Zhvillimi i Sëmundjeve cerozë


Cerozë zhvillon për shkak të vdekjes së qelizave të shëndetshme të mëlçisë. Sëmundja është e pashërueshme, por diagnoza e hershme ndihmon në parandalimin e zhvillimit të komplikimeve. Le të flasim në lidhje me cerozë sëmundjes. Cerozë - një gjendje patologjike që zhvillon kundër sëmundjeve të caktuara të mëlçisë. Statistikisht, shkaku më i zakonshëm i kesh është Hepatiti kronik viral, dhe alkoolizmi. Cerozë themelor është dëmtim të mëlçisë për shkak të vdekjes së hepatocytes shëndetshme.
Fillon procesin e dhëmbëza dhe sklerozë, e cila çon në ndryshime patologjike në strukturën e mëlçisë dhe të enëve të tij të gjakut. Në fazat e hershme të shenjave të veçanta të sëmundjes. Shenjat e para të kesh - lodhje dhe kruajtje përgjithësuar.Simptomet e kesh avancuara:
• verdhëza;
• grumbullimi i lëngjeve në bark (ascites);
• hemangiomas yjor - e kuqe "merimangë" njolla në lëkurë;
• konfuzion dhe sleepiness;
• të vjella e gjakut.

Në ekzaminimin fizik të shënuar:
• Dilated enët e gjakut në murin e barkut mëparshëm;
• mëlçisë zmadhuar apo mërzi.
Shkaqet kryesore të kesh janë alkoolizmi kronik dhe virale të hepatitit B dhe C. Në mesin e arsyeve të tjera - predispozicion gjenetik dhe hemahromatoz - një sëmundje në të cilën ka një akumulim i tepruar i hekurit në mëlçi.


Sëmundje autoimune
Nga cirroza mund të çojë sëmundjet autoimune, të tilla si hepatiti autoimune kronike aktive, cirroza primar tëmth dhe kolangiti primar sklerozypyyuschyy, të paktën - fibrozë cistike dhe sëmundjet Wilson. Kështu, shkaqet e kesh përfshijnë:

Të përbashkët:
• alkoolizmi;
• Hepatiti B dhe C.

Më pak të zakonshme:
• Hemahromatoz;
• Hepatiti autoimune kronike aktive;
• cerozë primar i vrerit;
• kolangiti sclerosing fillore.


Shumë të rralla:
• sëmundje (bakër trashëguar metabolizmin anomali) Wilson;
• fibroza cistike;
• mangësi alfa-antitrypsin;
• cerozë dytësor tëmth;
• çrregullime të rralla metabolike.

Gama e testeve diagnostikuese në pacientët me cerozë dyshuara përfshijnë:
• Testi i gjakut. Niveli i proteinave dhe enzimave për të vlerësuar shkallën e dëmtimit të mëlçisë;
• ultratinguj e barkut - zbulon një rritje ose ulje në mëlçi, shpretkë dhe enët e gjakut të;
• biopsia e mëlçisë - një prerje të vogël fragment është kryer për të studiuar indeve të mëlçisë nën një mikroskop.


Kur kesh sklerozuyutsya thyer enët e gjakut dhe rrjedhën intrahepatic gjakut. Kjo çon në portali hipertensionit, e cila, si kesh mund të shkaktojë zhvillimin e komplikacione të rënda. Hipertensioni Portal provokon venat me variçe të ezofagut, e cila ndodh në pushim të gjakderdhjes intensive. Gjithashtu, mund të ketë të vjella gjakut ose stol pikturë zezë si rezultat i zorrëve gjakderdhje (tokë).

Encefalopati hepatike është shkaktuar nga toksinat, përfshin konfuzion, të qenët i përgjumur; zhvillimi i mundshëm i vendeve, ka edhe yyazytsirnist e përdhes. Një komplikim i rrallë i kesh është kanceri i mëlçisë (hepatocarcinomas), e cila ndodh më shpesh në meshkujt dhe pacientët me hepatit kronik viral (hepatiti B dhe C) dhe hemahromatozom. Që shërimin e plotë të pacientëve me kesh nuk mund të jetë qëllimi i masave terapeutike është lehtësim të simptomave dhe parandalimin e komplikimeve. Trajtimi përfshin:

• Refuzimi i alkoolit;
• Emërimi i diuretics dhe kullimit të zgavrën e barkut me ascites dhe edemë e gjymtyrë të ulët;
• ligation endoskopike e anijeve me variçe dhe nyjet;
• të identifikojë dhe trajtojë shkaqet të cilat përkeqësohet encefalopati; parandaluar kapsllëk dhe gjakderdhje të zorrëve; korrigjimi i electrolyte dhe zhbalancimeve fluide;
• në raste të rënda - transplantimit të mëlçisë.