Sëmundje Raynaud dhe sindroma Raynaud-së
Sindromi i Raynaud në në mjekësi kuptuar shqetesime përsëritur në furnizimin me gjak arterial te ekstremiteteve (këmbët, duarve), spazmatik, provokuar nga veprimi i stresit ftohtë ose nervor.
Ky sindrom zakonisht zhvillohet si një faktor shoqërues në kollagenozah (sëmundjet e indit lidhor natyrës përhapur), patologjive të shtyllës kurrizore në regjionin e qafës së mitrës, shkelja e sistemit nervor, probleme tiroide. Rreth sëmundjen Raynaud-së i referohet rasteve kur shkaqet specifike të sulmeve nuk është e mundur për të zbuluar.Simptomat e sëmundjes Raynaud-së

Në fazën fillestare të sëmundjes zbuluar periudhave të shkurtra të papritura dhe të shkurtër, gjatë së cilës gishtat e mpirë; Sindromi Raynaud shpesh shkakton ambient të ftohtë (të larë këmbët në ujë të ftohtë, larje, ulje e këmbët në një lumë), por ndonjëherë nuk është një sulm mbi sfond të fortë emocional. Gishtat në mënyrë dramatike zbardh si në morth, mpirje dhe pastaj ndryshon dhimbjen e fortë djegie ose dhimbje karakter. Gjatë manifestimi i parë është mjaft e ngrohtë disa minuta për të fshij ose masazh gishtat me dhimbje u largua dhe shkoi në një ngjyrë të lëkurës normale.

Se si zhvillohet sëmundja, sulmet të fillojnë të dalin pa shkak, nganjëherë zgjat për 60-90 minuta. Ndryshimi simptomat e sëmundjes Raynaud-së, gishtat e fryrë të bëhet e bardhë dhe ngjyrë kaltërosh. Next për ulcerat e lëkurës shfaqen, të cilat më vonë transformohen në qelizat indeve të vdekur (nekrotike). Zakonisht procesi i merr nga e dyta në gishtin e pestë në duart apo këmbët; herë pas here ndikon në fusha të tjera të trupit të njeriut spikatur, hunda, veshët, zona podborodochnaya. Pavarësisht nga vendndodhja e sindromi Raynaud-së, lezione të lëkurës zhvillohet në mertvennuyu zbehje, dhe pacientët ankohen për dhimbje të forta.

Është mekanizëm i qartë i sulmeve të njohura, fusha shqetësohet furnizimit me gjak të prekur, që është, nuk është ishemi. Por shkaqet e këtij fenomeni në njerëz të diagnostikuar me sëmundjen Raynaud-së nuk i është dhënë për të përcaktuar Hulumtimet tregojnë gjendjen normale të enëve të gjakut dhe arterieve, pa ndonjë pengesë për rrjedhjen e mirë të gjakut.
Metodat moderne të diagnostikës vaskulare të tilla si Imazhe termike (të shtënat dritë infra të kuqe) rheovasography (kërkimore anije regjistrim nga impuls luhatje), ultratinguj (ultratinguj Doppler), bëjnë të mundur për të zbuluar qarkullim të dobët në fazat e hershme, kur nuk ka shenja të dukshme të sëmundjes. Prania e sëmundjeve të rënda, dukuri dytësore e cila mund të jetë ndërprerë rrjedhjen e gjakut përcaktohet duke përdorur analizë të detajuar klinike.


Si të merren me këtë sëmundje (sindrom) Raynaud-së?

Mjekësi 21 mundëson ndonjëherë të merren me këtë sëmundje të vështirë; dhe në qoftë se shërim të plotë ndodh jo gjithmonë, suksesi në arrestimin sëmundje pamohueshme. Për të ngadalësuar përparuar dukurive patologjike duke përdorur medikamente të ndryshme, fizioterapi, dhe në disa raste - kirurgji.
Sipas metodës së trajtimit të sëmundjes Raynaud-së mund të ndodhë në dy mënyra: konservative dhe operative.
Nga metodat konservative përfshijnë terapi të drogës: pacienti gjatë gjithë jetës afat merr mjete për të lehtësuar zgjerimin e enëve të gjakut. Për fat të keq, përdorimi i zgjatur i barnave herët a vonë të çojë në komplikacione, të cilat, nga ana tjetër, duhet të luftojmë.

Ashtu si kirurgji, sympathectomy është përdorur (operacion që ndikon pjesën simpatike e SKSH). Si rezultat i operacionit, janë të përjashtuar nga procesi i furnizimit me gjak të fibrave nervore që shërbejnë si udhërrëfyes për të "gabuar" pulsin - sinjale me vrull të enëve të gjakut. Sympathectomy mund të bëhet në disa mënyra, shumica e të cilave janë endoscopy butë.
Me rëndësi të madhe në luftën kundër kësaj sëmundjeje, si sindromi Raynaud-së, një sjellje e pacientit. Do të jetë shumë më e lehtë në qoftë se pacienti duhet të jenë rekomandimet e drejtpërdrejtë:

menjëherë vidyazykatysya pirjen e duhanit, nikotina çon në arterie ton kryer edhe njerëzit e shëndetshëm dhe në pacientët me një cigare të vetme tymosur mund të shkaktojë një tjetër sulm;
Përpiquni të shmangni hipotermi, të heqë dorë nga forcim (ftohtë lagësht, not në vrimë) - për fat të keq, sëmundja Raynaud-së nuk mund të merren me këto në procedurat e dobishme parim;
ecin në të thatë,, këpucë të rehatshme të ngrohtë, mos e lani duart tuaja dhe ju nuk mund të larë në ujë të ftohtë, kur shkon jashtë në dimër mos harroni për të përgatitur doreza të ngrohta apo dorashka.