CPR Cardiopulmonary ringjalljen
Vlera e CPR


Sëmundje të zemrës është numër një vrasës në botë. Çdo vit pothuajse 330.000. Njerëzit vetëm në vdesin Shtetet e Bashkuara të sëmundjeve të ndryshme të zemrës. Dhe gjysma e tyre befas vdekja ndodh jashtë spitalit për shkak të zemrës thjesht ndalon së rrahuri.Shkaku më i zakonshëm i vdekjes nga një atak në zemër në të rriturit është një shkelje e ritmit elektrik të zemrës quajtur dridhje ventricular.
Në ventrikular dridhje mund të ofrohet kujdes shëndetësor efikas, por kjo kërkon përdorimin e gjoksit elektrike shoku, i quajtur defibrillation.


Nëse defibrillator nuk është në dispozicion në kohën e fillimit të ventrikular dridhje, vdekja e trurit vjen më pak se 10 minuta.
Një mënyrë për të blerë kohë deri defibrillation është e mundur, është që të sigurojë një frymëmarrje artificiale dhe qarkullimin e gjakut. Kjo arrihet përmes zbatimit të veprimeve animimi kardio- pulmonar, ose CPR.
Sa më shpejt që ju të filloni të drejtat CPR të aktivitetit të shtypur të zemrës (mungesa e frymëmarrjes dhe rrahje zemre), aq më shumë shanset e një reanimim të suksesshëm.
Të bësh CPR, ju sigurojë rrjedhën e oksigjenit në gjak rrjedh në zemër dhe tru deri defibrillator është në dispozicion.

Që nga 80% e të gjithë zemrën ndalon ndodh në shtëpi, ju më shumë gjasa do të kryejë CPR në një anëtar të familjes ose një mik.
CPR është një nga pjesët e asaj që quhet "zinxhir i mbijetesës". Zinxhiri i mbijetesës është një seri e veprimeve që, kur ata janë kryer në rend, të japin një person me sulme në zemër shans më të madh të mbijetesës.
Kur ndodh një rast urgjent, lidhja e parë në zinxhirin e mbijetesës është kujdesi urgjente. Kjo do të thotë se ne duhet të telefononi departamentit të emergjencës mjekësore menjëherë.

Lidhje tjetër në zinxhirin e mbijetesës është për të kryer CPR para defibrillator të vihet në dispozicion.
Në disa rrethana,, defibrillators thjeshtë kompjuterizuar, i njohur defibrillators automatike të jashtëm, ose APP, mund të jetë në dispozicion për përdorim nga jo-profesionale publike ose të parë personi që përcaktuar emergjente. Nëse është e mundur, defibrillation fillim bëhet lidhjen tjetër në zinxhirin e mbijetesës.
Pas ekuipazhit emergjente arrin, një tjetër hallkë në zinxhirin e mbijetesës është periudha e hershme fillestare e mbështetjes së jetës. Ai përfshin injektimin e medikamenteve, pajisjeve të veçanta të frymëmarrjes, si dhe sigurimin e defibrillation shtesë nëse është e nevojshme.


Arrestimi kardiak


Kur një person zhvillon arrest kardiak, zemra ndalon rrahjen. Ndalon qarkullimin dhe nuk pulsin. Në mungesë të gjakut qarkullojnë në tru, një person pushon për të reaguar ndaj stimujve dhe frymëmarrja e tij ndalesa.
Kur ju të gjeni se dikush ka nevojë për kujdes mjekësor urgjent, gjëja e parë që bëni është të shikoni reagimin e tij. Butësisht shkundur viktimën dhe me zë të lartë kërkoni atë në lidhje me shëndetin.
Nëse një person nuk do të reagojë në zërin tuaj ose kontakt, ai është pa ndjenja. Nëse viktima nuk përgjigjet, të lënë atë për një kohë dhe sa më shpejt të jetë e mundur për të thirrur në kujdesin emergjent. Nëse ju jeni afër dikujt tjetër, i pyet ata për të thirrur ndihmë emergjente dhe të kthehet për t'ju ndihmuar.


Frymëmarrje artificiale


Tani ne duhet të kontrolloni nëse frymëmarrje normale e viktimës.Ju mund ta bëni këtë që nga fillimi, duke hapur rrugët e frymëmarrjes të viktimës. Anim kokën tuaj mbrapa ofertat, pak heqjen mjekër e tij me një dorë dhe të ngutshme ballin e tij me dorën tjetër.
Tjetra, bashkëngjitni veshin afër gojës së viktimës dhe hundën për të dëgjuar ose të ndjehen frymën e tij. Shikoni, në rritje gjoks e viktimës, të dëgjoni për çdo tingujt e frymëmarrjes, ose ju mendoni ndonjë lëvizje e ajrit në faqen e tij, e cila është ngjitur me rrugët e frymëmarrjes të viktimës. Nëse ju nuk e dëgjoni dhe nuk ndjehen shenja të frymëmarrjes normale për më shumë se 5-10 sekonda, ju duhet të bëni CPR.

Mbajtja e pozitës kokën e viktimës me anim mbrapa, vendin gojën tuaj në frontin e gojës së viktimës dhe gishtat në mënyrë të vendosur të mbajë hundën e tij. Ngadalë nxjerr në gojën e viktimës 2 servings e ajrit për të siguruar që gjoks njeriut rritet me çdo frymëmarrje.

Indirekte masazh të zemrës


Pas dy breaths, menjëherë të fillojnë compressions gjoks.Vendi një bazë prej një pëllëmbë në gjoks e qendrës, e drejtë në mes të nipples. Vendin baza të dorës së dytë në katin e parë (në mënyrë që të dy duart janë në 90 ° me njëri-tjetrin). Shpjegoj bërryla tuaj dhe vendin shpatullat tuaja direkt mbi duart tuaja. Kliko në gjoksin e viktimës me forcë të mjaftueshme për të lëvizur gjoksin poshtë rreth 2 inç. Kliko në gjoks 30 herë, në rreth 100 herë në minutë (pak më shpejt se një klikim për sekondë).

Pas 30 klikimeve të ndalet, të hapë udhë ajrore e viktimës përsëri dhe të japë atij e ardhshme 2 frymë të ngadaltë. Pastaj vendosni duart në të njëjtin vend si më parë, të bëni një tjetër 30 për gjoks styskan. Vazhdo ciklin e 30 compressions dhe 2 frymëmarrje deri deri defibrillation vihet në dispozicion ose derisa ekipi emergjent arrin.
Kjo metodë e CPR mund të përdoret për çdo person të vjetër se tetë vjet.

CPR në fëmijët


Në fëmijët, arrestimi i papritur i zemrës është më pak e zakonshme se në të rriturit. Kjo zakonisht ndodh kur një mungesë e oksigjenit e shkaktuar nga probleme të frymëmarrjes, të tilla si mbytja, mbytja, ose infeksionet respiratore. Që nga oksigjeni është shpesh eliminon problemin e një fëmije i cili është në mendje, CPR është kryer për një minutë para se defibrillator do të përdoret. CPR mund të kompensojë plotësisht për shkak të mungesës së oksigjenit dhe të ringjallë fëmijën.

Në mënyrë që të përdorni defibrillator për një fëmijë nën moshën prej një deri në tetë vjet, një kabëll të veçantë pediatrik për të reduktuar sasinë e energjisë së prodhuar nga rryma elektrike.
Frymëmarrje artificiale në fëmijët e moshës 1-8 ngjashëm me atë të kryer nga të rriturit. Megjithatë, ekzistojnë disa dallime të vogla. Shumica e tyre janë për shkak të madhësisë më të vogël të fëmijës.Kur përdorni compression gjoks në vetëm njëra anë në vend të dy, dhe të shpenzojnë gjysmën shtypur thellësinë normale.

Kryen 5 cikle të 30 nadavlyuvan gjoks, pastaj 2 breaths, pastaj të vlerësojë praninë e normës së zemrës. Nëse norma e zemrës nuk është, dhe fëmija ende nuk është frymë, nuk kollitjes, dhe nuk lëvizin, vazhdojnë cikle 30 klikimeve në dy frymëmarrje deri në ardhjen e ndihmës.

CPR në foshnjat


E fëmijërisë është përcaktuar si një fëmijë nën një vit. Që fëmija është më pak se një teknikë e fëmijëve CPR për foshnjat përfshin dallimet tjera.Edhe pak frymë dhe thellësi të mjaftueshme për të bërë rritjen gjoks. Për shtypin vetëm dy gishta, gjoks dhe shtrydhur në një thellësi prej rreth një inç.

Në raste të tjera, sekuenca e veprimeve gjatë CPR është e njëjtë si një fëmijë.
Perdorimi i nje defibrillator në foshnjat nën një vit kundërindikuar.