Shkaqet Fluorosis, simptomat, trajtimi


Fluorosis - një sëmundje që zhvillohet për shkak të marrjes së zgjatur të tepërt të personit të fluorit. Fluorosis është i ndarë në dy lloje: profesionistë dhe endemike. AF profesionale ndodh në njerëzit që punojnë në përmbajtje të lartë të fluorit ajrit të ambientit (industrinë e aluminit, etj). Endemik F. ndodh në zona të caktuara gjeografike ku ka për shkak të përdorimit të fluorit të pasur ujë të pijshëm
Shkaqet
Në përputhje me standardet përgjithësisht të pranuara të shëndetit, përqendrimi maksimal i lejueshëm i fluorit në ujë nuk mund të tejkalojë 1.5 mg / l. Nga sasive të tepërta të fluorit hyn në trup, shpesh fëmijët vuajnë gjatë bookmarks kockat dhe molars. Edhe në qoftë se përmbajtja e fluorit rrit pak, ka një rritje të mprehtë në numrin e fëmijëve me fluorosis. Niveli kritike e fluorit në ujë për të rritur është 6 mg / l. Me këtë përqendrim është e mundur zhvillimi i ndryshimeve patologjike në smalt dhëmb dhe kockave indet janë formuar


Simptomat
Fluorosis endemik është parë më shpesh molars plagë tipike në fëmijëri. Varësisht nga shkalla e dëmtimit, erozioni i dhëmbëve shfaqen, njolla kafe ose të bardhë, si dhe stertist shpejtë dhe në rritje brishtësinë e smalt. Nëse përqendrimi i fluorit në ujë tejkalon 6 - 10 mg / l në fëmijët mund të zhvillojnë forma të hershme të kockave.
Fluorosis profesionale zakonisht shfaqet lezione skeletore (lëvizshmëri të reduktuar të përbashkët, dhimbje në nyje dhe kockat). Në rastet më të rënda të mundshme mosfunksionim të mëlçisë, sistemit nervor autonom, dobësi të muskujve. Mottling e smalt mungon në shumicën e rasteve.

Diagnostifikimi fluorosis nuk shkakton ndonjë problem. Baza e diagnozës e bëjnë shenja shumë specifike klinike të sëmundjes. Gjithashtu merret parasysh vendbanimin gjeografike e pacientit

Trajtim
Trajtim profesional dentar fluorosis kryer komponimet magnez dhe kalcium, vitamina A, B, C, P, kripera te acideve Pyruvic dhe laktik. Efekti pozitiv i është dhënë radonit, sulfide hidrogjen dhe banjot pishe. Gjithashtu personi i detyrueshëm i sëmurë duhet të hiqni burimin e rritjes së rrezikut (prodhimit të dëmshme).

Trajtimi specifik i fluorosis endemike nuk është zhvilluar aktualisht. Kryesisht Trajtimi ka për qëllim eliminimin e defekteve ishin dhëmbë kozmetike (çngjyrosje procedurat, duke hequr shtresa e smaltit, veneers instalimit) dhe parandaluar rrjedhjen e mëtejshme të fluorit të tepërt në trup.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. 2. Retynyrovannыy dhëmb formë pykë-defekte