Fibromyalgia - simptomat dhe trajtimi


Fibromyalgia - Kjo humbje indet extraarticular buta, karakterizohet dhimbje musculoskeletal natyrën përhapur. Gjithashtu, me ndjenja zonat mjek anatomike janë pika të dhimbshme, e cila është një manifestim i fibromyalgia.
Tipar i sëmundjes është gjithashtu se çrregullime psikologjike mund të shkaktojnë vërshim ujërash të fibromyalgia kronike.

Simptomet e FibromyalgiaSimptomat e fibromyalgia nuk kufizohen vetëm në dhimbje në një fushë të veçantë. Ndonjëherë simptomat nuk janë marrë seriozisht, nëse pacienti mund të llogarisë një tjetër manifestim i sëmundjes së tyre. Kështu, një nga simptomat kryesore janë lodhje, ajo vërejtur në 87% të pacientëve me fibromyalgia. Kjo simptomë mund të shpjegohet nga një ndryshim në të motit, një çrregullim psikologjik apo faktorë të tjerë krejtësisht pa lidhje me sëmundjen.

Pas gjumit të mjaftueshëm pacienti nuk ndihet një ndjenjë e shërimit të plotë. Ndjenja e lodhjes dhe mungesa e gjumit shoqërohet me dhimbje koke që i ngjajnë migrenë, shpesh tempull i sëmurë. Manifestime të tilla të sëmundjes provokuar çrregullim emocional që kërcënon zhvillimin e depresionit.
Simptomat e fibromyalgia janë të tilla që ato mund të përfshijë disa çrregullimeve që shfaqen në sëmundjet e mëposhtme:

 • sindromi i nevrikosur zorrë;

 • çrregullim vestibular, e cila karakterizohet nga një dhimbje koke dhe marramendje;

 • Dysmenorrhea primar;

 • Sindromi hypermobility përbashkët (rritje Kohëzgjatja e lëkurës, joints shakiness dhe më shumë);

 • acarim i sindromës fshikëzës;

 • Sindromi Raynaud-së (të ftohtë, mpirje dhe dhimbje në duart);

 • Mosfunksionim të përbashkët temporomandibular;

 • lyvedo rrjetë (lezione të lëkurës dhe enët e gjakut).


 • Sëmundje të tilla janë një manifestim i fibromyalgia. Megjithatë, shenjë dalluese e sëmundjes është prania e pikave dhimbje, të cilat mund të gjenden vetëm në diagnozën e fibromyalgia. Kjo ndodh për shkak sëmundje të tjera të cilat janë të shoqëruara me dhimbje musculoskeletal, simptoma të tilla nuk janë.

  Diagnoza e fibromyalgia


  Diagnoza e sëmundjes është shumë e vështirë. Në mënyrë që të identifikojnë dallimin kryesor (hot spote), mjeku duhet të kërkoj me duar zonat korrekte anatomike, domethënë:

 • Ndjenja e bëri vetëm me gishtat tuaj.

 • Presioni vjen nga përpjekjet duhet jo më shumë se 4 kg.

 • Prania e njëmbëdhjetë të tetëmbëdhjetë pikave dhimbshme është vendimtare për të formuluar një diagnozë.


 • Pika pozitive ku pacienti ndjen dhimbje, të vendosura në pjesën e prapme, rajoni gluteal, rrip sup dhe rajon lumbosacral.

  Trajtimi i Fibromyalgia


  Esenca e trajtimin e barnave fibromyalgia varet nga simptomat e sëmundjes. Pra, në qoftë se ka një çrregullim psikologjik, të ilaqet kundër depresionit detyrueshme emëruar. Trajtimi zakonisht është 1-15 muaj e tyre.
  Shpesh e përdorur për të trajtimin e fibromyalgia drogë anti-inflamator:

 • ointments;

 • tableta;

 • gels;

 • injeksion.


 • Së bashku me relaxants tyre të caktuar të muskujve, të cilat ndihmojnë për të ulur tonin e muskujve dhe të japë efekt analgjezik.

  Së bashku me medikamente emëruar fizioterapi, si:

 • masazh;

 • Cryotherapy;

 • Balneotherapy.


 • Pacienti mund të rekomandojë ushtrime të përditshme për të bërë ushtrime të veçanta që ndihmojnë për të hequr dhimbjen kronike të muskujve dhe lodhje. Disa pacientë kanë nevojë për rehabilitim psikologjik, prandaj ata i dërguan për psikoterapi ose trajnim autogenous.