Arteriet sëmundja më e ulët gjymtyrë


Personi më i ulët gjymtyrë e ka gjithë jetën e tij për t'u marrë me të ndoshta të ngarkesës më të rënda. Ata duhet të mbajnë jo vetëm peshën e pronarit të saj (duke përfshirë të gjithë mbipeshë saj), por barrën e jetës së tij. Dietë të sëmurë, aktiviteti i ulët në drejtim të lëvizshmërisë (që është, bota moderne është e sunduar nga mungesa e ushtrimit!), Këtu - shprehur shkallë të ndryshme të atrofi të muskujve, çrregullime të qarkullimit të gjakut dhe shumë probleme të tjera që herët a vonë rreziku për t'u bërë një katastrofë të vërtetë. Më parë u mendua se këmbët vaskulare sëmundje - "kryq"E cila kishte të mbajnë të moshuarit. Por tani kjo sëmundje janë banorë të prirur të tokës shumë të rinj. Sipas statistikave, dy tre për qind e popullsisë së botës vuan nga sëmundje të tilla, dhe për ata që tejkalon pesëdhjetë, kjo shifër është dy herë më shumë. Shumica e sëmundjeve që lidhen me rrjedhjen e dëmtuar të gjakut në enët e këmbëve - zakonisht ndodh për shkak të bllokimit të arterieve të ekstremiteteve të ulëta. Për shkak të këtij indeve ata vuajnë nga mungesa e oksigjenit që ndikon në funksionimin e tyre dhe shkakton një numër të komplikimeve, më e keqja e të cilit do të jetë nekroza ose gangrenë si rezultat i të cilave një person mund të humbur këmbën e prekur. Sëmundjet arteriet këmbë - një grup i sëmundjeve. Midis tyre është se është patologji e zakonshme si atherosclerosis e gjymtyrë të ulët. Kjo sëmundje është e lidhur zakonisht me zakonet e parregullt e ushqimit, veçanërisht konsum të tepërt të yndyrës. Qelizat lipidet janë depozituar në muret e arterieve, duke formuar pllakë mbi ata që për një kohë të gjatë (shpesh një proces "shkon" si një fëmijë) gjithnjë e më shumë të kapur hapësirën e brendshme të anijes përmes të cilit qarkullimi i gjakut është përkeqësuar - me të gjitha efektet e pasuan negative në organet dhe indet e trupit.


Më e keqja, në fazat e hershme kur trajtimi mund të jetë shumë e suksesshme, të tilla një këmbë vaskulare sëmundje të vërtetë pa manifestohet. Simptoma të vërtetë të dukshme tashmë treguar kur ajo bëhet shumë serioze. Një shenjë e arteriosklerozës mund të ashtuquajtura claudication përhershme, kur një person ndjen, ndërsa në këmbë lënduar muskujt këmbë - dhe më shumë pllaka në enët e gjakut, aq më shumë ajo tregon. Pacienti duhet të qëndrojë edhe pak për të qetësuar dhimbjen. Lokalizimi i dhimbjes varet nga të cilat arterie është e goditur. Rastësisht, një rrezik i tillë në rritje i çalim janë duhanpirës të rëndë. Një tjetër shenjë e arteriosklerozës - një manifestim i dhimbjes edhe gjatë natës. Vjen nga fakti se njerëzit nuk mund të fle mirë. Lehtësim të vogël ajo sjell këmbët sveshyvanye nga shtrati. Shpesh njerëzit vrarë atherosclerosis e tillë, nuk është humbja e flokëve në gjymtyrë të ulët, "i pathyeshëm" kërpudhat mbi këpucë me majë, dhe kur sëmundja ka filluar keq - ulcerat ose gangrenë e tyre. Dhe lëkura dukshëm zbehtë, nëse ju përpiqeni për të rritur gjymtyrë mbi kokë, dhe mpirje e tyre periodike dhe një ndjenjë të papërmbajtjes. A ka ndonjë moshë mund të manifestojë sëmundje arterial si obliterating endarteritis. Kjo sëmundje kronike zakonisht shkaktohet nga pezmatimi autoimune, është i lidhur ngushtë me çrregullimeve në funksionimin e sistemit nervor. Rezultati është vasospasm, e vendosur vetëm mbi hip, furnizimin me gjak dhe mund të ulët gjymtyrë. Mediç vërejtur se më shpesh vuajnë nga obliterating endarteritis rinj. Faktorët që çojnë në këtë sëmundje janë zakone të këqija (pirja, pirja e duhanit, stresi, por roli i saj predispozicion gjenetik. Ndryshe "banal" Atherosclerosis, sëmundja zakonisht përparon shumë shpejt. (Megjithatë, në shumë raste kjo ndodh gradualisht.) Një shenjë e sigurt prania e tij janë konsideruar claudication përhershme, ndjesi të ftohtë në gjymtyrë të ulëta dhe dhimbje në gishtat e tyre. Midis sëmundjeve kronike të enëve të gjakut, të cilat vuan i njëjtë më lart nje perqindje te vogel prej më shumë se 80 në botë për qind llogariten për atherosclerosis e arterieve. Ai gatshëm njerëzit të të dy gjinive dhe të gjitha moshave, dhe në mesin e atyre mbi gjashtëdhjetë, ata të sëmurë rreth një në dhjetë. Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë të ngjashme me ato që provokojnë dhe sëmundjeve të tjera të këtij lloji: pasion për pirjen e duhanit, pasiviteti fizik, prania e sasive të mëdha të racioneve ushqimore që përmbajnë "keq" kolesterolit. Në rrezik janë ata që vuajnë nga obeziteti dhe diabetit. Një nga shenjat më të hershme të lezioneve aterosklerotike - dhimbje të muskujve dhe lodhje të gjymtyrëve të ulët (zakonisht - viç), të ftohtë të pazakontë dhe mpirje të këmbës, sidomos gjatë ushtrimit, "të ftohtë" lëkura në këmbë prekur (në krahasim me të shëndoshë), gishtat nekrotike dhe disponueshmërinë errësuar nga ulcerat trofike apo plagë të pashëruara jo mbi tretën e poshtme të këmbës. Kjo nuk është e gjitha sëmundjet që mund të vuajnë arterie këmbë. Ata ka të paktën një duzinë. Më e rëndësishmja suksesi i trajtimit - diagnozën e duhur dhe të saktë dhe fillimin e shpejtë të terapisë adekuate. Shërim të plotë nga sëmundje të caktuara, por nuk mund të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientit është tërësisht i varur nga integritetin e saj. Nëse ai do të ndjekë të gjitha rekomandimet mjekësore, gjendja e tij shumë shpejt do të përmirësohet.