Crohn simptomat e sëmundjes dhe trajtimi


Në 1932 Barryl Bernard Crohn, një gastroenterologist amerikan parë përshkruar disa raste, të destinuara vonë për t'u emëruar për zbuluesit e tyre. Kjo është një sëmundje kronike inflamatore e traktit gastrointestinal, në të cilën muret janë formuar nga lezione granulomatoz. Prandaj, ajo është një sëmundje autoimune përmes procesit inflamator prek trupin nga anusi në gojë, edhe pse inflamacion arsimit më të zakonshme në çapok apo zorrës së trashë.


Shkaku i sëmundjes Crohn deri më sot nuk është plotësisht e qartë, disa ekspertë theksuan faktorë të tillë si imunologjike, infektive, gjenetike. Mbi jetën e sëmundjes kronike Crohn është në gjendje të alternativ me periudhat e acarimin dhe remissions qëndrueshme në të cilin simptoma sëmundjeje të gjatë nuk do të ndodhë. Megjithatë, pavarësisht nga fakti se shuarja në gjendje për të marrë disa vjet për të parashikohet se kur do të përfundojë, dhe sëmundja do të përkeqësohet përsëri, është e pamundur, si dhe të parashikojnë sëmundje mbi tërheqje të gjatë. Simptomat e sëmundjes Crohn dhe trajtimi vazhdojnë të studiohen nga shkenca moderne mjekësore, më të zakonshme në Evropë dhe në Amerikën e Veriut.


Për shkak të shkaqeve të sëmundjes nuk është ende e qartë, duke shprehur një numër të supozimeve se pse kjo po ndodh. Aktualisht kapaciteti më i madh është hipoteza e një predispozicion gjenetik, por ky version është vetëm pjesërisht e vërtetë. Predispozicion gjenetik mund të shkaktojë vetëm rritje faktor rreziku sëmundje, jo shkaku. Quajtur edhe faktor infektive, por kjo deklaratë është larg nga konfirmuar. Viruset ose bakteret, i quajtur një shkak i mundshëm i sëmundjes Crohn, gjithashtu nuk është identifikuar ende. Kështu, studimi i sëmundjeve që lidhen me disa vështirësi, Crohn të aftë për të goditur ndonjë simptome traktin gastrointestinal në njerëz të sëmurë mund të ndryshojnë, trajtimi përfshin qasje individuale.


Në sëmundjen Crohn ndodhin shkelje të rënda të tretjes. Simptomat më shpesh gjenden në pacientët: diarre, nganjëherë me gjak dhe mukusit, bloating, ethe, humbje peshe, dhimbje barku, cramping. Megjithatë, siç u përmend më lart, simptomat në pacientët të ndryshme mund të ndryshojnë, për shembull, shenjat nuk mund të bëhet ose vetëm pjesërisht, dhe nganjëherë vërejtur simptome të tjera se këta: lezione të lëkurës, dhimbje në anus, shkarkimin prej tij, dhe artritit të tjerët


Sëmundja Crohn prek njerëzit e të dyja gjinive në mënyrë të barabartë rreth, por shënoi një avantazh të lehtë në meshkuj. Sëmurë në çdo moshë, por më shpesh njerëzit kanë tendencë sëmundje 16-40 vjet. Ajo është gjithashtu vuri në dukje se sëmundja më shpesh ndodh në vendet nordike. Sëmundja Crohn, simptomat e të cilat pacientët në njerëz të ndryshëm shumë e ndryshme, si ka trajtim me një qasje individuale për çdo pacient: kurë universale për atë ende. Megjithatë, trajtimi ka për qëllim zbutjen e simptomave të sëmundjes apo trajtimit të saj në një fazë të hershme dhe nuk është përdorimi i barnave të caktuara, të tilla si, për shembull, Metronidazole, azatioprine, prednisone, etj


Në disa raste veçanërisht të vështira, operacioni mund ndonjëherë urgjente - pengesë akute zorrëve apo vrimë e zorrë. Ndonjëherë, operacioni mund të tregohet nëse gyp pacienti zorrëve, inflamacion të rëndë ose kur nuk ka efektin e ilaçeve.

Sëmundja Crohn është një sëmundje e traktit digjestiv, simptomat shpesh të shoqëruara me dhimbje dhe ndjesi të dhimbshme në zorrët dhe prandaj trajtimin e kësaj sëmundjeje mund të bëjë pa pacient ndjekur një dietë të veçantë. Nuk është e rekomanduar për të ngrënë qumësht, por produktet e thartë-qumështi nuk kundërindikuar. Shënim, megjithatë, se dietë mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në pacientë të ndryshëm dhe varet se çfarë lloj të inflamacionit të zorrëve impresionuar. Për të sqaruar se çfarë ushqime mund të hahet, dhe se në të kundërtën, nuk është e rekomanduar, ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.


Përveç dietë, në disa raste të ndikojë pozitivisht në rrjedhën e sëmundjes dhe cilësinë e jetës do të thotë nga diarre. Përgjithshëm, përsëri, metodë në trajtimin e sëmundjes Crohn gjithmonë merr parasysh një numër faktorë dhe sëmundje në secilin pacient individualisht. Çfarë mund të jetë për një pacient në tjetrin është i kundërindikuar. Monitorimi Mjek i kryer nga pacienti është marrë një sërë testesh në të cilat konkluzionet e fizibilitetit të teknikave të caktuara, dhe emërimin e barnave të caktuara.


Moti për pacientët me këtë sëmundje në përgjithësi pozitiv, pacientët gradualisht mund të përshtatet për të sëmundjes, por në rast të komplikimeve të mundshme zhvillimeve të ndryshme, rezultati i të cilave varet kryesisht nga cilësia dhe eliminimin e komplikime me taktikat e zgjedhura.

Kirurgjisë në sëmundjen Crohn ndiqen për të hequr fushat e zorrëve, e cila ka qenë e ndikuar si pasojë e komplikacioneve. Shumica e pacientëve përfundimisht shtrihen në tavolinë operativ dhe shumë shpesh kjo çon në një periudhë të gjatë lehtësim të simptomave. Ndonjëherë një operacion të saktë largon nevojën për të përdorur drogë pjesërisht ose plotësisht. Operacioni nuk të çojë në komplikacione nëse kryhen mirë dhe nuk ishte i rrezikshëm për pacientin, megjithatë, në trajtimin e sëmundjeve të preferuar metodat konservative.