Shkaqet sindromi Arnold-Chiari, simptomat, trajtimi


Sindromi i Arnold - Chiari (anomali Arnold - Chiari) - abnormalitetin e lindur e trurit, e cila manifestohet pamjaftueshme fossa Madhësia pasmë dhe janë në fushën e strukturave të trurit, duke rezultuar në lëshim të bajamet e tru i vogël dhe trurit rrjedhin në magnum madhe foramen, e cila çon në to kufizimet në këtë nivel. Shpesh kjo e metë e kombinuar me anomalitë e palcës kurrizore, dhe hydrocephalus. Shumica e pacientëve që vuajnë nga sindromi i Arnold - Chiari nuk kanë simptome apo shenja të sëmundjes dhe për këtë arsye nuk kërkojnë trajtim. Më shpesh, kjo patologji shfaqet rastësisht gjatë manipulimeve diagnostike dyshuar sëmundjeve të tjera. Anomali Shkalla Incidenca Arnold - Chiari është 3-8 njerëz për 100,000 banorë.


Shkaqet e këtij sindromi deri më sot nuk janë themeluar plotësisht
Sindromi i Arnold - simptomat Chiari
Nëse kjo anomali është parë zakonisht më shumë nga simptomat e mëposhtme:
- Unsteadiness dhe / ose marramendje, e cila u intensifikua kur kthyer kokat
- Zhurma, hum, bilbil, fërshëllen, kumbues në një ose të dy veshët, i cili gjithashtu mund të rriten kur kthyer kokat
- Për shkak të rritjes së presionit intracranial ose si rezultat i rritjes tonin e muskujt e qafës, nuk ka dhimbje koke shumë e ndjeshme (më e theksuar në mëngjes)

- Ka myyazytsilne jerking nga shikimet (nistagmus)
Në anomalitë më të rënda Arnold - Chiari paraqesin simptomet në vijim:
- Ka shqetësime vizuale (e shprehur në vizionin dyfishtë vjen verbëri, etj) që është përforcuar shpesh kur kthyer kokat
- Ka çrregullime të koordinimit, dridhje e duarve dhe këmbët
- Reduktuar bust ndjeshmëri, fytyra, ose një nga disa gjymtyrë
- Urinim bëhet e vështirë dhe / ose myyazytsilnym
- Nuk ka bust dobësi e muskujve, fytyra, ose një nga disa gjymtyrë

- Nuk mund të jetë humbja e vetëdijes (më shpesh të provokuar nga rradhës kokën)

- Ndoshta zhvillimin e kushteve që mund të çojë në sulm në zemër palcës kurrizore dhe trurit
Pasojat e mundshme dhe komplikime të sindromi Arnold - Chiari
- Paralizë . Paraliza mund të zhvillohet, si rezultat i ngjeshjes së palcës kurrizore dhe mbijetojnë kryer edhe operacioni në terren
- Hydrocephalus . Pasojat e akumulimit në tru e lëngjeve të tepërta mund të kërkojë vendosjen e një devijim (tub fleksibël) për kullimit dhe heqjen e lëngut cerebrospinal në disa - disa pjesë të tjera të trupit

- Syrynhomyelyya . Disa herë pacientët vuajnë anomali Arnoldin - Chiari zhvillimin e një sëmundje në shtyllën kurrizore cila është formuar cist ose kavitet (kavitetin jonormal në kurrizore ose trurit). Pas formimit, kjo gropë është e mbushur me lëng, duke çuar në përçarje të palcës kurrizore
Sindromi i Arnold - trajtim Chiari
Trajtimi i anomalive Arnold - Chiari është thjesht qasje individuale dhe varet nga kushtet dhe peshën e secilit pacient. Në mungesë të simptoma të rënda, mjeku cakton trajtim si vëzhgimet nga shqyrtimet e rregullta periodike. Nëse simptomat kryesore janë dhimbje, rekomandohet mjekim futje dhimbje. Në disa raste, pacientët me këtë sindrom sjell futje të rëndësishëm lehtësimin e barnave anti-inflamator që mund të vonojë ose krejtësisht të parandaluar ndërhyrjen kirurgjikale

Trajtimi operativ
Trajtimi më i zakonshëm i anomalive Arnold - Chiari kryhet metodë kirurgjikale, e cila ka për qëllim për të ndaluar përparimin e ndryshimeve në strukturën e shtyllës kurrizore dhe trurit, dhe gjithashtu për të stabilizuar simptomat. Nëse rezultati i suksesshëm i presionit operacionit në të palcës kurrizore dhe tru i vogël reduktuar, dhe rrjedhën normale të CSF është restauruar.
Operacioni më i zakonshëm me këtë sindrom, kjo pasmë fossa decompression apo kranyэktomyya pasmë fossa. Operacioni është për të hequr kafkën nga pjesa e prapme e një fragment të vogël të kockave, duke dhënë më shumë hapësirë ​​për të trurit dhe presion të reduktuar. Pasi kjo operacioni i merr një te dy orë, dhe periudha e shërimit zakonisht është më pak se shtatë ditë.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. 2. Sindromi Sjogren trajtim sëmundja Knott