Simptomat e sëmundjes Crohn, metodat e diagnostikimit dhe trajtimit
Semundja Crohn quhet inflamacion kronike, e cila ndikon kryesisht traktin e tretjes.
Në procesin mund të përfshihen ndonjë prej të traktit gastrointestinal, i rajonit orofaringut te rajonit anusit. Por më shpesh procesi përfshirë seksionet fund të zorrë e vogël në çapok ose në kombinim me lezione të izoluara të zorrës së trashë - fushën e zorrës së trashë dhe rektumit.

Shkaqet e sëmundjes Crohn

Sot Shkaku i sëmundjes Crohn është e paqartë. Zakonshme dy teori kryesore të sëmundjes - një teori bakterial imunitar dhe teoria e mureve dëme zorrë. Semundja Crohn nuk është ngjitëse, dhe kjo nuk mund të bëhet e infektuar. Ajo ka një të vogël faktorët trashëgues predispozitë gjenetike.


Sëmundja është i gatshëm njerëz të të gjitha moshave, por më shpesh sëmundja Crohn ndodh në fëmijët ose të rinjtë e moshës 13-16 për 40-45 vjet. Më e zakonshme është latitudes veriore. Ajo ka një karakter të familjes dhe shpërndarjen afërsisht të barabartë sipas gjinisë. Shpesh semundja Crohn është përshkruar në lidhje me kolit ulcerative si comorbidity. Sëmundja shkon një kronike me periudhat e acarimit dhe falja shumë herë në jetë. Ndonjëherë shuarja zgjat për vite me rradhë.

Simptomat e sëmundjes Crohn


Gjendja mund të ndikojnë në pjesë të ndryshme të sistemit të tretjes, sepse simptomat e sëmundjes Crohn mund të ndryshojnë në masë të madhe në moshë të ndryshme dhe seksit të pacientëve. Simptomë më e zakonshme është:
dhimbje me dhimbje në bark,
diarre përzier me gjak dhe mukusit
ethe
humbje peshe,
bloating.
Megjithatë, kombinimi i ashpërsia dhe simptomat e sëmundjes Crohn mund të jenë të ndryshme. Mund të marrin pjesë të gjithë ose një ose dy nga simptomat e mësipërme. Përveç kësaj, ajo mund të tregojë:
dhimbje në anus,
shkarkimit nga anusit,

abscesi zorrës së trashë,
fissures anal,
lezione të lëkurës rajonit perianale,
Problemet e përbashkëta.

Diagnoza e sëmundjes Crohn

Diagnoza fillestare është i bazuar në të dhënat nga X-ray dhe endoscopy me marrjen pjesë të materialit për biopsi. Këto metoda mund të zbulojë lezione inflamatore në disa zona të zorrëve që janë të përbashkëta për të gjitha shtresat e murit të zorrëve. Përveç kësaj, inflamacion konfirmon praninë e një numri të madh të leukociteve në coprogram. Kur sjellja diarre kërkime mbi natyrën infektive të përjashtojë çrregullime.


Trajtimi i sëmundjes Crohn

Fillimisht trajton sëmundjen Crohn konservative, duke përdorur një ose më shumë drogë në kombinim, lehtësimin e sëmundjes dhe ashpërsia e saj të simptomave. Bazë e trajtimin e semundjes se Crohn janë kortikosteroidet dhe agjente anti-inflamatore, imunosupresiv, antibiotikët e pranimit infeksion sekondar. Në lezione të rënda dhe të përhapura trajtim operativ të zbatueshme si ato janë përdorur në formimin e abscese ose fistulat, gjakderdhje dhe vrimë e zorrëve.
Rëndësishëm në sëmundjen Crohn është dietë. Ajo duhet të pakët në lidhje me sistemin e tretjes dhe të përbëhet nga ushqime të shpeshta. Redukton sasinë e yndyrave dhe karbohidratet, por sasia e proteinave në rritje. Ajo është përdorur edhe në ushqime dietë fortifikuara me kalcium.

Author: Alena Paretskaya, pediatër