Stenozë e arteries pulmonare


Stenozë pulmonare arterie e lidhur me sëmundje të zemrës që kanë nevojë për kirurgji. Si rezultat i ngushtimit të pulmonar rrjedhjen e gjakut arterie nga barkushe të drejtë në mushkëri është penguar, dhe për këtë arsye ekziston një rrezik i madh i infarkt miokardi.

Simptomet e stenozë arteries pulmonarePrania e simptomave varet se ndodh sëmundja është e shprehur. Kjo kështu ndodh që simptomë nuk është vërejtur në të gjitha, dhe personi nuk është në dijeni të sëmundjes së tij. Stenozë e moderuar e arteries pulmonare në raste të rënda paraqitet si më poshtë:


 • gulçim me pak tendosje fizike;

 • dhimbje gjoksi gjatë ushtrimit;

 • lodhje;

 • cianozë;

 • ndërprerje, i dobët;

 • marramendje.


 • Varësisht nga lloji i stenozë mund të zhvillojë dështimin e barkushe të drejtë, hypoplasia shpërndarë, pako parregullt muskujve që pengon nxjerrje e gjakut nga barkushe të drejtë të zemrës.

  Trajtimi i stenozë arterieve pulmonare


  Urgjenca e operacionit varet kryesisht në pacientit, dhe parashikimet për punën e ardhshme të zemrës. Nëse ekziston rreziku i sulmit në zemër, pastaj të bëjë operacionin menjëherë.

  Defekte të lindura të zemrës, ndryshe fituar, shumë më pak kritike të rrezikshme për njerëzit. Dhe izoluar stenozë arterie pulmonar pothuajse 12% e rasteve janë të lindura. Por ka fëmijët të cilët kanë një shkallë të vogël e sëmundjes nuk përparim dhe për jetën. Këta njerëz jetojnë në heshtje, pa pasur nevojë për kirurgji.
  Parandalimi i sëmundjes
  Pulmonare goja arterie stenozë e pacientit kërkon ndiqni udhëzimet e veçanta për dietë dhe sasinë e stresit në trup. Ajo është gjithashtu e nevojshme për të kontrolluar presionin e gjakut në pjesë të ndryshme të zemrës, duke marrë pjesë rregullisht mjekun.

  Si për parandalimin e stenozë kongjenitale të arteries pulmonare, çdo gjë varet nga një grua që do të ketë një fëmijë. Për të shmangur rrezikun e defekteve të lindjes në fëmijën, nëna shtatzënë duhet kohë për të trajtuar sëmundje, të monitoruar gjendjen e trupit. Mundësisht disa muaj përpara shtatzënisë planifikuar ekzaminimit të plotë të trupit. Konsumi i alkoolit dhe duhanit të ketë një efekt negativ në të fetusit. Prandaj, këto zakone duhet të lihet edhe para shtatzënisë.