Lyme sëmundje shënoni Borreliosis simptomat, pasojat, metodat e diagnostikimit dhe trajtimit
Sëmundje Lyme ose shënoni-përballohen yksodovыm Borreliosis quajtur qendrore natyrore transmetuar përmes kafshimit të rriqnave të infektuara, manifestohet si eritemë, sistemin nervor, zemra dhe fushat e nyjeve të mëdha.

Shkaqet

Patogjen - borrelyya, bakter celular i përkasin familjes së spirochetes. Nuk janë në Amerikë, Evropë dhe Rusi. Ndryshe nga encefalit virus, i cili është infeksion me pështymë e ticks, borreliyi race kryesisht në zorrët e ticks dhe excreted në feçe. Në këtë situatë infeksioni mund jo vetëm në kafshimit shënoni, por kur shkatërrimtar gishtat e tij.


Infeksioni ndodh në verë përmes kafshimit të Ixodes ticks, e cila tani shkojnë për një jetese aktive.

Simptomet e sëmundjes Lyme

Periudha e inkubacionit varion nga ditë në 30 ditë, zakonisht 5-11 ditë. Bazuar në vëzhgimet klinike identifikuara më herët dhe periudhat e vona të sëmundjes. Koncepti i periudhës së hershme është 1 skenë - lëkurës dhe simptoma obscheynfektsyonnыh dhe faza 2 - përhapjen e infeksionit ose organeve lezioneve ndodh në dy deri në katër javë e fillimit.
Periudha e vonë - këmbëngulja - zhvillohet në 2 muaj ose disa vjet nga fillimi i sëmundjes, i referohet infeksion kronik. Simptomat Pra, shumë karakteristike të sëmundjes Lyme. Edhe pse versioni Borreliosis klasik të përfaqësuara 3 fazat e sëmundjes, prania e të gjitha fazave është fakultative në disa raste të 1 mungon, në të tjerat - të 2 dhe 3 faza.

Faza 1 është karakterizuar manifestime obscheynfektsyonnыmy të sëmundjes, shpesh i moderuar, kundër të cilit një vend unazë thithje shënoni kuqe duket. Simptomat e para të sëmundjes Lyme - pafuqie, dhimbje koke, ethe deri në 38 ° C. Në shumicën e rasteve, vendi i kafshimit shënoni duket kruarje, skuqje, ënjtje, dhimbje, nuk ka migrim эrtema paler në qendër dhe të ndritshme periferi. Në 10-30% të eritemë ka ngjyrë solide ose formë në formën e vija. Pa kaluar në një goditje u ndez në lëkurë e kokës. Zhvillimi karakteristike e gunga lokale apo të përhapura. Sting ruan ngjyrën intensive për orë ose ditë, dhe pastaj ajo zbehet dhe zhduket, duke e lënë pigmentim dhe lëkurë. Pa trajtim përsëritet, i formuar nga një ose më shumë lezione apo spote mesme degët e kursit diametër më të vogël që janë të vendosura në afërsi ose në vendin simetrike shënoni thithje.

Faza 2 - përhapjen e infeksionit - karakterizohet humbjeve polyorhannыmy, por janë manifestime neyroborrelyoza kryesor si sindroma e dëmtimit të trurit dhe nervave periferike, të rrallë që kanë sëmundje të zemrës, artrit, hepatiti, etj
Faza 3 - Sigurisht kronike, zhvillon pasi natyrisht akute. Në shumicën e pacientëve kanë simptome e mëposhtme: sistemi nervor, rrallë - të lëkurës, nyje ose zemrës.

Diagnoza e sëmundjes Lyme (Borreliosis shënoni)

Diagnoza pritet kur qëndruar në foci endemike në verë, mite prisasyvanija dhe të dhënave klinike - periudhës së inkubacionit, manifestime zhvillimin obscheynfektsyonnыh e eritemë, zakonisht unazë. Shfaqja e neurologjike, zemrës, lezionet artralhichnyh konfirmon diagnozën.

Diagnoza specifike është zgjedhja Borrell i lëngut cerebrospinal ose synovial. Në praktikë përdoren diagnozën serolohycheskaya: përcaktimin e presionit të gjakut në Sera çiftëzohet.

Trajtimi i sëmundjes Lyme

Baza e trajtimit të sëmundjes Lyme (Borreliosis shënoni) - antibiotikët, të cilat çojnë në shërimin e pacientëve në 1 st erythemal faza formë ndihmë brenda 10-14 ditëve. Çdo dëmtim të sistemit nervor ose e zemrës, nyje si në fillim dhe në stadin e fundit të sëmundjes treguar në / dhe / m futjen e antibiotikëve për deri në 3-4 javë.

Moti favorshme me trajtimin e hershëm me antibiotikë në fazën 1 të sëmundjes. Me zhvillimin e lezioneve organeve dhe natyrisht kronike pasojat mund të jetë serioze deri në dëmtim të organeve të trurit.
Parandalim
Masat e përdorura për parandalimin jospecifik, marimangat janë shkatërruar, përdorur veshje që pengon perepolzanyyu për person në pranverë dhe verë. Në rastet e thithje tik-tak të emëruar të shkurtër (5 ditë), kurse profilaktike antibiotik. Vaksinimi specifik është në zhvillim e sipër.

Author: Alena Paretskaya, pediatër