Sindromi cauda equina


Dhimbje në shpinë të ulët, për fat të keq, i njohur për miliona njerëz në mbarë botën. Në shumicën e rasteve, ata janë vetëm ose me përdorimin e trajtimit terapeutik. Megjithatë, ka raste kur një hernie diskale ose shkaqe të tjera të shfaqjes së dhimbjes çon në ngjeshje e rrënjët nervore që ofrojnë innervation të organeve pelvike dhe gjymtyrë të ulët. Compression i fortë i një pako nervore, e cila është për shkak të peredavlyuvannya saj hrыzhevыm zgjatje intervertebral disk, të çon në përçarje apo edhe ndërprerjen e transmetimit të impulseve nervore. Si rezultat, këta pacientë ka humbur aftësinë për të menaxhuar proceset e urinimit dhe defekimit, si dhe shkeljet e gjymtyrë të ulët.


Sindromi cauda equina është një kombinim i asimetrike ndaluar periferike paralizë, asnjë refleks Akilit, hypoesthesia (humbje e ndjesi) dhe dhimbje në këmbë dhe bigëzim me mosfunksionim të organeve pelvike shkaktuara nga plagë rrënja e palcës kurrizore që përbëjnë të ashtuquajturën bisht kali.
Sindromi cauda equina kërkon kirurgji të menjëhershëm, sepse përndryshe pacienti zhvilluar mosmbajtjeje e urinës dhe feces, dhe me atë paraliza e gjymtyrë të ulët.
Shkaqet e sindromës cauda equina

disk diskale që ka rezultuar nga mbingarkesa apo lëndim
Proceset degjeneruese në disk intervertebral dhe lehtësimin e komunikimit. Këto procese nganjëherë zhvillojnë sa moshës lidhur me ndryshimet.
tumor shtyllës kurrizore
inflamacion infektive e palcës kurrizore, duke përfshirë sëmundjes dhe spondylitis ankylosing Paget dhe abscesit epidural
stenozë kurrizore (ngushtimi i kanalit kurrizore), shkaktuar nga zhvillimi i rritje jonormale në rruaza ose ndryshimet degjenerative në disqe intervertebral

trauma të ulët mbrapa
anomali të lindura të shtyllës kurrizore
gjakderdhje në të palcës kurrizore
komplikime pas operacionit
spynomozhovaya anestezi

Diagnoza e sindromës equina cauda


Pacientët ankohen për konstante, në rritje me dhimbje kohore në pjesën e prapme më të ulët që shpesh "zbres poshtë këmbën. Në gjymtyrët më të ulët në rritje dobësi dhe / ose humbjen e ndjeshmërisë muskujve. Këto dukuri mund të jenë të pranishëm si një gjymtyrë vetme, dhe në të dyja. Ankesa karakteristike është i ashtuquajturi"anestezi shalë "Në të cilën humbja e ndjeshmërisë në zona të shënuara në pjesën e prapme të këmbëve, të cilat do presion në qoftë se njeriu i ulur në shalë.

Mosfunksionim i fshikëzës si urinim i shpeshtë ose, mbajtjen urinar dhe mosmbajtjeje urinar dhe kapsllëk janë gjetur gjithashtu në sindromin cauda equina. Pacientët raportojnë humbjen e ndjesi në fshikëz dhe rektumit dhe abuzimit seksual në këtë zonë. Ekzaminimi zbuloi ndryshime ose mungesa e reflekseve në këmbë.
Gjatë hulumtimit mjekësor zbuloi se i parapriu paraqitja ankesat tipike shtete të tilla si lëndimit të fundit mbrapa apo manipulim kirurgjikale e pranisë më të ulët shpinë të një tumor apo infeksion të kohëve të fundit të kaluar.Metodat


Informative siguruar teknikat më të rëndësishme të tilla si rezonancë magnetike - MRI dhe myelography.
MRI është studimi i valëve elektromagnetike në një fushë të fortë magnetike. Këto valë të kalojnë përmes trupit të njeriut, të sigurojë shtresa e imazheve me një shkallë shumë të lartë të saktësisë. Duke përdorur informacion të veçantë software është i përpunuar dhe i jep një tablo të plotë të disponueshmërisë së ndryshimeve të caktuara në trup inspektuar.
Myelography këtë rreze X duke përdorur substanca radiopaque injektuar në kanalin kurrizor. Me këtë radiolog metodë e sheh se ajo fasha rrënjët nervore - hernia, tumor ose arsim tjetër.Trajtimi i sindromi equina cauda


Trajtimi i cauda equina sindromi shpejtë dhe, nëse është e mundur, urgjentisht. Masa më urgjente është konsideruar decompression optimale urgjente, pra heqjen e compression rrënjë nervore. Sindromi cauda equina është konsideruar zakonisht si urgjente dhe kërkon trajtim kirurgjik në ditën e ardhshme të fillimin e simptomeve. Operacioni është lëshojë rrënjët e kujdesshëm të compressing agjent. Në pacientët me sindromin cauda equina i shkaktuar nga një hernie diskale, është mbajtur heqjen e rruaza, që fasha rrënjët nervore (laminektomiy) dhe e intervertebral disk (diskectomy) .Chem shpejt të eliminohen shkaktojnë compression me rrënjë, më shumë se yyazytsirnist innervation shërohen zonat e dëmtuara. Përndryshe një rrezik i madh i paraliza e përhershme e ekstremiteteve të ulëta dhe humbje të plotë të kontrollit mbi urinimit dhe defekimit.

Rezultate të mira janë vërejtur transaksionet në ata pacientë të cilët kanë marrë trajtim kirurgjik brenda 48 orëve të para të fillimit të shenjave të sindromit cauda equina. Megjithatë, në një datë të mëvonshme transaksion çon në ndryshime pozitive në gjendjen e pacientit. Funksioni i fshikëzës mund të rivendoset menjëherë, nganjëherë procesi zgjat deri në disa vjet, ndërsa gjendjen e ekstremiteteve të ulët të kthimit në normalitet shumë shpejt pas operacionit. Ilaçe postoperative kontribuon në kthimin gradual të të gjitha funksioneve të organeve pelvike është proces i gjatë, por i suksesshëm.