Sëmundje simptomat Trajtimi dietë Crohn


Sëmundja e Crohn-it, një sëmundje kronike inflamatore të zorrëve nuk është shërueshëm me rrymat mekanizëm autoimune. Emri ata morën pas Kurorës në 1932 e parë e përshkroi 14 raste për t'iu referuar sëmundjes duke përdorur kushtet e tjera: enterit granulomatoz, kolit transmural, kolit rajonal.
Por asnjë emër nuk reflekton natyrën e plotë të sëmundjes, kështu që emri i autorit duket të jetë më i suksesshëm, sepse ajo mund të përfshijë të gjitha format e sëmundjes. Për shkak të shkakut të paqartë të mekanizmit dhe rrjedhën e simptomat e sëmundjes trajtimit Crohn dietë janë ende mjaft e diskutueshme, sepse atje, forma të ndryshme të sëmundjes dhe të kërkojnë një qasje më të kujdesshme.Simptomat semundja Crohn

Sëmundja manifestohet me simptoma lokale dhe të përgjithshme, me intensiteti i tyre mund të ndryshojnë. Në varësi të zonës e lezioneve dhe zonat e traktit gastrointestinal.

Lokalizimi më i shpeshtë është këndi ileocecal, dhe kjo i gabuar për apendiksit, ekspozita e parë diagnoza gjatë laparotomy për apendiksit akute apo edhe gjatë operacionit, kjo foto klinike është vërejtur nëse fillimin akute. Në raste të tjera, sëmundja ngadalë dhe të gjatë, dhe diagnoza është vënë zakonisht deri disa vite pas fillimit.


Me simptoma lokale në dhimbje barku ballë, karrige të lirë ose të paqëndrueshme. Pacientët tregojnë se dhimbje barku rritet me rritjen peristaltikės zorrëve, ka një zë të lartë dhe plot rërë transfuzion në stomak, nganjëherë ky lloj i peristaltikės në sytë, dhimbja duket 10-15 minuta pasi të hahet, dhe përsëritet pas 2 orësh , kur ushqimi arrin zorrët. Në shumë pacientë me dhimbje të barkut nuk është e rëndë, dhe ajo reduktohet në ankuar siklet dhe shurdhim në bark, bloating dhe ndonjëherë gjatë disponueshmërinë shvatkoobraznoy dhimbje që duket ngacmuar dietë. Nuk mund të ketë gjakderdhje të zorrëve. Pacientët ankohen për humbjen e oreksit, vjellje, të vjella. Pengimi zorrëve është shprehur jo shumë. Shpesh ka fistulat dhe plagët (pas largimit të apendiksit), në afërsi të anal ose vaginal, si dhe mezhkyshechnыe.


Me simptomat e zakonshme të sëmundjes Crohn është shënuar humbje peshe deri në cachexia. Ndryshimet trofike humbje e dukshme e flokëve, ndryshimet gozhdë, plagë në mukozës dhe lëkurës. Kjo është për shkak të malabsorption në zorrët. Karakteristike zgjatur ethe. Shpesh pacientët të zhvillojnë hekurit mangësi anemi, dhe hypovitaminosis. Në ESR dhe gjakut leukociteve.

Trajtimi i sëmundjes Crohn

Kjo është një vështirësi të caktuar, fakti është se edhe me trajtim me kohë dhe adekuat i sëmundjes ka tendencë të përparojë, të zhvilluar komplikime dhe formoi format vazhdimisht përsëritura. Ajo përdor dy metoda të trajtimit kirurgjik dhe konservatore. Por duhet theksuar se trajtimi kirurgjik është jo-standarde dhe detyrë e vështirë, operacioni i kryer disa faza, domethënë, trajtimi mund të marrë disa vjet. Ka tregues të rrepta për trajtim kirurgjik:


- zhvillimi i stenozë, ndërsa ka zgjerimi i zorrëve sipër saj, e cila çon në përçarje të lëvizshmëri zorrëve dhe pengim zorrë;

- formimin fistulat të jashtme ose të brendshme (rreth anal, vaginal ose mezhkishechnogo);

Për të zvogëluar frekuencën e acarimin fokusi kryesor është në terapi protyvoretsydyvnuyu. Ajo shtrihet në emërimin e terapisë bazë, duke marrë parasysh formën dhe faza e sëmundjes, terapi bazë përfshin: kortikosteroidet, ymunosupressorы, përgatitjet 5 - acid aminosalicilik dhe antitrupat monoklonale çuditshëm.


Trajtim më të zakonshme për sëmundje të moderuar dhe të butë Crohn barnave të përdorura 5 - acid aminosalicilik ato përfshijnë mesalazane dhe sulfasalazine. Aktualisht këto dy barna të prodhojë efektin më të mirë dhe të gjatë të qëndrueshme dhe janë droga e zgjedhjes. Nëse trajtimi amynosalytsylatamy nuk japin efekt të mjaftueshme, ajo është shtuar në trajtimin e Metronidazole apo Ciprofloxacin. Ku nuk ka efekt adekuat terapeutik, qëllimi atëherë praktikohet kortikosteroidet rëndësi sistemike. Në vitet e fundit, zhvillimi është në përdorimin e hormoneve të veprimit lokal, ata quhen "steroid aktuale janë" për të trajtuar ato budesonyt, ajo krijon një përqendrim të mjaftueshëm në zorrë dhe, ndryshe nga kortikosteroidet sistematike ka pothuajse asnjë efekte anësore. Nëse i rëndë dhe rezistent ndaj terapi hormonale dhe amynosalytsylatam ymunosupressorы i caktuar si sëmundja e Crohn është një sëmundje autoimune. Droga e zgjedhjes në këtë rast është methotrexate dhe azatioprine. Si monoterapi, ajo nuk ka gjithmonë të japë rezultate pozitive. Ajo është e kombinuar zakonisht me trajtimin hormonal. Së fundi kjo antitrupat monoklonale çuditshëm, këto përfshijnë infliksimab.


Ushqimi për sëmundjen Crohn

Për faljen e qëndrueshme, përveç trajtimet themelore, është e nevojshme për të udhëhequr një mënyrë jetese të shëndetshme dhe dietë. Sëmundja Crohn nuk është shumë i rreptë, por kufizimet ende atje. Mos harroni se në qoftë se ju keni një sëmundje Korn, respektin për sistemin e tretjes, kjo është një domosdoshmëri jetike. Dietë ju lejon të përdorni pothuajse të gjitha ushqimet që pacienti përdorur. Por sasia e yndyrave dhe karbohidratet duhet të reduktohet në minimum. Share proteinat, në kontrast, është rritur. Ndalohet ushqime të konservuara, turshi, vezë, mish yndyrore, pije, kvas, bizele, skuqur dhe të tymosur, erëza. Të gjitha produktet duhet të jenë të përpunuara termikisht.


Ushqimi, trajtimin dhe sëmundja Crohn Monitorimi duhet të monitorojë me mjekun dhe vetëm atëherë mund të arrijmë faljen qëndrueshme.