Lëndimit të palcës kurrizore, vertebral, kurrizore, kurrizore, stërvitje, rehabilitimi, trajtim, ajo që shkakton


Dëmtimi i palcës kurrizore - është një lëndim i rëndë që kërkon trajtim të menjëhershëm.
Për të rivendosur funksionet e trupit dhe për të minimizuar pasojat e lëndimit të nevojshme një sërë kompetent të masave për rehabilitimin dhe përshtatjen në shqisat psikologjike, emocionale, sociale dhe të përditshme.
Vetëm në rrethana të tilla mund të maksimizuar rezultatet pozitive.

Struktura dhe roli i palcës kurrizore e njeriutPalcës kurrizore - është pjesë e sistemit tonë nervor qendror.
Ajo koordinon punën e muskujve dhe organeve, truri mban informacion nga të gjitha pjesët e trupit.

Palcës kurrizore ka formën e një cilindër të cilin kalon nëpërmjet kanalit kurrizore. Gjatësia e tij është rreth 45 cm dhe nje diameter prej 1 në 15 cm.
Fig:. Struktura e palcës kurrizore
Kanali qendror truri i rrethuar nga tre membranat mbrojtëse:Brendshme - vaskulare;
Mesatar - i hollë;
jashtme - e vështirë.Këto membranat janë të ndara nga lëngu kurrizore, i quajtur lëngu cerebrospinal.
Fig: Membranat e palcës kurrizore.
Në seksion kryq tregon qartë se kanali qendror është e ngushtë, ajo është e rrethuar me çështje gri, dhe është formuar si krahët flutur raskrыvshuyu.

Fronti dhe krahët e pasme janë quajtur respektivisht brirët para dhe të pasme:në brirët prapme janë neuronet centripetal, të cilat ofrojnë transmetimit të sinjalit nga periferia në palcës kurrizore;
të vendosura në qoshet e para ose neuronet centrifugale motorike që transmetojnë informacion për muskujt dhe organet;
marrëdhënia midis këtyre llojeve të neuroneve të kryer interneurons neuronet veçanta.Për rrugët formuar nga çështje të bardhë vendosur rreth gri, marrëdhëniet në mes të të gjitha departamenteve të sistemit nervor qendror.

Fig: shtigjet e palcës kurrizore.
Palca kurrizore është e ndarë në segmente, çdo segment i 31 lë një palë para dhe shpinat e pasme:Rrënjët e para janë përgjegjëse për funksionet motorike;
prapa përmes ndjeshme.Themeluar që çdo segment i palcës kurrizore ka tre strips tërthor innervation (metamerov) - e sipërme e tij dhe të ulët.
Ky lloj i faktorit të besueshmërisë. Nëse dëmi një ose dy metamerov të gjitha tiparet e ruajtura.
Monitorimi i punës së organeve individuale apo muskujt dhe transmetimit reagime do të ndalet në qoftë se ato janë të dëmtuara, ndërsa tre segmente fqinje.

Fig:. Struktura segment palcës kurrizore
Të gjitha segmentet e palcës kurrizore të monitorojë dhe koordinojë punën e organeve të caktuara.
Për shembull, në mesit segmentet 2-4 është qendra e refleks gju, 3-4 qafës së mitrës - e vendosur motor qendra aperture (dëmtojë këto pjesë do të çojë në arrestimin e frymëmarrjes dhe vdekje).
Duke ditur vendndodhjen dhe fushën pranuese të çdo refleks kurrizore është veçanërisht e rëndësishme kur lëndimi ose shkelja e palcës kurrizore për të parashikuar statusin dhe implementimin e trajtimit të ardhmen.

Pra, funksioni i palcës kurrizore - instalime elektrike dhe reflektor.
Një numër i madh i harqeve refleks që janë të mbyllura në materies gri të palcës kurrizore dhe rregullojnë funksionet autonome dhe somatike trupit. Rregullorja djersitje, diametër nxënës, urinim dhe funksioni seksual është kryer në segmente të ndryshme të palcës kurrizore.
Me funksionin e kryerjes së palcës kurrizore, informacioni nga receptorët brendshme dhe të jashtme rritëse traktin hyn në tru, and drop-down mënyra impulset nga qendra motorike të vendosura në tru, janë organet e duhura dhe të pjesëve të trupit.


Funksioni Kryen ofron kontroll mbi shumë reflekset e trurit.
Cilat janë arsyet, përveç traumatik, mund të jetë dëmtuar palcën kurrizore? Lexuar në lidhje me këtë në artikullin tonë në lidhje me lezionet e shtyllës kurrizore.
Sa e rrezikshme zhvendosja e rruaza të qafës së mitrës? Gjeni këtu.

Lloji dhe natyra e lëndimeve të shtyllës kurrizore dhe të palcës kurrizore


Lezione traumatike kurrizore janë dëmtime më të rënda.
Përqindja e vdekshmërisë në forma të caktuara të dëmit mund të jetë 70%, dhe një yyazytsirnist madhe marrjen e aftësisë së kufizuar.

Ka tre lloje kryesore të traumave vertebrale-kurrizore:izoluar;
kombinuara (shoqëruar me thyerje dhe dëmtime të organeve);
kombinuara (lëndime të kombinuara me termike, kimike apo lezione radiologjike).
Nuk janë këto lloje të lëndimeve kurrizore dhe dëmtimet e shtyllës:trauma kurrizore pa dëmtuar shpinë;
lëndimet kurrizore pa lëndimit të palcës kurrizore (e zakonshme, nuk është një kërcënim i madh për jetën e njeriut);
lëndimet kurrizore me lëndimit të palcës kurrizore (traumave vertebrale-kurrizore).
Dëmtimi i shtyllës kurrizore mund të jenë të natyrave të ndryshme:mund të jetë ligaments dëmtuara;
ka raste të dëmtimit të organeve kurrizor (thyerje të ndryshme, të çara dhe pllaka ndarje);
Proceset e kyçeve ndodhin fraktura dhe harqeve (ata janë kompensuar dhe pa);
ushkodytysya mund aparat këpujë-kyçeve pereloyazykavyhu duhur.
Lëndimet kurrizore manifestohet si:tronditje e palcës kurrizore;
shembje të trurit;
ngjeshja e trurit;
hematomyelyya - gjakderdhje në tru;
tendosje të palcës kurrizore;
Truri hendek;
dëmtimi në rrënjët e palcës kurrizore.Për lokalizimin e lezioneve dallohen:demtimin e shtylles kurrizore në rajonin cervikal;
gjirit;
lumbosacral;
dëmtimi rrënjët e bisht kali.Gjithashtu bëjnë dallimin në mes të hapura dhe të mbyllura lëndime vertebrale-kurrizore traumave në natyrë.
Në lëndimeve të hapur plaga e indeve të buta të përputhen me vendndodhjen e shtyllës faqet lëndime kurrizit, por raste të tilla rrezik shumë të lartë të infeksionit.


Shkaqet e dëmtimet e shtyllës


Me origjinë të dalluar 3 grupe të patologji kurrizore:keqformime të shtyllës kurrizore - një shumëllojshmëri të devijim lindur dhe pas lindjes së strukturës së palcës kurrizore;
Sëmundjet kurrizore që rezultojnë nga infeksionet, tumoret dhe predispozicion trashëgimore;
Dëmtimet: të pavarur ose në kombinim me një fytyrë të thyera, compression, tronditje, gjakderdhje, lot, trauma kurrizore lindjes.Lëndimet janë lloji më i zakonshëm i patologjive kurrizore.
Me kusht që ata mund të ndahen në katër grupe:
aksident me makinë;
bie nga lartësi, hidhen në ujë nga ura nëpërmjet litar dhe të tjerët.
duke marrë lëndime në shtëpi apo dëmtime në rrethana të jashtëzakonshme. Ata janë duke rënë mbi akull, poshtë shkallëve, sportive dhe luftarake dëmtimit të (mund të me armë zjarri dhe kontuzyonnыmy).
generic dëmtimin e shtyllës kurrizore në të sapolindur.A e dini se sa predha kanë palcën kurrizore? Lexuar në lidhje me këtë në artikullin tonë në lidhje me membranat e shtyllës kurrizore.
Çfarë sklerozë mbyllje pllaka shpinë? Gjeni këtu.

Paqëndrueshmëria më e rrezikshme e shtyllës kurrizore? Shih këtu.

Simptoma neurologjike


Shoqëruar shpesh nga dëmtimi kurrizore jo vetëm një shkelje të funksionit motorik, por të ndryshojë funksionet e pelvisit.
Nëse truri prekur më lart verhnopoperekovyh segmente, atëherë mund të ketë paraliza e muskujve të rektumit, fshikëz, dhe dëmtimi kurrizore në lumbosacral shkakton paraliza e muskul unazor të.
Fig:. Lezioni në lëndimit të palcës kurrizore
Shake palca kurrizore është e karakterizuar shpesh nga dritën e ndryshimeve aktuale:
sindromi, anomalitë përçueshmëri (e pjesshme ose të plotë);
parezë rastit;
paralizë të përhershme;
shkelje të lehta funksionet legenit.Regres ndodh brenda pak ditësh (të paktën disa orë).
Masakër - është forma më e zakonshme e lezioneve kurrizore.
Manifestuar nga një kombinim i ndryshimeve aktuale funksionale pakthyeshme organike.
Shoku kurrizore barazoi foto në të dy llojet e dëmit, në mënyrë për të kuptuar foto e vërtetë të dëmit, është e nevojshme të presë për zhdukjen e tij.

Foto: masakra dhe ngjeshja e palcës kurrizore në foto
Compression i palcës kurrizore mund të zhvillojnë skenar kurrizore shoku.
Hematomyelyya duket paralizë vyalovыrazhennыm dhe humbje të pjesshme ose jo të plotë të ndjeshmërisë.
Pas restaurimit të funksioneve të humbura, një muaj do të tregohet çrregullime neurologjike.
Foto: hemorragji të trurit në traumave shpinë (1 - vendin e compression të gjakut të trurit, 2 - një Dura vend duke shpërthyer)

Metodat e diagnostikimit të lëndimit të palcës kurrizore


Për të zgjedhur strategjinë e duhur të trajtimit, është e nevojshme për të përcaktuar:
nivelin dhe natyrën e dëmtimit të shtyllës kurrizore;
shkallën dhe nivelin e lëndimeve kurrizore;
Disponueshmëria dëme të kombinuara.Shumë nga natyra e lëndimeve mund të thonë:inspektim të jashtëm dhe prekje të shtyllës kurrizore (p.sh., dëmtim kurrizore në cervikal, lëvizjes kokë është e vështirë dhe e dhimbshme);
Monumentet topografike anatomike që ju lejon të specifikojë nivelin e dëmit;
prania e çrregullimeve motorike që përafërsisht të përfunduar foto (kështu thotë trauma tetraparalych e shpinë qafës së mitrës dhe paraparalych ulët tregon dëme të mundshme të mesit dhe torakale;

Abuzimi zbulimin Metoda e ndjeshmërisë sipërfaqe.Hetimi kryesor instrumental i pacientëve me lëndime mbrapa dhe palcës kurrizore janë:Radiografi (spondylohrafyya) - ky lloj i anketë tregon të gjitha të lëndimit kurrizore. Në dy projeksionet (minimum) bëri të shtëna.
Birë mesit dhe myelography - këto metoda më informuese zëvendësohet nga imazhit bërthamor magnetike.
Tomography bërthamore magnetike - ndihmon në diagnostikimin e lëndimeve kurrizore me saktësi të madhe. Me këtë metodë ju mund të shihni në detaje kanalit kurrizore dhe segmentet e tij, rruaza dhe disqe intervertebral, zonën grevë, lot, squeezing dhe ënjtje.

Shkalla e lëndimit të palcës kurrizore


Faktori vendimtar në parashikimin e pacientit me një dëmtim kurrizore është shkalla e lëndimit të palcës kurrizore.
Në periudhën akute të diagnozës traumave të vështirë.
Shkalla e lëndimit mund të jetë edhe e plotë dhe të pjesshme:Shkelja e pjesshme e funksionit motorike dhe ndjeshmëri tregon shtrirjen jo të plotë të dëmit;
trazirat e plotë përçueshmëri mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm ose nga shoku kurrizore (pastaj të përfundojë në shkallën e dëmit do të jetë data në një datë të mëvonshme);

një shenjë e humbjes plotë është mungesa e sakrale segmente kurrizore motorike dhe funksionet shqisore.Më origjinale ruajtja e të gjitha funksioneve, të shpejtë shërim.
Në qoftë se një muaj nuk është vërejtur përmirësime, rikuperimi i plotë mund të pritet vetëm në 25% të rasteve.

Periudhat e dëmtimet e shtyllës dhe palcës kurrizore


Që nga dëmtimi i palcës kurrizore është e ndarë në periudha:I mprehtë - zgjat 2-3 ditë. Gjatë kësaj periudhe, e theksuar shenjat e shokut kurrizore. Është e vështirë për të nxjerrë konkluzione në lidhje me formën e lëndimit të palcës kurrizore.

Në fillim - kohëzgjatja e 2-3 javë. Sindromi i plotë aktivitetit shkelje refleks dhe përçueshmëri për shkak të tronditjes kurrizore vazhdon të dominojë. Shenjat e dobësimit të shfaqet deri në fund të periudhës.
I ndërmjetëm - Kohëzgjatja e 2-3 muaj. Gjatë kësaj kohe, të gjitha shenjat e shokut kurrizore duhet të zhduken dhe të zbuluar foto e vërtetë të dëmit. Nëse jo të korruptuar II neuroneve motorike në trashje e qafës së mitrës apo mesit, rrit tonin e muskujve, reflekset e restauruar. Urinim Vonesa dhe jashtëqitje gjatë kësaj periudhe mund të ndryshohet për të zbrazjes automatike.

Vonë - vjen 3 muaj pas lëndimit. Zgjat një kohë të gjatë (të jetës). Në këtë periudhë ka një stabilizim gradual i foto neurologjike.
Masa shumë të rëndësishme rehabilituese, të cilat përfshijnë kujdesin mjekësor, trajtim spa, mirëqenie dhe përshtatjes psikologjike.

Pasojat e mundshme dhe komplikime


Nuk mund të ketë disa komplikime dhe pasojat e lëndimit të palcës kurrizore /

Komplikimet e inflamator infektive


Ata mund të ndodhë në periudhat akute dhe në fillim - në fillim të këtij komplikacion, dhe mund të ndodhë në periudhën e mëvonshme - komplikime infektive-inflamator vonë.

Shpesh ata janë të lidhur me infeksion traktit urinar dhe sistemet e frymëmarrjes, dhe procesin prolezhnevыm.
Bedsores foto

Vaskulare dhe abuzimi neurotropik


Këto çrregullime mund të jetë për shkak të denervation e indeve dhe organeve.
Në 2 javët e para pas lëndimit është rrezik shumë të lartë të DVT.
Fig:. Trombozë thellë venë
Më vonë mund të zhvillohet dyzrefleksyy autonom dhe sa forcon heterotropycheskoy.

Përçarje e funktsyanyrovanyya normale legenit


Ato ndodhin në një shumëllojshmëri të çrregullimeve të urinimit dhe defekimit.

Efektet ortopedike


Ajo mund të jetë:paqëndrueshmërinë e shpinë prekur;
kyphosis dhe scoliosis;
frakturat patologjike;
Zhvendosjet dhe subluxations mesme;
deformim i kanalit kurrizore dhe kufizimin e tij;
ndryshimet në disqe intervertebral, ligaments dhe nyje.Trajtimi në kohë do të parandalojë këto efekte dhe përparimin e mundshëm të aftësisë së kufizuar.

Trajtimi i lëndimit të palcës kurrizore dhe shpinë


Trajtimi i pacientëve me trauma kurrizore dhe palcës kurrizore - një proces shumë të ndërlikuar dhe të gjatë.

Kjo mund të përfshijë:mjekim;
Kirurgji (nëse është e nevojshme);
Masat ortopedike;
Trajtimi me qelizat burimore.Emergjente dhe kujdesit intensiv


Pasi pacienti është dhënë ndihmën e nevojshme e parë dhe të kryer transportin e saj për një pacient në spital, të zhvilluar masa të ndryshme e treguara.
Fig:. Imobilizimi shpinë në trauma
Nëse dëmi normalizojë qafës së mitrës frymë, aq sa të plotësojë fshikëzës shpenzojnë kateryzatsyyu tij dhe larje.

Terapia e barnave


Përfshin:Emërimi i antibiotikëve spektrin e gjerë;
me shenja të dukshme të shokut kurrizore - përdorimin e dopamine, atropine, zgjidhje kripë;
Metilprednizolone herët intravenoz në doza të larta, e ndjekur nga një rënie. Ajo pengon proceset e peroksid oksidimi i yndyrave, përmirëson qarkullimin e gjakut në të palcës kurrizore rrit excitability e neuroneve dhe përshpejton pulsin;
për të eliminuar pasojat e hypoxic trurit - përdorim difenina, relaniumu;

si një antioksidant - Përdorimi i vitaminës E.Kirurgji


Në varësi të dëshmive, si dhe metodat e përdorura të ndryshme të trajtimit kirurgjik të lëndimeve kurrizore dhe palcës kurrizore:nxjerrjes skeletik;
laminektomiy ose reposition hapur dhe fiksimi i shtyllës kurrizore;
reduktimin dhe fiksimi i shtyllës kurrizore, pa përdorimin e Laminectomy;
Decompression mëparshëm.Foto: laminektomiy
Trajtimi kirurgjik është efektive në orët e para pas lëndimit.
Gjatë kujdesin postoperative pacientit komplekse të kujdesshëm dhe të kujdesit intensiv, i cili përfshin përdorimin e:
decongestants aseteve;
droga kardiovaskulare;
vitamina;
antihistamines;
antibiotikët;
Fondet rheology gjakut antyholynэteraznыh dhe përmirësuar.
Rrezikshme spondylosis deformuar? Lexuar në lidhje me këtë në artikullin tonë rreth deformimeve spondylosis e shpinë.
Pse ka dhimbje në anën e tij të djathtë nën brinjë? Gjeni këtu.

Qelizat burimore


Palca kurrizore është në gjendje për rigjenerimin dhe rivendosur sepse një metodë shumë efektive dhe trajtimi i avancuar është përdorimi i qelizave burimore.

Ata janë themelore, në gjendje të dallojnë në llojin e dëshiruar të qelizave, dhe të zëvendësojë dëmtuar dhe të vdekur.
Terapia e qelizave të datë ka sjellë rreth 30% e përmirësimit të shtetit ku trajtimet tradicionale ishin të pafuqishëm.

Pas fillimit të shërimit plagë dhe përmirësimin e gjendjes së pacientit, ju mund të fillojnë të masazh muskujve stimulim elektrik, terapi fizike.

Video: mundësia e restaurimit palcës kurrizore me qelizat burimoreMetodat e rehabilitimit dhe shërimit pas lëndimit të palcës kurrizore


Pasojat e tillë një dëmtim të ndërlikuar në një masë të madhe varet nga shkalla e dëmtimit, natyrës së tij, dhe shpejtësinë e veprimit dhe profesionalizmin mjeku.
Rol të rëndësishëm në minimizimin e pasojave të luajnë rehabilitimin e mëtejshëm.

Kjo është një seri e tërë e masave për të adresuar pasojat e traumave dhe të rrisin shanset për një shërim të plotë.

Dietë e duhur


Nuk ka kufizime të veçanta ekzistojnë.
Megjithatë, për shkak të faktit se pacienti nuk është në gjendje për të lëvizur në mënyrë aktive, ne nuk duhet të harrojmë se ushqimi nuk duhet të jetë shumë e lartë kalori, por duhet të përfshijë të gjitha ushqyesve të sigurojë futje të gjithë kompleksin e vitamina esenciale dhe minerale substanca.

Kjo ndihmon normalizimin e metabolizmit në indet, dhe pozitivisht ndikojnë në gjendjen emocionale e pacientit.

Një situatë e psiko-emocional i favorshëm


Ju duhet të i kushtoj vëmendje për disponimin e pacientit, të mos zbulojë shumë mëshirë dhe nganjëherë mjaft më të kërkuar qëndrim.

Masazh, objektet stërvitje dhe fizioterapi


Të gjithë pacientët me lëndime kurrizore tregon një terapi të rreptë në punë dhe fizioterapi.
Metodat e terapisë fizike, ushtrime, lloji masazh zgjedhur individualisht në varësi të natyrës dhe shkallës së dëmtimit.

Por për të zhvilluar të gjitha grupet e muskujve, nyjeve dhe për të ruajtur palestër fizike është e domosdoshme në çdo rast.

Deri në kohën koha dhe trajtimi do të bëjë punë dhe pacienti mund të në mënyrë të pavarur, pa ndihmën dhe përkrahjen për të kryer veprime të ndryshme, ngrihem, ai duhet të jetë fizikisht gati.
Respektimin rigoroz të terapi të drogës
Trajtimi në periudhën e rehabilitimit për të rivendosur funksionet e shqetësuar, si dhe eliminimin dhe parandalimin e pasojave të mundshme të lëndimit.

Për çdo pacient që është caktuar tregohet individualisht.
Diagnostifikimi laboratorike dhe hardware e nevojshme për kontrollin e vazhdueshëm dhe monitorimin e pacientit, duke lejuar kohë për të bërë rregullimet e nevojshme në metodat e rehabilitimit në procesin e shërimit.

Kinesitherapy, hydrokynezoterpyya, akupunkturë, Ergoterapia


Ka shumë metoda të përdorura në rehabilitimin.
Përdoret shumë provuar, teknika të ndryshme të mirë-krijuar, metodat e reja të pronarit përdorur kohët e fundit, por të japë rezultate pozitive.

Ejani në ndihmën e rehabilitimit dhe arritjet moderne.

Për shembull, për të rivendosur përsëri lëndime përdorur terapi të zbatueshme Botox kozmetike, ose mënyrën e të mësuarit e aftësive motorike - kinestetyka.

Moti për jetën dhe shërimin e plotë të pacientëve


Trajtimi tonik kur shoku kurrizore ka kaluar, ajo mund të marrë një kohë të gjatë nga disa muaj deri në 15 vjet.
Nëse nuk ka këputje të plotë të palcës kurrizore, qelizat nervore në vendin e dëmtimit të fillojnë për të rivendosur funksionin e tyre.

Nëse ka një pushim të plotë, pacienti duhet të përfundojë mbështetje psikologjike dhe emocionale, të ndihmojë në përshtatjen si në familje dhe në aspektin social.