Sëmundja është dysplasia hip


Hip - më i madh tek njerëzit. Normalisht, të gjithë kokë femurit duhet të jetë në krahasim me thellimin e saj (acetabulum). Por koha e lindjes, ajo ende nuk ka arritur madhësinë e dëshiruar dhe për këtë arsye mbulon vetëm gjysmën e kokës femurit. Mbani përbashkët ndihmon ashtuquajtur limbus (pjatë kërc) përreth zgavër. Një funksion i rëndësishëm stabilizimin e kapsules dhe ligamenteve, e cila pengon kokën vыvyhnutsya me depresionin. Gjatë rritjes së fëmijëve acetabulum thellohet, dhe viti është 80% e kokës femurit përshtatet brenda saj. Le të flasim në artikullin në lidhje me dysplasia hip sëmundje.


Diagnoza "dysplasia hip" shfaqet në kundërshtim me acetabulum, kokë femurit dhe aparatit të tij kapsulë-ligament. Shpesh sëmundja është e bazuar në një defekt në ind lidhës nëpërmjet strukturës lindur e kolagjenit. Ndonjëherë manifestimet e sindromi displastike shprehur pak, por për jetën që ata të bëhen të dukshme. Sëmundja mund të shoqërohet me patologji të tjera - gjë e shëmtuar e kraharorit, scoliosis, këmbë valgus.

Në shumicën e rasteve sëmundja kalon nëpër këto faza: predvыvyh - subluxation - përmbysje. Së pari, kreu femurit është më e cekët se që ju nevojitet acetabulum dhe për këtë arsye mund të lënë atë menjëherë dhe vpravlyatsya - si shtet të quajtur sëmundje predvыvyhom. Me dysplasia më tej zhvillimin e kokës femurit gradualisht po zhvendoset poshtë, duke i shtyre nga depresioni - zhvillimin subluxation. Pastaj, nën ndikimin e kokës tërheqje të muskujve lë krejtësisht i uritur dhe formoi zhvendosjen përfundimtare. Nëse në të parë fëmija nuk njoftim strukturat prapambetjes dhe trajtimi i përbashkët nuk është filluar, atëherë me kalimin e kohës mund të bëhet patologji pakthyeshëm. Dhe largimin e saj e nevojshme kirurgji. Në shumicën e rasteve, dysplasia hip është një defekt gjenetik dhe është i trashëguar.


Arsyeja e dytë mund të jetë rritja mekanike intrauterine e skeletit. Për shembull, në më të ulët gjymtyrët podalik fëmijën prezantimit 9 muaj pothuajse të gjithë janë në të njëjtën pozitë - shtrihet përgjatë bagazhin dhe presion kundër çdo xhiron tjetër. Patologji zhvilluar dhe kur pubike symphysis konsumojnë mom vë presion mbi fëmijë rajon hip.

Diagnoza e sëmundjes dysplasia kryer gjatë shqyrtimit të fëmijës dhe Ultrasonografi e hip përbashkët. Shenja e parë e telashe - një simptomë e "klikimeve". Në kohën e largimit hips në drejtim të kokës nga të pellgut, hidhen mbi buzë e saj mbrapa konveks, dhe ndjeu një klik. Kur ju dëgjoni përsëritet përbashkët klikoni papërkulshëm - kjo tregon se në kokë në vend. Identifikimi i vetëm simptomë të mundshme në 2-3 javët e para pas lindjes. Pastaj në hip rrit vrull muskujve, dhe të shëndoshë zhduket.

Në ndarjen kufi ballë në hip përbashkët. 1-3 muaj rrëmbimit të përbashkët normalisht bebe e moshës hip në anën e të jetë i plotë. Nëse një fëmijë është në shpinë, hips tij edukuar lehtë në dorë dhe të përballohen plotësisht nga sipërfaqe horizontale (jashtë bretkosat).

Në ekzaminimin me ultratinguj në javët e fundit të shtatzënisë mjeku do të përcaktojë dysplasia hip kualifikimet. Diagnoza Suksesi varet nga pozicioni i fëmijës, gjymtyrët e tij më të ulët duhet të shikohet mirë. Një e mirë mund të konsiderohet si zbulimin e problemeve menjëherë pas lindjes. Por kjo nuk ndodh gjithmonë, sepse jo të gjitha spitalet janë ortoped. Neonatolgët nuk janë gjithmonë në gjendje për njoftim devijim. Prandaj, sëmundja më janë në terren në ekzaminimin ortopedik kur fëmija kthehet muaj. Në këtë moshë të ultrazërit hip duhet të bëjë, pavarësisht nga prania ose mungesa e shenjave klinike të dysplasia. Nëse diagnoza është 3-6 ose edhe 12 muaj, moti përkeqësohet.


Baza për trajtimin e sëmundjes është ruajtja e përhershme e gjymtyrëve të ulët në pozitën bretkocë. Për këtë qëllim, stirrups, caktimin e gomave ose pads, jastëkët Freyka. Më i përshtatshëm besojnë yzengjitë, ata komplikojë kujdeset për fëmijën. Përshtatjet janë konstante. Kjo është e kreu në të djathtë të kofshës depresioni nuk bëjnë lëvizje të panevojshme dhe nuk lëvizin në anën. Në procesin e fiksimin kapsulë hip përbashkët është i dobët forcuar, dhe limbus presion fort në zgavrën kokë. Kohëzgjatja e trajtimit varet nga shkalla e dysplasia.


Në qoftë se ajo ka filluar në fazën e hershme (predvыvyh), 3-4 muaj zakonisht është e mjaftueshme për zhvillimin e strukturave të përbashkëta. Kur fëmija ka formuar subluxation apo zhvendosjen e kokës femurit, bllokohet mund të zgjasë 6-8 muaj ose më shumë. Pas heqjes procedurat e protezën bërë rehabilitimi (masazh, elektroterapi, banja kripë). Ata do të ndihmojnë për të forcuar muskujt dhe për të përmirësuar qarkullimin e gjakut. Që nga zhvillimi i mëtejshëm i dysplasia të përbashkët është një ritëm të ngadaltë, fëmija mbetet nën mbikëqyrjen e orthopedists deri 15 vjet. Vërejtur devijim, mjeku do të ndërmarrë hapa për të eliminuar atë. Nëse një fëmijë nuk është shqyrtuar shkeljet ortoped kohë të gjatë mund të përkeqësohet, dhe pastaj, ju mund të kenë nevojë kirurgji.


Disa prindër besojnë asgjë që eliminojnë dysplasia hip mund të jetë shpejt. A nuk e besoj se mjekët e mjekësisë alternative që duhet të ndërmerren menjëherë për të ndrequr problemin. Rezultati i ndërhyrjes pakualifikuar mund të jetë traumat femurit kokë, vasospasm dhe qarkullim të dobët. E gjithë kjo mund të çojë në pasoja shumë të të ardhur keq. Pra, më mirë të besimit të profesionistëve.