Qasjet moderne të immunotherapy për sklerozë të shumëfishtë


Roli kryesor në zhvillimin e proceseve të shumta sklerozë autoimune luajnë - përgjigje jonormale imunitar ndaj qelizave të vetë pacientit myelin mill të sistemit nervor. Kështu mekanizmi kryesor që shkakton dëme të indit nervor, është limfocitet T aktive autoimune kundër proteina myelin, qelizave dhe direkt të angazhuar në shkatërrimin e membranës fibra nervore janë qelizat e imunitetit që quhen makrofagjet.
Që sklerozë të shumëfishtë ndodh kryesisht si pasojë e një defekti në sistemin imunitar, qelizat e imunitetit janë objektivi kryesor për trajtimin e kësaj sëmundjeje. Droga medicinale të regjistruara për trajtimin e sklerozë të shumëfishtë, të ndarë në imunomodulatoreve (interferon beta acetati glatiramer - Kopakson) dhe ymmunosupressantы (mitoksantron, cyclophosphamide, azatioprine, etj). Disa studiues janë eksploruar metoda të autovaktsynatsyy T-qelizave. Përveç kësaj, në vitet e fundit është treguar bindshëm efikasitet të lartë vыsokodoznoy terapi imunosupresive me hematopoietic transplantim qelizave embrionale. Le të marrin në konsideratë shkurtimisht secilën nga metodat e immunotherapy për sklerozë të shumëfishtë.


Immunomodulators


Interferon-beta


IFN-beta-1b (Betaferon, INT Titles IFN-beta1b, IFN.. - - 1b) u medikament parë aprovuar për trajtimin e sklerozës multiple në 1993 janë regjistruar pastaj dy versionet e IFN-beta-1a nga disa Betaferon ndryshme Struktura kimike (Avoneks dhe REBIF). Efikasiteti klinik i barnave të ndryshme IFN-beta në zgjedhjen dozen optimale dhe mënyrën e trajtimit është e njëjtë.

Veprimi i IFN-beta i detyrueshëm për shkak të receptorëve mbi sipërfaqen qelizore dhe nisur prodhimin e një numri të proteinave që kanë veprimin antiviral dhe anti-inflamator. Efekti terapeutik i IFN-beta në sklerozë të shumëfishtë është për shkak të ndalimin e qelizave të sistemit imunitar dhe krijimin e sfondit anti-inflamator që ndihmon për të reduktuar peshën e procesit patologjik. Një tjetër mekanizëm i rëndësishëm i veprimit është për të zvogëluar shkallën e migrimit të leukociteve nga gjaku në sistemin nervor qendror. Përveç kësaj, është treguar se IFN-beta ndihmon të përshpejtojë vdekjen natyrore të T-limfocitet jonormale, dhe është një antagonist i IFN-beta - një proteine ​​që luan një rol të rëndësishëm në patogjenezën e sklerozë të shumëfishtë.

Kur perdoret trajtimin e IFN-beta eshte te pakten 6 muaj, ose ne prani te efektit duhet të fundit për jetën. Analiza e efikasitetit klinik të IFN-beta në skleroza të shumëfishta tregojnë se terapi IFN-beta pak redukton frekuenca e relapses gjatë vitit të parë të trajtimit. Efektiviteti afatgjatë i IFN-beta nuk është e qartë dhe kërkon studime të mëtejshme.


Kopakson (glatiramer acetate)


Glatiramer acetate është zhvilluar si një analog i sulmit proteina myelin drejtuar kundër çdo limfocitet T autoimune. Acetatit glatiramer frenon reaksion autoimune të duhur të fillojnë prodhimin e proteinave anti-inflamatore, cytokines dhe aktivizimi i limfociteve T T shtypës, të specializuara në frenimin e përgjigjes imune. Nga pika imunologjike e parë e mekanizmit të veprimit është mjaft e diskutueshme, dhe ka qenë në mënyrë të përsëritur kritikuar.

Zvogëlimi i numrit dhe sipërfaqe prej lezioneve vërejtura në trajtimin Kopaksonom jo më herët se 6-7 muaj pas fillimit të terapisë. Rishikimi i studimet klinike Kopaksona, botuar në vitin 2003, nuk e ka konfirmuar praninë e një efekt pozitiv mbi caktimin Kopaksona në sklerozë të shumëfishtë. Megjithatë, studimet më të fundit kanë treguar disa efikasitetin në disa situata. Për sa i përket raportit të kosto / efektivitetit, Kopakson më humbje e të gjitha barnave të përdorura për trajtimin e sklerozë të shumëfishtë.

Ymmunosupressantы
Lista e barnave që i përkasin grupit immunosupressantiv është e gjerë. Një prej barnave të reja të këtij grupi janë mitoksantron.


Mitoksantron


Mitoksantron - një medikament shpesh përdoret për trajtimin e tumoreve malinje, kimikisht lidhet tek ADN, duke shkaktuar vdekjen qelizore.
Efektiviteti i mitoksantron në sklerozë të shumëfishtë është shkaktuar nga aktiviteti i zvogëluar procesit autoimune për shkak të vdekjes së limfociteve dhe makrofagëve dhe të reduktuar sekrecionet e proinflammatory citokineve-proteina. Mitoksantron stimulon veprimtaria funksionale e T shtypës redukton prodhimin e antitrupave parregullt B-limfocitet dhe makrofagëve redukton degradimin e myelin.

Aktualisht, pacientët me sklerozë të shumëfishtë shumë aktive në mënyrë aktive studiuar efektivitetin e regimens trajtimit kombinim në të cilën induksion e mitoksantron nga (3 injektimit mujore) duhet të jetë multi-qëllim IFN?.
Shqyrtimi i klinike mitoksantron efikasitetit kërkimore në sklerozë të shumëfishtë, të botuar në vitin 2005, ka konfirmuar efektivitetin e drogës në retsydyvyruschem-remittuyuchomu dhe sklerozë të mesme-progresiv të shumëfishtë. Për sa i përket raportit të kosto / efektivitetit, mitoksantron janë më fitimprurëse në të gjitha barnave të përdorura për trajtimin e sklerozë të shumëfishtë.

Megjithatë, mbani mend se kohëzgjatja e përdorimit të saj është e kufizuar në 2-3 vjet, pas së cilës përdorimi i mitoksantron pamundur për shkak të zhvillimit të efekteve të rënda toksike.
Autovaktsynatsyya


T - autovaktsynatsyya celular


Në vitet e fundit, disa studiues janë duke studiuar në sigurinë dhe efikasitetin terapeutik në pacientët me sklerozë të shumëfishtë nga të ashtuquajturit autovaktsynatsyy T-qelizave. Metoda konsiston në marrjen e një pacient leukocite mostër dhe stimulim të tyre jashtë qelizat e trupit e indit nervor (zakonisht rrjedhin nga kafshët). Kështu nuk është një preferenciale qelizat T riprodhimi aftë për të reaguar me limfociteve myelynom ngjashme autoimune T. Pas stimulim përftuar në qelizat T laboratorike, rrezatuar me doza të larta të rrezatimit dhe është administruar tek pacienti. Qelizat rrezatuara nuk janë në gjendje për të riprodhuar. Megjithatë, ato mund të njihet nga sistemi imun të qelizave të pacientit si të huaj, duke rezultuar në induksion e përgjigjes imune ndaj tyre. Sepse ekzistuese qelizat autoimune e pacientit T rrezatuar qeliza të ngjashme me atë të zhvilluar një reagim imun gjithashtu mund të çojë në shkatërrimin e tyre të pjesshëm, duke dobësuar kështu aktivitetin e procesit patologjik.

Një faktor i cili zvogëlon efikasitetin terapeutik e kësaj metode është fakti se përgjigjet parregullt imunitare që shtrihen përparimin e sklerozës multiple janë jashtëzakonisht të ndryshme, dhe kështu të arrijë identitetin marra gjatë stimulimit të qelizave jashtë trupit për të pranishmit në trup pamundur. Përveç kësaj, autovaktsynatsyya T-qelizave prek vetëm një lidhje e procesit patologjik pa ndikuar drejtpërdrejt në aktivitetin e makrofagëve dhe provospalytelnoe mikroqelizor në inde nervor.

Prandaj, pavarësisht nga origjinalitetin e ideve, këto gjykime klinike nuk kanë konfirmuar efikasitetin e lartë të kësaj qasjeje.
Transplantimi i qelizave burimore


Transplantimi i qelizave burimore hematopoietic (TKSK)


Për fat të keq, metodat ekzistuese të terapisë drogës kanë efikasitet shumë të kufizuar në pacientët me rrjedhën progresive e sklerozës multiple. Në këtë drejtim, në vitet e fundit në trajtimin e sklerozë të shumëfishtë janë përdorur gjithnjë vysokodoznu terapi imunosupresive me hematopoietic transplantim qelizave embrionale.

Terapi të lartë dozë mundëson efekt të menjëhershëm për shkak të shkatërrimit autoimune e limfociteve T dhe hequr peshën e inflamacionit imunitar. Efekt afatgjatë i transplantimit të qelizave burimore hematopoietic është sistemi reprohrammyrovanyy imunizuar të shoqëruara me heqjen e një defekt në sistemin imunitar që mbështet avancimin e sklerozës multiple.
Që nga viti 1997 terapi HIGH immunosuppressive me hematopoietic transplantim qelizë rrjedhin kryer më shumë se 300 pacientë me sklerozë të shumëfishtë. Si rezultatet e studimeve klinike duke përdorur këtë metodë të paaftë për të ndaluar përparimin e sëmundjes në shumicën e pacientëve.

Në përgjithësi, studimet tregojnë se terapi të lartë dozë me hematopoietic transplantim qeliza burimore është më efektive në pacientët e rinj me sëmundje të shpejtë progresive në fazat e hershme kur mekanizmi kryesor i sëmundjes është inflamacion autoimune. Në fazat e mëvonshme të sklerozë dominuar shumta proceset neurodegjenerative dhe efikasitetit ul transplantim. Një faktor i rëndësishëm është se pas qelizave burimore hematopoietic pacientët transplantimin nuk kërkojnë ndonjë trajtim të mirëmbajtjes.Përfundim


Analiza e qasjeve aktuale për trajtimin e sklerozë të shumëfishtë tregon mungesën deri më sot "Standardi i artë" në trajtimin e kësaj sëmundje. Në këto kushte, përparësi duhet t'i jepet metoda efektiviteti i të cilave është vërtetuar nga provat klinike. Në dritën e kësaj, vëmendje e veçantë duhet vыsokodoznoy metodë terapi e transplantimit të qelizave burimore hematopoietic mund të arrijë një stabilizim të lartë frekuencë apo përmirësim në sëmundje pa pasur nevojë për trajtim të mirëmbajtjes. Studimet për trajtime të reja për sklerozë të shumëfishtë, vazhdoi në shumë vende.