Mëlçia fibrozë


Fibroza e mëlçisë është shkaktuar nga zëvendësimin e indeve të mëlçisë qelizat mbresë. Shkaqet e sëmundjes janë:

 • infeksion viral;

 • Efekti i toksinave, metalet kryesisht të rënda;

 • konsumit të tepërt të alkoolit;

 • përdorimi i drogës;

 • dëmtimi;

 • trashje;

 • diabeti;

 • përdorimi afatgjatë i barnave të caktuara.


 • Llojet e fibrozës së mëlçisë  Në varësi të shkakut të formimit të indeve fijor tri lloje të sëmundjeve;

 • Periportal fibrozë mëlçisë - lloji më i zakonshëm i sëmundjes që ndodh në kesh dhe hepatitit, nën ndikimin e toksinave, konsumi i zgjatur i drogës.

 • Fibrozë zemrës zhvillon për shkak të mungesës së furnizimit me gjak në trup për shkak të anomalitë e sistemit kardiovaskular.

 • Kongjenitale fibrozë - një lloj i rrallë i sëmundjeve të transmetueshme trashëgues.


 • Simptomet e fibrozës së mëlçisë


  Sëmundja zhvillohet ngadalë dhe simptomat për një kohë të gjatë pothuajse i padukshëm. Simptomat e sëmundjes shfaqen pas 5 - 6 vjet. Këto përfshijnë:

 • zgjerimi i shpretkës;

 • zgjerimi i mëlçisë;

 • çrregullime të tretjes;

 • Gjakderdhje venoz në ezofag;

 • lodhje;

 • imunitet të ulët;

 • anemi;

 • formimi i mundshëm vaskulare "" dhe të nxira në trup.


 • Shkalla e fibrozës së mëlçisë


  Shkalla e progresion të sëmundjes varet nga shumë faktorë (mosha, mënyrën e jetesës dhe kështu me radhë D.). Aktualisht, shkalla e fibrozës në shumicën e vendeve është e përcaktuar nga METAVIR shkallë:

 • F1 - 1 Shkalla e fibrozë ngjan inflamacion të shpretkës, ku indit lidhor është e vogël, por të reduktuar përmbajtjen e qelizave të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet në gjak.

 • F2 - 2 gradë e fibrozës së mëlçisë përfshin një ndryshim të madh në indeve të mëlçisë.

 • Kur fibrozë 1 dhe 2 gradë, në rastin e trajtimit të duhur, prognoza është mjaft e favorshme.

 • F3 - për klasën e 3 fibrozë karakterizohet nga formimi i sasi të konsiderueshme të indeve mbresë. Prognoza për fibrozë 3 varet nga karakteristikat e reagimit organizmit ndaj terapisë drogës dhe rekomandimeve pacientit specialist pasazh.

 • F4 - në 4 shkallën e trupit fibrozë përbëhet tërësisht nga ind lidhës. Kalimi nga faza e mëparshme merr disa muaj. Prognoza për Faza 4 fibrozë pafavorshme, kesh zhvilluar shkakton vdekjen e pacientit.


 • Mund të kuruar fibrozë të mëlçisë?


  Për shkak të seriozitetit të sëmundjes diagnostikuar menjëherë dhe trajtimi sistematik i fibrozës së mëlçisë janë vendimtare në marrjen e shpëtoj të sëmundjes. Trajtimi i sëmundjes varet kryesisht nga shkaku që e ka shkaktuar fibrozë. Trajtimi përfshin futje e ilaçeve:

 • hepatoprotectors - droga që ofrojnë trupin e aktivitetit qelizor;

 • Mjetet biliare (në mungesë të gurëve në fshikëz e tëmthit dhe traktit biliar);

 • droga anti-inflamatore;

 • antioksidantë, eliminimin e ekspozimit ndaj toksinave dhe produkteve të dekompozimit në trup;

 • ymmunnomodulyatorov që stimulojnë sistemin imunitar;

 • kortikosteroidet dhe droga citotoksike, reduktuar formimin e indeve mbresë;

 • Mjetet enzimatike (pa biliare) që nxisin tretjen.


 • Mjekët janë të bindur se trajtimi i fibrozës së mëlçisë edhe në 3 faza të sëmundjes mund të jetë i suksesshëm nëse, së bashku me terapi të drogës pacienti mban një mënyrë jetese të shëndetshme dhe kufizimi dietë vlen proteina dhe kripë dhe përjashtuar yndyrore, të skuqura, me erëza, ushqime të tymosur nga dietë . Mundësisht kurse rregullisht marrin vitaminë komplekset.