Problemi vjetor i alergji insekteve


Shumë shpesh kafshoj Hymenoptera helm (bletët, Grerëzat, etj), gjak-gjiri pështymë (mushkonjat, etj) dhe madje edhe në lloje të ndryshme të fluturave, duke përfshirë moles, ka reaksione alergjike.
Oh, e kuqe verë,
Unë do të dua,
Nëse nuk ka ngrohje, nuk ka pluhur,
Nuk ka mushkonja dhe fluturon
Pushkin
Është e vështirë të pajtohen me një klasik - mushkonjat, mizat dhe insektet tjera thumbues hije verës. Prova e parë bindëse e një reaksion alergjik ndaj një insekt gjetur në varrimin e Faraonit Menes të Egjiptit. Kur udhëtonte në ishull, e vendosur në "fund të botës" (yyazytsirno në Mbretërinë e Bashkuar), faraoni ishte Hornet stung dhe vdiq. Kjo është pasqyruar në papyri dhe shkëmb piktura


Dhe raportet e para në literaturën mbi rastet e alergjisë ndaj insekteve takon uzhalenyyu peretynchatokrylyh 500 peshq (1836r). Në vendin hulumtimet tona alergji klinike në këtë fushë i takon Artamasovoy AV dhe Titov S. (1970).
Hasur më së shpeshti në reaksion alergjik praktikë mjekësore për të zhalennya bee, grenzë, grerëza. Frekuenca e këtyre reagimeve në disa vende të huaja është 04-8% e popullsisë në rajone të ndryshme të vendit tonë 01-04%.
Mbarështimi bletët të prodhojnë mjaltë dhe produkte të tjera të bletëve dhe pllenim e bimëve promovon alergji ndaj bee helm. Megjithatë, bletët dhe bumblebees Sting vetëm kur provokoi janë. Në kohën e kafshimit ata prodhojnë substanca specifike (feromontы), individë të tjerë të ndjehen dhe të perceptojnë si një alarm. Kjo shpie ata në veprim agresiv, dhe në vend të bletëve rreth një "viktimë" është duke shkuar në një tufë.


Jo më pak një kërcënim janë Grerëzat që fole në terren dhe janë të shqetësuar lehtësisht në veprat kopsht. Grerëzat janë të përqendruara rreth bin oborr, zonat piknik. Ata ndërtojnë fole nën qepalla i hojeve me mjaltë, trarëve, attics dhe ballkone.
Hornets, të ngjashme në origjinë me Osama, fole në shkurre, kështu që kujdes të veçantë duhet të jetë në punë në shkurtimin e degëve. Fole pranë Hornet janë shumë agresive, por sulmet larg nga ajo janë të rralla.
Për therës insektet dhe milingonat janë. Për më tepër, disa specie mund të djeg, pickim. Kur uzhalenyy ata lëshojnë një avion të acidit formik. Pasi në mëngjes, ajo shkakton një ndjesi djegie, dhe në reaksionet alergjike - kruarje, skuqje, ënjtje, dhe në disa raste mund të jenë simptoma të tilla si dhimbje koke, kongjestion i hundës, skuqje të gjerë. Ndryshe nga thumbues, kusayuschye insektet (p.sh., mushkonjat) rrallë shkaktojnë reaksione serioze.

Reagimi normal për një pickim insekti manifestuar skuqje si moderuar lokale dhe ënjtje që zhduket pas disa orësh. Heq kompresë të ftohtë.
Alergji në rastet e një reaksioneve të rënda dhe të gjata lokale, si dhe vjellje, dhimbje koke, hundë i lëngshëm, shortness gjoksit duhet të aplikohet (antihistamine) do të thotë dhe të kërkoni këshilla mjekësore.
Alergji më të rënda për një pickim insekti është anaphylaxis, e cila kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Kanë sjellë në këtë gjendje të rëndë duhet patjetër të konsultoheni me një allergist të marrin masa paraprake për të mësuar për të vënë veten injeksion kit emergjente dhe të bëjë vetë-ndihmë.

Reaksion alergjik përsëritet për zhalennya shpesh të ngjashme me të parë, ose vetëm një skuqje të lëkurës, apo llojin e astmës, ose manifestime sistemike. Vdekjet janë mesatarisht në vende të ndryshme 1 rast në vit për një milion banorë.
Masat paraprake për pacientët me alergji ndaj bletë ose grenzë uzhalenyyu vijim:Shmangni lëvizjet e papritur dhe të mprehta pranë bletët ose grenzat;
jashtë nuk vijnë pranë shumë vonë për të luleve dhe frutave të rënë;
duke ecur në kopsht, të përpiqet sa më shumë që të jetë e mundur trup të ngushtë, veshin një kapelë, doreza, pantallona të gjata dhe një këmishë;

Mos përdorni parfume, sprays flokët, nuhatje fuqishëm shampoos dhe sunscreen;
Rrobat nuk duhet të jetë ngjyrë të errët ose të ndritshme, Bella më të përshtatshme, të gjelbër ose kafe;
hahet në ajër nuk lënë mish apo ëmbëlsirat;
djersën dhe dioksidi i karbonit tërhequr shumë insekte thumbues - kujdes kur përdorni akuzuar ose lojë sportive në ajër;
Asnjëherë mos shkoni zbathur, si bleta tërfili dhe Grerëzat foletë e shumë specieve janë në tokë;

Shmangni ushqimin e kafshëve - të gjitha mbetjet e ushqimit të tërhequr bletët dhe Grerëzat;
Mos prek trungjet dhe degët rënë - Grerëzat ndërtojnë foletë mbi to;
mbajë ditë dritare dhoma gjumi mbyllur ose të tërheqë rrjeta kundër mushkonjave;
Gjithmonë mbani një çantë e ndihmës së parë;
informojë bletari lokale nëse bletët swarming afër shtëpisë tuaj gjithashtu mund të bletar për kërkesën tuaj për të hequr nga foleja dhe Grerëzat;
Nëse një bletë ose grenzë sulm, mbuluar kokën me duart tuaja, ose një leckë dhe pa lëvizje të papritur ngadalë larg: deri sa ju janë të sigurta;

veshin dorashka dhe një përkrenare kur hipur një motor.Këto masa do të ndihmojë në parandalimin e reaksioneve të padëshiruara, dhe periudha vjetore për të bërë të dëshirueshme dhe të lumtur.