankth dhe shqetësim të shkojnë.

Në kushtet e Frojdit, personi i sëmurë konvertimit nuk është diçka e rastit, dhe çdo simptomë të përfaqësuara në mënyrë simbolike diçka me të cilat ishin të lidhura me përvojat e tij. Për shembull, çrregullimet psikosomatike e vizionit dhe të dëgjimit, ai shpjegoi ngurrimin për të parë dhe dëgjuar mjedisin rrethues.

Me ardhjen e sëmundjes psikosomatike, njeri, kaq të çuditshme të mjaftueshme, ndjen lehtësim.

Kjo ndodh për tri arsye:
Së pari, siç u përmend më lart, pavetëdijshme lehtësuar konflikt;
Së dyti, sëmundja e bën të mundur për të marrë shpërblime të ndryshme në rolin e pacientit (puna e vështirë nuk shkojnë në shtrat solli çaj, dhe në përgjithësi çdo gjë vjen keq);
Së treti, sapo ajo të bëhet rend qartë veprime të mëtejshme: syri sheh - pikat Drip me ulçerë kolit namalyuvalysya - të marrë almagel nga dieta, zemrën të zbrazët - valydolchyk hani.

Picture perfekt: një njeri në dukje në fakt - trajtohen, konflikti i brendshëm zhytet në sfond. Por sëmundja nuk do të kalojë. Ilaçet dhe trajtimi i jep një ndjenjë kontrolli mbi hyrjen e tyre në jetën që është humbur si rezultat i situatës traumatike. Nga rruga, sëmundje shpesh e sëmurë psikosomatike vetëdije organizoni veten ndërprerje, veçanërisht në situata publike. Dhe dhimbje është diçka që ata të ndjehen absolutisht e vërtetë. Por ndjenja e nevojës të rëndësishme shëndetësore, edhe pse në një nivel nënndërgjegjeshëm.

Teoria e Franz Aleksandrit (emrin e saj tradicionale e "neurozë modelit vegjetative"), në përgjithësi, të ngjashme. Dallimi, ndoshta, është se ajo siguron vlerën më pak të rëndësishme simbolike e simptomave të veçanta, por ankesat ndaj faktorëve të tjerë. Për shembull, gjenetike.
Në vija të përgjithshme, Alexander pranon parimin "ku i hollë, ka dhe lot." Për disa sistemit karakteristike jo shumë të shëndetshme kardiovaskulare, në vend tjetër problematike - dritë. Vuajnë në radhë të parë do këto organe, pavarësisht nga përmbajtja e konfliktit të brendshëm.


Në kushtet e sëmundjes Alexander nuk e gjithmonë e dobëson konfliktin e njëjtë të brendshëm, pasi nuk është një shprehje e emocioneve. Për shembull, duke rritur presionin në një gjendje të bujë bujë nuk dobësuar, por është vetëm një simptomë fiziologjike e emocioneve. Nëse një person shpesh do të jetë në një gjendje të bujë, ai mund të përfundojë për të hipertensionit kronik.
Debati në lidhje me atë që përbën psyhosomatykoy, dhe se - nuk ka, nuk ka përfunduar ende. Dikush të gatshëm të marrin në konsideratë çdo gjë psyhosomatykoy përveç etheve lehonisë dhe edemë në gju. Disa besojnë se Psychosomatics - kryesisht për një mit, si efektin placebo. Në kushtet e disa ekspertë të njohur dhe të psikologjisë dhe të mjekësisë, psyhosomatykoy është edhe e tillë një sëmundje e tmerrshme si kanceri. Dhe, edhe pse ka shumë dëshmi apo mjekësisë konvencionale, shumë më pak pacientët dhe të afërmit e tyre nuk janë të gatshëm për të marrë këtë pikëpamje - diagnozë shumë të tmerrshme.

Psychosomatics është marrë të trajtohet si diçka jo serioze. Diçka me të cilën njeriu mund të trajtojë veten, një vullnet. Ndoshta kjo është për shkak të faktit se termi "Psychosomatics" quhet scuba normale që në thelb nuk është e vërtetë. Sëmundje psikosomatike - është një sëmundje, e cila është e bazuar në dy arsye fiziologjike dhe psikologjike, por sëmundja të gjitha simptomat që kërkojnë ndërhyrje mjekësore.

Një tjetër gjë që vetëm trajtimi tradicional i sëmundjes nuk kalon, do të vazhdojë përsëritjen (në fakt, retsydyvnist me trajtim adekuat, një nga tiparet dalluese të Psychosomatics), kështu që qasja më e përshtatshme për sëmundje psikosomatike - në të njëjtën kohë me trajtim për të punuar mbi problemin me një psikolog.

Në përgjithësi ne mund të mbrojnë veten dhe sifilis dhe nerva, dhe çrregullime psikosomatike. Nëse keni kapur veten duke menduar se ajo do të çrrënjosur nuk është shumë e keqe, kontaktoni një psikolog për të kuptuar situatën ose të përpiqen të gjejnë një stimul e tyre dhe për të mbajtur atë, ose, në rastin më të keq, vetëm të relaksoheni.
_________________________________
Psychosomatics - ndikimi i faktorëve psikologjik në të shfaqjes së sëmundjeve mjekësore.
Somatopsyhyka - ndikimi i shtyrë (ose e vazhdueshme sëmundje kronike) në gjendjen mendore.