Rehabilitimi i pacientëve me skizofreni


Skizofrenia - një sëmundje që kryesisht prek aspektet shoqërore të jetës, si ajo manifeston izolimin në rritje, pasiguria në vetvete, frika përreth realiteti dhe paaftësia për të vlerësuar në mënyrë adekuate humbjen e saj e kontaktit emocionale, aftësive sociale. Në fund të fundit e gjithë kjo çon në humbjen e këtyre njerëzve nga shoqëria, e cila më tej kontribuon në përparimin e sëmundjes. Përveç kësaj për të qenë shumë i sëmurë personi shpesh nuk është në gjendje të mbajë lidhjet shoqërore, të afërmit mund të kontribuojë gjithashtu në izolimin e pacientit, nga njëra anë shumë i bezdisshëm duke këmbëngulur në "socializimit". Në këtë rast, nuk e marrin në konsideratë karakteristikat individuale të pacientëve. Nga njëra anë, kjo çon në reagimet e protestave, nga ana tjetër, duke hedhur një vizitë te mjeku për të shmangur publicitetit shtetin sëmundje.


Linja kryesore, të cilat përmbahen mjekët moderne - një perceptim i pacientit si një person të plotë, e cila ka karakteristikat e veta dhe interesat e tyre, të drejtat dhe përgjegjësitë që mund të jetë një anëtare e plotë e shoqërisë. Shumë studime kanë treguar se kjo qasje kontribuon shërimin më të suksesshëm të pacientëve me skizofreni. Faktorë të rëndësishëm që çojnë në paaftësi, nuk është mungesa e iniciativës dhe mosveprimi pacientëve privilegj simptomat, kujdesi i tepruar i durueshëm dhe varësia e saj të tepruar për të afërmit dhe mjekët.


Detyra e mjekut në trajtimin e pacientëve me skizofreni, jo vetëm në lehtësimin e simptomave, por njeriu kthimi në mjedisin social, dhe për shkak se skizofrenia kronike rrjedh, theksi kryesor është mbi të mësuarit për kushtet e reja të bashkëjetesës me të sëmundjes. Kjo pjesë e trajtimit të quajtur rehabilitimin psiko-sociale - rivendosjen ose që janë humbur për shkak të sëmundjes emocionale, burimet motivues personalitetit, bashkëpunim të trajnimit, rivendosjen aftësinë për të zgjidhur problemet, integrimin në shoqëri. Qëllimi i trajtimit është për të arritur kompetencën sociale dhe autonominë e pacientit.

Sot, zhvilluar metoda të veçanta të rehabilitimit të pacientëve, e cila përfshin dy forma individuale dhe grupore të punës. Këto përfshijnë: trajnimin e aftësive sociale, komunikimit, vetë-respekt, sjellje të sigurt, jetesën e pavarur, aftësinë për të përballuar me simptomat e mbetur e psikozë, terapi familjare të mësuarit. Përvoja tregon se më parë ka filluar punën rehabilituese, më i suksesshëm se pacienti rimëkëmbet aftësitë sociale, dhe për këtë arsye, më pak dëme ka sëmundje. Në mënyrë tipike, elementet fillojë rehabilitimin menjëherë pas gjendjes akute e pacientit kur ai përsëri bëhet pak a shumë në gjendje të perceptojnë përreth.

Episodi i psikozë, sidomos së pari u shfaq - ajo është gjithmonë një shok të pacientit në radhë të parë për shkak se ai nuk e kupton se çfarë ka ndodhur atij, se pse dhe se si të shkojë për të jetuar. Prandaj, pacientët zakonisht përfshijnë punën psiko arsimore në grup, ku shpjegon thelbin e sëmundjes, karakteristikat e rrjedhës, simptomat dhe si për të identifikuar, formuar motivimin për trajtim të vazhdueshëm të drogës, trajnimi është aftësia për të përballuar me çrregullime psiko. Ky rol aktiv jo vetëm mjeku pacientit, por edhe për shkak se një nga objektivat - për të motivuar pacientin për punë aktive e brendshme për të luftuar sëmundjen.

Kur pacienti mëson trajnimi aftësitë sociale të kontrolluar sjelljen e tyre, mendimet, ndjenjat e trajnuar duke marrë vendime racionale bëra qëndrim të sëmundjes, për trajtim, të jetës në një mjedis të ri. Mbajtur njëkohësisht dhe terapi familjare, e cila përfshin të afërmit e pacientit apo edhe disa familje ku ka mentalisht person i sëmurë, varësisht nga taktikat e grupeve trajtim i tillë mund të kryhen me pjesëmarrjen e pacientëve apo jo.
Gjatë seancave të terapisë realizuar në terren me të afërmit, duke i mësuar ata të identifikuar simptomat dhe mënyrat për të luftuar ata, për të afërmit mund të veprojë si bashkë - terapistët, duke ndihmuar mjeku. Gjithashtu, trajnimi është ndërveprimi brenda familjes, e bëri qëndrimin e barabartë dhe taktikat dashamirëse, sepse atmosfera e tensionuar në familje, nivelet shprehurit emocional tepruar mund të shkaktojë acarimin.

Një hap i rëndësishëm në rehabilitimin është trajnimi aftësitë sociale. Ai synon të përmirësojë stabilitetin në streset e pacientëve (kërkesat e shoqërisë, konflikteve familjare) dhe qëllimi i saj është që të zhvillojë aftësitë e ndërveprimit me agjencitë e ndryshme qeveritare, shpërndarja e buxhetit të ekonomive familjare, shtëpisë, pazar, kohën e lirë dhe aftësi ndërpersonale marrëdhënie (aftësitë bisedë, miqësore dhe marrëdhëniet familjare).
Kur trajnimit definuar problemet psiko-sociale me të cilat ballafaqohen pacientët në jetën e përditshme. Së bashku me pacientët për përcaktimin e qëllimeve të trajnimit, pastaj të kryejë një provë është mbajtur në formën e role-playing games që simulojnë situata reale të jetës së përditshme, më vonë praktikë në jetën reale do - aplikimin e aftësive të fituara jashtë mjediseve të të nxënit artificiale, por mbajti kontrollin e terapist, dhe, më në fund, vetë Përdorimi i durueshëm fituar aftësi në jetën e përditshme.

Një fazë e rehabilitimit - është punësimi. Kjo qasje e rëndësishme individuale duke marrë parasysh peshën e sëmundjes, shkalla e aftësive të punës ekzistuese, dëshirat e pacientit, analiza e mundësive aktualisht në dispozicion.
Në varësi të formës së sëmundjes pacienti mund të vazhdojnë arsimimin apo karrierën e tyre. Ajo mund të jetë e mundur për të diskutuar me vështirësitë terapist lindin dhe nëse është e nevojshme trajnimi sjelljes me modelet e punës të sjelljes racionale. Në rast të humbjes së pacientëve aftësive kryer trajnime të veçanta që mund të kryhet në një spital, në kurse të veçanta ose në vendin e punës. Ai fokusohet në gjëra të tilla si që vijnë për të punuar në kohë, pastërtisë, orarit të punës strukturimin, rend zgjedhjen e detyrave, bashkëveprim me kolegët dhe të menaxhimit. Hera e parë që të jetë e mundur e ashtuquajtura të punësimit të mbrojtur kur pacienti është që veprojnë nën kontrollin e terapist dhe punonjësi social, ndërsa kursyer uyazyka punojnë me zvogëlimin e orëve, thjeshtëzimin e problemeve të prodhimit.

Faza tjetër - një punësimi "tranzicional" kur pacientët janë në rrjedhë, por nën mbikëqyrjen e punës së rehabilitimit për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve. Së fundi, është punësimi në një bazë të përgjithshme. Kohët e fundit, preferoi vendosjen në baza të përgjithshme, pa fazat paraprake përgatitore, me trajnime në vendin e punës, duke siguruar mbështetje nga punonjësit socialë dhe mjekët, dhe pas arritjes së një gjendje të qëndrueshme të punës së pavarur. Sipas statistikave, rreth gjysma e pacientëve me skizofreni kanë një paaftësi dhe janë në rrjedhë. Grupi me aftësi të kufizuara II mund të punojnë në klinikat mjekësore në seminare të punësimit dhe ynvalydыIII - në rrethana të veçanta.

Gjatë rehabilitimit është e rëndësishme që pacienti në një anë mendonin autonominë dhe përgjegjësinë e tyre, dhe të tjera mund të llogarisë në mbështetjen e familjes, mjekët dhe shërbimeve sociale në rast të vështirësive apo acarimin. Rezultat i kësaj pune është që të zhvillojë stilin e jetës ideale e pacientit, si të afërta me një jetë të plotë të shëndetshme me familjen, punën, varg komunikimit, hobi. Kjo ndihmon për të mbajtur sëmundjen destructible "I" i njeriut, përmes stimuluese pritjet e tij mjedisore dhe stimuj të ofruara nga vetëdijen e përgjegjësinë e tyre, dëshira për njohje dhe respekt.

psikiatër Olga Karpenko