Sarkomë Kaposi


Sarkoma Kaposi është një sëmundje sistemike manifestuar nga rritja e gjakut dhe enëve limfatike dhe humbjen e lëkurës, organeve të brendshme dhe mukozës. Më shpesh sëmundja ndodh në personat e moshës 38-75 vjet, ndërsa përfaqësuesit meshkuj të sëmurë tetë herë më shumë gra. Banorët më të prirur patologji Afrikë.
Shkaqet e sarkomë Kaposi sëmundjes së
Është provuar tashmë se sëmundja është shkaktuar nga aktiviteti i tipit të virusit herpes 8, të cilat transferimi seksuale, nëpërmjet pështymë ose gjakut. Megjithatë, virusi mund të bëhet aktiv vetëm kur përkeqësimi serioz i funksioneve mbrojtëse.


Në rrezik popullatat përfshijnë si në vijim:

 • me HIV;

 • pacientët që vuajnë nga imunitetit, të tilla si kemioterapia ose trajtimit me imunosupresive;

 • fëmijët dhe të moshuarit;

 • banorët e Afrikës dhe Mesdheut;

 • Pacientët të cilët kanë pasur transplantet e organeve.


 • Kur u sarkomë Kaposi në pacientët HIV eshte diagnostikuar me AIDS. Vetëm në rast se imuniteti i dobësuar virusi fillon të zhvillohet, duke shkaktuar këtë kancer.

  Simptomet e sarkomë Kaposi-së
  Procesi patologjik i shoqëruar nga shenja të tilla të dukshme:

 • shumëllojshmëria e tumoreve, shpesh të marrëveshjes së tyre simetrike;

 • formacionet ngjyra e purpurtë të errët ngjyrë vjollcë;

 • enjtje në formë të sheshtë, shpesh ngritur mbi lëkurën dhe përfaqësohet në formën e nodules vogla;

 • Sarkomë Kaposi në këmbën e tij mund të shoqërohet me hyperpigmentation e lëkurës, si dhe i elefantiazë;

 • ënjtje të indeve përreth, në rastin e një plagë të vogël;

 • zakonisht nuk ka dhimbje, por ndonjëherë ka djegie dhe kruarje;

 • sepse tumoret e përbërë nga enët e gjakut, atëherë sëmundja mund të jetë gjakderdhje.


 • Nëse lezione, patologji shoqërohet me simptoma:

 • dhimbje;

 • gjakderdhje;

 • diarre nëse dëmtuar mukozës e zorrëve dhe stomakut.


 • Nëse ka sarkomë Kaposi lezione të zgavrën me gojë, pacienti ndjen:

 • frymëmarrje vështirësi;

 • kollë;

 • shkarkimin e pështymë të përgjakshme.


 • Diagnoza e sarkomë Kaposi
  Edhe në qoftë se një person u zbulua herpes virus-8, atëherë flasim për sarkomë Kaposi dhe zhvillimin e saj të hershme në të ardhmen.

  Diagnoza mund të bëhet vetëm pas procedurave të mëposhtme:

 • Pasqyrë të plotë të lëkurës, mukozës orale dhe gjenitale;

 • Ultratinguj peritoneum dhe limfatike nyjet;

 • esophagogastroduodenoscopy (studimi i traktit digjestiv dhe dvenadtsatperstnoy zorrës së trashë);

 • sigmoidoscopy (ekzaminimi i rektumit);

 • bronchoscopy (Rishikimi i mushkërive).

 • biopsi e zonat e prekura;

 • i immunogram.


 • Trajtimi i sarkomë Kaposi
  Terapia përfshin masa që synojnë rivendosjen e sistemit imunitar, të luftojnë kundër virusit herpes dhe për të eleminuar skuqjen. Gjatë plotësim tumoret e lëkurës zhduket vetë. Pacientët të përshkruara:


 • kimioterapia, duke përfshirë edhe përdorimin e bleomicin dhe vincristine Palytaksela;

 • vajosje dhe dëmtuar zonat Dynytrohlorbenzolom Paretynom;

 • marrjen interferon alfa, është i ngjashëm në përbërjen e një substance të prodhuar nga sistemin imunitar;

 • cryotherapy, promovon rinovimin e indeve;

 • Terapi Rrezatimi është përdorur për të ndikuar mënyra të tjera vende të paarritshëm.


 • Sa jetojnë në sarkomë Kaposi-së?
  Forma akute karakterizohet nga përparimi i shpejtë dhe përfshirjen e organeve të brendshme. Nëse rezultati nuk trajtohet fatale mund të ndodhin gjashtë muaj pas fillimit. Në Subacute formë e vdekjes vjen në 3-5 vjet. Në jetëgjatësi kronike kursit mund të arrijnë 10 vjet ose më shumë.