Përkeqësimi mprehtë dhe dëmtim


Shkaqet më të shpeshta të dëmtim vizual është thyes gabim (fokusi) sytë që janë të korrigjuara zakonisht lehtë. Në të njëjtën kohë ka të tjera, sëmundjet më të rënda që mund të çojë për të përfunduar humbjen e vizionit. Përkeqësimi mprehtë dhe vizioni paaftë në ditët e sotme është e shoqëruar shpesh nga sëmundje të tjera serioze.
Vizioni varet nga imazhi njeri-definicion të objektit në retinë. Ky imazh është konvertuar në nervore impulset dy lloje të qelizave photoreceptor në retinë - shufra dhe kone. Atëherë informacioni është transmetuar përgjatë nervit optik në zonën zverku lëvore të trurit. Të projektojë një imazh në retinë duhet të kalojnë nëpër kornea, nxënës dhe lente. Iris kontrollon madhësinë e nxënësit, e cila nga ana e përcakton sasinë e dritës që hyn në sy. Në disa sëmundje ndikon në strukturën e syrit që është shoqëruar me transferimin e imazheve dhe vizionin e paqartë.Këto përfshijnë:
• sëmundjet e kornea dhe një përkeqësim të mprehtë në vizion;
• gabime thyes;
• glaukoma;
• semundja e okular;
• sëmundje retinal.

Kornea ka furnizimin me gjak të vetin, dhe normalisht kjo është transparent. Çdo lëndim, inflamacion, degjenerim (boshatisje) ose infeksion i kornesë mund të shkaktojë humbjen e transparencës, duke çuar në vizionin reduktuar. Infeksion viral ose bakterial shpesh çon në dhëmbëza të kornesë që kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale. Ekspozimi refleks corneal në kundërshtim myhalnoho herpesnoy një ndërlikim të infeksionit që ndodh me dëmtimin nervore trigeminal (V palë e nerva kafkës).


Kjo gjendje çon në dëmtime të përsëritura të vogla dhe përfundimisht shkakton dhëmbëza të theksuar dhe të turbullt. Çdo dëmtim të VII avull paralizë nervore kafkës zhvillohet ndonjëherë. Bell të paralizë (pezmatim nervi fytyrës nervore) dhe disa komplikime kirurgji fytyrës të çojë në një shkelje të reflekset mbrojtëse, zhvillimin e mëtejshëm të kornesë dhëmbëza. Nuk është një grup i sëmundjeve të rralla që lidhen me ndryshimet korneale degjeneruese dhe ënjtje të mëvonshëm. Më e zakonshme e këtyre është Fuchs endoteliale distrofia - një gjendje që mund të jetë shumë e rëndë që kërkojnë transplantim corneal.


Duke u fokusuar (thyerjes) Sytë varet nga dy strukturat thyes me një përkeqësim të mprehtë në e saj:
• kornea, struktura fikse, e cila është përgjegjëse për dy të tretat e thyerjes;
• lente luajtshme, i cili është përgjegjës për të tretën e mbetur.

Ekzistojnë katër lloje kryesore të gabimeve refraktive dhe përkeqësimi i papritur:
• Miopi
Kjo gjendje quhet shpesh miopi. Kjo ndodh kur rrezet paralele të dritës që hyn në sy fokusohet në frontin e retinë. Për të marrë një ide të qartë në frontin e kornesë duhet të vendoset korryhyruyuschuyu lente konkave.


• hyperopia
Kjo gjendje quhet zakonisht largpamje. Kjo ndodh kur rrezet paralele të dritës që hyjnë në sy fokusohet prapa retinë. Në mënyrë që të marrë një pamje të qartë në këtë sëmundje, ju konveks lente zmadhuese.

• largpamje
Me moshën, sytë humbasin aftësinë për t'u përqëndruar. Në këtë kontekst bëhen veprime problematike që kërkojnë shqyrtim të kujdesshëm të objekteve, të tilla si leximi. Lente e syrit bëhet më pak elastike dhe humbet aftësinë e saj për të prodhuar rritje të mjaftueshme. Në situata të tilla duhet të vendosen para syve lente konveks. Zakonisht njerëzit që kurrë nuk kanë veshur syzet për të lexuar korrigjim është e nevojshme në lidhje me moshën e 45 vjeç.


• Astigmatizëm
Gabime të tjera thyes si astigmatizëm, gjithashtu të kërkojë korrigjimin përdorur lente. Kur sëmundja vetë kornea ka një formë të parregullt - në vend që të bëhet banesë sferike ose eliptike. Në këto raste ju duhet të veshin syzet korrigjuese me lente cilindrike e disa forma. Ndonjëherë deformim i kornesë në mënyrë theksuar se korrigjimi i nevojshëm mund të arrihet vetëm nëpërmjet lenteve të vështira kontaktit. Ky kusht është i njohur si keratokonit.