Sëmundjeve legjionarët
Fakte Rreth sëmundjen e Legjionarëve


Semundja ose legionellosis infeksion Legjionarit është mushkërive (pneumonia) e shkaktuar nga baktere të tipit Legionella.
Ky bakter u zbulua së pari në vitin 1976, kur 221 delegatëve të Legjionit Amerikan në Filadelfia u impresionuar nga sëmundje misterioze. Me 221 delegatë vrarë 34 njerëz. Pasi mundësia e helmimit me ushqim është përjashtuar, u bë e qartë se njerëzit e sëmurë thithur bakteret që janë quajtur më vonë në nder të viktimave të njohura të parë.


Ky bakter ka shkaktuar një shpërthim të ngjashme 2 vjet më parë në vitin 1974, në të njëjtin hotel, kur 11 vetë ishin simptomat e legionellosis. Por ky shpërthim pa u vënë re. Pak më vonë kryer studime të tjera që ekzaminuar mostrat e marra nga 81 pacientët e spitaleve psikiatrike, të cilat janë prekur nga një infeksion i panjohur frymëmarrjes në vitin 1965. Rezultatet e studimit konfirmuan se fajtori ishte Legionella. Duket se Legionella, para se ajo u zbulua, u bë shkaku i sëmundjeve për shumë vite. Por ky bakter ka filluar të shkaktojë një kërcënim serioz vetëm me ardhjen e ndërtesave moderne e pajisur me ventilim artificial.

Shumica e rasteve të sëmundjes së Legjionarëve ndodhin si të izoluara dhe sporadike. Edhe pse shpërthime shpesh zhvillohet në fund të verës dhe fillim të vjeshtës, infeksion bakter Legionella mund të ndodhë në çdo kohë të vitit.Sëmundja e shkaqeve legjionarët


Bakteret Legionella jetojnë në ujë ose tokë me lagështi, dhe ata duhet të marrin në ajër dhe më pas në rrugët e frymëmarrjes të shkaktojë infeksion. Në mënyrë tipike, pajisjet e trajtimit të ujit, ajrit dhe tokës nuk janë të pajisur me filtra për të hequr bakteret dhe do të lejojë që ata të hyjnë në atmosferën në pika të vogla të ujit. Kulla moderne ftohëse ose humidifiers tej lehtësuar përhapjen e baktereve në ajër.

Ventilim dhe evaporating pajisje të punuar me spërkatje të ujit në ajër qarkullojnë. Vogla pikat, aq më mirë flukset e ajrit ftohës, kështu që duke përdorur pajisje të ndryshme për ndarjen pikat e mëdha në ato më të vogla. Por sistemi i ventilimit mund të jenë të kontaminuara gëlqere dhe algave që stimulojnë rritjen e Legionella.
Në ndërtesa projektuar dobët ose mbahen dobët është një proces i natyrshëm i avullimit - pikat vogël mund të merrni në ajër të kondicionuar përmes vrimave në tubacione, veçanërisht në qoftë se dëmi janë shumë të afërt me burimet e lagështisë. Pikat e ndotura dhe avujve mund të lirohet direkt në ajër nga ftohje sistemet të vazhdojë të përhapet në ndërtesat e afërta.

Shumica e rasteve i sëmundjes së Legjionarëve regjistruar në ndërtesa të mëdha zyra, sidomos në hotele dhe spitale, ose në anijet turistike. Infeksioni transmetohet nëpërmjet sistemit të ajrit të kondicionuar, ngrohje dhe ftohje. Legionella lehtë mund të mbijetojnë në tanket e ujë të nxehtë. U konfirmuar praninë e baktereve edhe në dush nozzles që shkelin jet e ujit në një pikat mjaft të vogla janë në gjendje për të arritur mushkëritë nëse thithur. Humidifiers elektrike dhe pajisje mjekësore për frymëmarrje artificiale ishte gjithashtu përgjegjës për rastet e sëmundjes së Legjionarëve. Ndonjëherë bakteret shkaktuar infeksionin edhe jashtë - zakonisht në vendet ku punimet terren të kryera në tokën me lagështi.

Bakteret mund të transmetohet në aspiratën pulmonare. Infeksioni ndodh kur bakteret me ushqim ose të lëngshme aksidentalisht hyjnë në mushkëri në vend të stomakut për të marrë atje dhe të neutralizohet.
Ndërsa secili person mund të zhvillojnë sëmundje Legjionarit, disa njerëz janë më të prirur për infeksion se të tjerët. Njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuarit shpesh kërcënuar infeksion. Të tilla uyazyka të rrisë rrezikun e sëmundjeve të Legjionarit:kancer
sëmundje kronike të veshkave

kortikosteroidet (siç prednisone, deksametazon);
diabeti;
Transplantimi i organeve;
pirja e duhanit;
çdo kushte që dobësojnë sistemin imunitar të tilla si infeksion viral.Sëmundje legjionarët, me sa duket, nuk është në gjendje të përhapet nga një person në tjetrin, kështu që nuk është ngjitëse. Të dhënat tregojnë gjithashtu se njerëzit nuk mund të merrni të sëmurë pas konsumimit të ujit të ndotur vetëm në qoftë se ajo nuk ka marrë në traktin respirator.


Simptomat dhe ndërlikimet e legjionarët sëmundjesLegionella mund të shkaktojë formë e butë e infektimit të gripit, si pa pneumoni, të quajtur ethe Pontiac. Edhe pse ethe Pontiac është më pak e zakonshme se sëmundje legjionarët, se ai ishte një nga shpërthimet më të mëdha të legionellosis që kanë ndodhur në Kanada. Simptomat janë ethe, dhimbje në të gjithë trupin dhe dhimbje koke. Kollitjes, nëse e pranishme, është i butë. Njerëzit zakonisht shërohen të tyre brenda një jave.
Por si rregull, Legionella shkakton pneumoni. Pneumonia është një gjendje në të cilën një ose të dyja mushkëritë mbushen me lëng ose qelb. Pneumonia e shkaktuar nga sëmundje Legjionarit, fatale në rreth 5-15% të njerëzve të infektuar.

Simptomat e para të sëmundjes së Legjionarëve 'manifestuar parehati, lodhje, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, diarre dhe dhimbje barku. Këto simptoma zakonisht shfaqen brenda 2 -10 ditë pas infeksionit. Kur në shkallë të plotë sëmundje legjionarët shpejt të zhvillojë një kollë e thatë, ethe, të dridhura, dhimbje gjoksi, dhe fillon pneumoni, e cila ndikon një dritë, por shpesh shtrihet në të dytë. Disa njerëz mund të përjetojnë konfuzion, ndryshime të kujtesës dhe hallucinations.
Komplikimet nga sëmundje legjionarët mund të përfshijnë dështimin frymëmarrjes (kur mushkëritë nuk mund të sigurojë oksigjen të mjaftueshëm), dështim i veshkave dhe shoku septik (kur tensioni i gjakut bie dhe bëhet e pamundur shpërndarjen e mjaftueshme të oksigjenit në indet e trupit).Diagnoza e sëmundjes të Legjionarit


Sëmundje Legjionarit nuk mund të ndahet nga forma të tjera të rënda të pneumonisë, vetëm pas vlerësimit simptomat. Për diagnozë të saktë është e nevojshme për të dalluar baktereve nga mostrat e gjakut të pështymë apo indet e mushkërive. Zbulimi i këtyre antitrupave specifike në gjak apo urinë - është mënyra më e besueshme për të diagnostikuar praninë e Legionella. Në mënyrë që të bëjë një diagnozë të saktë e pacientit mund të kenë nevojë më shumë teste.


Trajtimi dhe parandalimi i sëmundjeve Legjionarit


Për trajtimin e legjionarët antibiotikët nevojshme. Trajtimi duhet të kryhet brenda 14 ditëve, por në njerëzit me sistemet imun të dobësuar mund të zgjasë deri në tre javë për të parandaluar rifillimi. Shanset e mbijetesës varet nga gjendja e mushkërive, sistemit imunitar, dhe se si bakteret përhapur në mushkëri.

Asgjë nuk mund të garantojë mbrojtje nga sëmundja legjionarët, por këto hapa mund të zvogëlojë yyazytsirnist infeksionit:Shmangur infeksionet respiratore virale të tilla si ftohjet dhe gripit;
rregullisht dezinfektoj humidifiers, dush nozzles, llak Jacuzzi;
heqin dorë nga pirja e duhanit;
të kalojë një e shtënë gripit vjetor;
në qoftë se dhoma instaluar sistemi i ftohjes me ujë rregullisht të pastër dhe dezinfektoj pajisjet e dhënë;
Lani duart pas kontaktit me njerëz të cilët kanë simptoma të infeksioneve respiratore.