Tularemia - kini kujdes e brejtësve të vogla


Tularemia - një infeksion zoonotike që ka një ochahovost natyrore. Sëmundja shoqërohet me një ethe të fortë, dehje, dhe madje edhe limfatike nyjet. Agjenti kryesor shkaktar i sëmundjes janë bakter të vogël, e cila kur të nxehtë për 60 C në 5-10 minuta vdes. Vektorët Coli e tularemisë janë lepujt, lepujt, voles dhe minjtë e ujit.
Ky infeksion transmetohet tek njerëzit me kontakt të drejtpërdrejtë me kafshët gjatë gjuetisë ose tashmë të infektuar nëpërmjet ushqimit, ujit, në raste më të rralla, infeksioni përhapet përmes aspiratës, dmth gjatë përpunimit të grurit apo foragjere produkteve në lëmi grurit dhe transmetohet nga insektet, ajo tik-tak, zekth, ose mushkonjë.Simptomat kryesore dhe natyrisht e tularemisë

Periudha e inkubacionit të sëmundjes mund të jetë disa orë dhe për të arritur deri në 7 ditë. Ka pulmonare, bubonike dhe forma e pergjithshme. Kjo sëmundje fillon akut dhe zakonisht me temperaturë të papritur të rritet vlerësimet më të larta. Një pacienti duket marramendje, dhimbje koke e papritur, dhimbje në muskuj këmbë, rajonin e mesit, mbrapa dhe humbje e oreksit. Në rastet më të rënda, është vërejtur të vjella dhe madje edhe nosebleeds. Edhe për këtë sëmundje është e karakterizuar nga trazirat e gjumit, djersitje të rënda, pagjumësi ose qenët i përgjumur anasjelltas. Shpesh pacienti është vërejtur aktivitet rritur apo eufori që ndodh në një sfond të temperaturë të lartë.


Pacienti është vërejtur ënjtje dhe skuqje të fytyrës në ditët e para të sëmundjes. Pak më vonë në mukozën e gojës ai u shfaq i imët hemorragji. Gjuha e tij është e mbuluar me një lulëzim pak gri. Një tipar karakteristik i tularemisë kanë fryrë nyjet limfatike që janë më të mëdha në disa raste mund të arrijnë madhësinë e një arre. Sa për sistemin kardiovaskular, pacienti është vërejtur hipotension dhe bradycardia. Në gjak lekotsitoz një ndryshim të moderuar neutrophilic. Shpretkë dhe mëlçisë mund të rrisin pacientin. Me një rritje të konsiderueshme në nyjet limfatike mezenterike mund të jenë dhimbje pranishëm barkut.


Format tularemia

Nëse formulari bubonike e tularemisë, patogjen saj penetron lëkurës, madje pa lënë gjurmë, dhe pastaj pas 2-3 ditësh pacienti zhvilluar lymphadenitis rajonal. Sami darje pa dhimbje, dhe kanë përshkruan qartë e deri në 5 cm. Një zbutjen e mëtejshme e timpanit zakonisht ndodh, kjo sëmundje 1-4 muaj ose seksion myyazytsilne është e trashë dhe alokimi plehun slivoobraznoho, dhe për të formuar tulyaremyynoho fistula. Normalisht,
kjo formë e prek inguinale, nyjet limfatike femurit ose axillary. Nëse ulçerë-bubonike Forma e pacientit të sëmundjes, ajo është e karakterizuar nga prania e lezioneve kryesore që kanë ndodhur në portën hyrëse vendin e infeksionit.


Kur ka sy-bubonike formë e tularemisë, ajo zhvillon pasi bie patogjene në mukozën e syrit. Edhe në këtë formë të karakterizuar nga pamja e verdhë rritje folikulare që janë madhësia e grurit miletit, e cila është e vendosur në konjuktiva. Zakonisht dajre zhvillon në rajonet pranë veshit ose submandibular, domethënë, kohë të mjaftueshme për sëmundje. Nëse një pacient zhvillon formën anhiozno-bubonike, kjo ndodh kur humbja e parë e mukozës së bajamet dhe zakonisht vetëm një amygdala. Kjo formë e tularemisë ndodh si rezultat i mënyrës kontaminimit të ushqimit. Ekziston edhe një formë e tularemisë, e cila është kryesisht shkatërrimi i organeve të brendshme.


Më së shpeshti në vjeshtë dhe gjatë zyyazykay
regjistrojnë formën pneumonike e sëmundjes. Forma e pergjithshme e sëmundjes ndodh në formë të tillë të përbashkët të infeksionit, i cili është sëmundje theksuar në mëngjes, ëndrrat e sëmurë mund të humbasin vetëdijen dhe gjithashtu ajo mund të përjetojnë muskujve dhe dhimbje koke. Edhe gjatë komplikime sëmundje specifike mund të ndodhë, kjo peritonit, pneumonia tulyaremiynaya mesme, Meningoencefaliti dhe perikardit, dhe për shkak të komplikimeve pacienti mund të zhvillojë gangrenë ose absces që shkaktohet nga flora bakteriale e mesme. Diagnoza e tularemisë bazohet në testet serologjike dhe lëkurë-alergjik provë.


Trajtimi i tularemisë

Në trajtimin e pacientëve kërkojnë shtrimin në spital të menjëhershme në një spital, ku antibiotikët dhe trajtimi i caktuar është pesë ditë pas ngrohjes recesioni. Nëse kjo është forma e gjatë të sëmundjes, atëherë përdorni trajtimin e kombinuar me antibiotikët që janë injektuar intravenoz, i gjithë kursi i trajtimit është 6-10 seanca. Një pacient rekomandohet vitaminë dhe transfuzionet e gjakut të përsëritura. Nëse pacienti ishte luhatje dajre, ju keni nevojë për kirurgji, ku një prerje është e gjerë dhe e mëvonshme dajre shkarkimit. Pas shërimit të plotë klinike të pacientit është shkarkuar nga spitali. Për të parandaluar tularemia jetë puset e mbrojtura, strehim, ujë të hapur dhe ushqim nga brejtësve të vogla. Gjithashtu e planifikuar është e nevojshme për të kryer një qendrat e vaksinimit masiv ku tularemia është fikse.

 
R3r3r393.