Simptomat sëmundje Daryna, shkaqet, format, trajtimi


Sëmundje Daryna (psorospermoz, dyskeratoz folikulare, Keratosis vegjetative) - një sëmundje kronike e lëkurës gjenetike karakterizuar nga ardhjen e nodules kafe apo të verdhë-kafe kon-formë të veçantë për pesë milimetra në diametër. Këto nodules në pjesën kryesore të lidhura me follicles flokët dhe sipërfaqja e tyre është e mbuluar me crusts trasha gri-të verdhë
Simptomat


- Disponueshmëria në shumta papules shtrënguar të lëkurës (gunga) formë shpesh sferike me një diametër prej 04:58 milimetra, me një sipërfaqe të përafërt me luspa. Ngjyra e këtyre formacioneve ndryshon nga ngjyra e lëkurës normale në gri - kafe. Shumica e papules bashkojë, duke rezultuar në degët që qan me formimin që janë në folds e lëkurës- Në pjatë gozhdë duket të bardha dhe të kuqe vija gjatësore, dhe në disa raste ndarjes tyre gjatësore

- Lezionet e mundshme të mukozës së laring, faring, zgavrën me gojë, ezofag, rektumit, vulvë dhe vaginë

- Ajo mund të zhvillohet hyperkeratosis subungual
Shkaqet
Shkaku kryesor i kësaj sëmundjeje është konsideruar e zakonshme në të dy gjinitë gjenit defektiv (pesëdhjetë për qind e rasteve të transmetuara për fëmijët nga linjë trashëguar). Në fëmijët e shëndetshëm të lindur jashtëzakonisht të sëmurë atit pasardhës të shëndetshëm. Sëmundja transmetohet me anë të tipit Daryna trashëgimisë vertikale (nëse jo të zhvlerësuara funksion riprodhues).


Faktori kryesor rreziku është predispozitë gjenetike
Format kryesore të sëmundjes Daryna
- Forma e lokalizuara: vendosura në mënyrë asimetrike në fushat lokalizuara e lezioneve zgjatur

- Dyskeratoz klasik folikulare, organizohet lezione simetrike me gunga në lëkurë e kokës, fytyrë, prapa veshëve, në mes të xhades blades, në kafaz i kraharorit dhe në folds të mëdha

- Formulari i izoluar: përveç nyje tipike nga mbrapa e këmbët dhe duart të shfaqet lloj leze i papules shumë aspekte të formojnë pllaka në turmë


- Forma Vezykullezno-bulloz: përveç papules formuar blisters mbushur me përmbajtje të qartë. Këto qeliza të shfaqet në anët e qafës dhe në folds të mëdha. Në shuplaka dhe shputa mund të zhvillojë një keratosis pikë (dukuri e zonave të vdekur)
Në shumicën e rasteve të diagnostikuar vetëm në bazë të paraqitjes klinike, por në rast dyshimi korrektësinë e diagnozës bëhet ekzaminim histologjik të lëkurës të prekur

Trajtim


- Pranimi i vitaminës A


- Pritjes droga keratolytic

- Në mënyrë që të zvogëlojë rrezikun e efekteve anësore dhe për të rritur efektivitetin e trajtimit të vitaminës Një pritje emëruar hepatoprotectors dhe vitamina

- Terapia lazer

- Cryotherapy

- Diathermocoagulation

- Fizioterapia (radonit dhe dush sulfur)

Trajtimi i kësaj sëmundjeje është zakonisht ambulator i kufizuar dhe vetëm në rastet e rëndim të pacientëve dermatologjike dërguar në spital.
Ju duhet të dini se sëmundja trajtimi parakohshëm Daryna mund të zhvillojnë komplikime të rënda:


- Vonuar mendor

- Infeksion viral ose bakterial i lëkurës

- Epilepsi

- Anomali të tjera skeletore

- Endocrinopathies

- Përfshirja sy

Moti i favorshëm për jetën plotësisht dhe për të shmangur rikthim të mundshëm duhet të shmanget kur është e mundur rrezatimi UV dhe zgjatur ekspozimit në diell.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. Sëmundje Recklinghausen (neurofibromatosis)
2. Trajtimi Vitiligo