Sëmundja Epstein-Barr përshkrim sëmundje


Sëmundje virusi Epstein Barr konsiderohet kuptuar sa duhet. Transmetimi i virusit është i lidhur me pështymë, kështu që sëmundja është quajtur "Sëmundje kissing". Në mesin e shumë "ngjitës" sëmundja nuk i përket, por trajtimi i hershëm është ende e nevojshme. Virus sëmundje virus Epstein-Barr përket virusit herpes, sepse ajo gjithashtu përmban dy molekula e ADN-së dhe jetë mbetet në pacient. Sëmundja Barr u përshkrua për herë të parë pesëdhjetë vjet më parë PD Berkyttom (kirurg anglisht), i cili ka punuar në vendet afrikane. Berkytt përshkruar rreth tridhjetë e tetë raste të ngjashme më parë sëmundje të panjohur. Më vonë, sëmundja quhet Limfoma Burkitt-së. Pas kësaj, duke shqyrtuar më në detaje sëmundjen, shkencëtarët kanë përcaktuar se shkaku i shfaqjes së saj është një virus herpes. Emri (Epstein Barr virus) sëmundje ka marrë në emër të shkencëtarëve të cilët kryer studimi (virologist Michael Anthony Epstein dhe ndihmësi i tij Yvonne bar). Sipas të dhënave të fundit, studiuesit vendosur se sëmundja ka infektuar rreth nëntëdhjetë për qind të popullsisë. Më shpesh sëmundja në fëmijët e infektuar ose moshë të re (njëzet e pesë vjet). Periudha e inkubacionit të virusit është nga një deri në dy muaj. Burimi i vetëm i riprodhimit dhe transmetimi i virusit është një person i infektuar. Më shpesh virusi transmetohet nga pikat ajrore, të paktën - ose seksualisht të transmetueshëm.


Sigurisht, pavarësisht nga ngjashmëria e përhapjen e sëmundjes Epstein nuk mund të krahasohet me sëmundje të tilla si gripi apo dhenve. Përveç kësaj, virusi nuk është aq ngjitëse dhe për shkak se ajo vetëm mund të infektohen kur duke përdorur vegla të zakonshme, higjienën personale, lavanderi, duke puthur. Në përgjithësi, në kontakt të ngushtë me pacientin ose sendet e tij personale. Përveç kësaj, ka pasur raste të infeksionit intrauterine. Gjithashtu, infeksioni mund të ndodhë gjatë seksit oral. Gateway të virusit janë faring mukozës dhe hundë. Depërtojnë në trup, virusi grumbullohet në nyjet limfatike. Kjo është arsyeja pse, gjatë infektimit të njerëzve vërejtur fillimisht simptoma të rënda të SARS-it. Temperatura pacienti rritet, ai ndjen dobësi, ethe, dhimbje kur gëlltitjes, djersitje. Pas kësaj, infeksioni merr në limfatike dhe gjak dhe përhapet në të gjithë trupin. Ndër të tjera, virusi Epstein-Barr mund të gjendet në mitër, shpretkë, mëlçi, gjëndra varësisë seksuale mashkullore. Ndonjëherë, pacientët me të rritura nyjet limfatike, por dhimbje, duke mos shfrenuar. Simptomat kryesore janë rritur nyjet limfatike të qafës së mitrës, si dhe ato të vendosura në qoshet e nofulla të ulët dhe nën mjekër. Përveç kësaj, rritja e numrit të pacientëve të rritur shpretkë dhe mëlçisë. Në raste të rralla ka sëmundje të zemrës dhe sistemit nervor. Ndonjëherë skuqje të lëkurës shfaq pacientin. Megjithatë, shpesh, mund të gjenden skuqje herpetike në formë gojore (në njëzet e gjashtë për qind e pacientëve) ose gjenitale (tridhjetë e tetë për qind e pacientëve) virusit. Në pacientët me Epstein-Barr domosdoshmërisht shqyrtuar gjak. Kështu, vuri në dukje praninë e Thrombocytopenia ose leukopenia. Një ndërlikim i rrallë i sëmundjes mund të jetë këputje e papritur e shpretkës, e cila shkakton gjakderdhje të brendshme, e cila mund të çojë në vdekje. Disa herë, në qoftë se sëmundja është virus Epstein-Barr në formë të rënda, në një deri në tre muaj mund të ndodhë sayazykalikuvannya. Rezultat forma të rënda të sëmundjes mund të jetë i ndryshëm: asimptomatik i virusit, forma kronik i zhvillimit te onkologjisë (kancerin e zorres, stomakut, mukozës e kavitetit oral, limfomës) ose sëmundje autoimune (sindroma Sjogren, lupus, arthritis rheumatoid). Trajtimi është kryer në një spital infektiv. Gjithashtu, pacientët shikojnë specialistë të lidhura (Ent, hematologist dhe të tjerët). Parakusht është kontrolli laboratorik të sëmundjes. Në shtëpi, sëmundja nuk mund të shërohet. Trajtim, domosdoshmërisht, të jetë i plotë, që duhet të trajtohen si dy sëmundje fillor dhe të mesëm. Shumë vëmendje i kushtohet regjimit NPT dhe dietë, veçanërisht në muajin e parë të infeksionit, sepse gjatë kësaj periudhe mund të ndodhë këputje e shpretkës. Ne trajtimin e virusit Epstein-Barr përdorur antibiotikët dhe antihistamines. Në raste të rënda, mjeku juaj mund të përshkruajnë hormonet corticosteroid. Rezultate të mira janë dhënë trajtimi me nxitësit e imunomodulatoreve endogjene interferon. Këto fonde gjithashtu kanë aktivitet antivirale. Ato ndihmojnë për të arritur një shërim të shpejtë dhe përmirësim në teste. Trajtimi i sëmundjeve kronike Virusi Epstein-Barr, deri më sot, detyrë shumë e vështirë. Kjo është për shkak të faktit se në dispozicion barna antivirale që mund të përdoren lirisht për trajtim - nr. Ata kimioterapia që përdorin, posedojnë joefektive kundër virusit dhe kanë shumë efekte anësore. Ndër të tjera, çmimi i tyre është mjaft e lartë. Në këtë drejtim, ata janë përdorur vetëm në raste të veçanta (për treguesit e shëndetit ose me lezionet e sistemit nervor të pacientit). Në përfundim, duhet theksuar se edhe në sëmundje kronike virusi Epstein-Barr mund të arrijë një heqje të gjatë dhe të qëndrueshme. Sigurisht, kjo është e vetmja metodë e mundshme uyazyka integruar të trajtimit.