Sëmundja Whipple-së, shkaqet, simptomat dhe trajtimi


Sëmundja Whipple është - një sëmundje serioze sistematike në të cilin proces patologjik përfshirë zorrë e vogël, dhe mund të pyes veten ndonjë sistem të pacientit. Sot yyazytsirnist shfaqjes së sëmundjes është 80% në meshkuj të moshës 40 dhe 50 vjet. Sëmundja Whipple klinike është e ndryshme nga Multysystemnist saj tjetër.
Simptomat më themelore, ajo është e dhimbshme barkut sindromi, diarre dhe zhvillimi i sindromës malabsorption, ethe, artrit, humbje peshe, poliserozita, limfadenopati. Për më tepër, në kohën e një diagnozë të saktë është simptoma e barkut gjenden në 60-80% të pacientëve.Por në shumë raste simptomat më të hershme të sëmundjes Whipple janë artlarhii ose poliartriti, humbje peshe pamotivuar, e cila ndodh gjatë para shfaqjes së parë të simptomave të zorrëve. Përveç kësaj, natyra sistematike e sëmundjes përfshin inflamacion dhe organet e tjera të sistemit kardiovaskular, ajo arrhythmias, endokardit, perikardit. Në qoftë se organet e përfshira të sistemit nervor, pacienti zhvillon ataksi, parezë e muskujt e syrit, çmenduri, nistagmus. Kur procesi inflamator lëviz në organet e frymëmarrjes, pacienti zhvillon kollë kronike. Në fazën e shenjave sëmundje të organeve të ngjitur

në disa raste vijnë të parat, dhe simptoma të tjera nga sëmundjet e nyjeve me diarre apo do të bëhet më pak e theksuar, dhe kjo në masë të madhe e komplikon diagnozë.


Shkakton sëmundje Whipple-së

Sa i përket etiologjisë së sëmundjes, sëmundja Whipple i referohet sëmundjeve infektive, kjo është konfirmuar nga prania e vazhdueshme e baktereve në njerëz të sëmurë dhe efekt të mirë e antibiotikëve. Nën ndikimin e antibiotikëve vjen një përmirësim dramatik në gjendjen e përgjithshme të pacientit dhe të zhduken mikroorganizmave. Sëmundja Whipple i takon një grupi Aktinomicetet, dhe agjent të mundshëm infektiv për të - ajo Tropheryma whippelii. Për më tepër, sipërfaqe ç'rast mikroroganizmi Ag janë indet identike Ah njeriu, kjo është arsyeja pse përgjigje imune ndaj tyre nuk kanë zhvilluar, dhe kjo shkakton të tolerancës imunitar. Dhe siç dëshmohet nga prania e baktereve në indet e njeriut gjatë para shfaqjes së simptomave klinike dhe mungesa e mukozës përcaktuar qartë limfoplazmotsitarnoy, si dhe antitrupa specifike serum të baktereve të ndryshme. Në sëmundjen Whipple është squeezing anijeve makrofagëve limfatike infiltrimi Villi, dhe transportimin e shkel substanca zhytur.


Simptomat e sëmundjes Whipple s

Shumica e pacientëve sëmundjes fillon me manifestime akute extraintestinal, pacienti fillon kollitjes, ethe, dhimbje të përbashkët. Për më tepër dhimbje artikulare është karakteri mjaft migratore, dhe zakonisht prek një ose dy nyje. Pas zhvillimit të sëmundjes tek shumë të parat manifestimeve të ndryshme të zorrëve, ku më themelore është diarre të vazhdueshme dhe humbje drastike në peshë. Gjithashtu, pacienti zhvillon simptomat e malabsorption, dmth malabsorption e ushqyesve në zorrë. Si rezultat i rritjes së mungesës së elektroliteve dhe vitamina në trup. Përveç kësaj, në procesin patologjike mund të përfshijë organet e tjera, duke rezultuar në pacientit duket peritonit, pigmentim lëkurës, miokardit, çrregullime të sistemit nervor, ky ndryshim në sjellje, dëmtim kujtesës, nistagmus. Këto tregon shpesh stushevyvayutsya simptomat kryesore të sëmundjes, duke çuar larg nga diagnozën e saktë dhe korrekte edhe mjekët me përvojë.


Manifestimet klinike të sëmundjes Whipple është mjaft e ndryshme, ku sindromi kryesor - është diarre. Dritë Stol, të bollshme, dhe nganjëherë hileznyy. Ndërsa hulumtimet në stol zbuloi një numër të madh të acideve yndyrore, yndyrë neutrale, sapun. Në pacientët që kanë dhimbje jo-lokalizuara barkut, dhe në disa pacientë sëmundja fillon me manifestime kyçeve, dmth poliartritin migratore. Në raste të rralla, pacienti duket nyje të qëndrueshme deformim. Në 50% e pacientëve kanë dobësi, ethe, një sëmundje që është shoqëruar me një rënie të peshës konstante, rritja e barkut, dhe shumica e pacientëve kanë dhimbje në mesogaster. Gjithashtu mund të prek pa dhimbje zgjeruar dhe nyje periferike ose mezenteriale celular limfatike, dhe në disa raste shpretkë.


Trajtimi sëmundja Whipple-së

Trajtimi i sëmundjes përfshin një dietë të veçantë, i cili duhet të jetë i lartë i pasuruar me vitamina, karbohidrate, vitamina dhe yndyrna të kufizuara. Gjithashtu shpenzojnë kurse zgjatura të antibiotikëve, është doxycycline, tetracycline, ampicilin, clindamycin vsredneterapevticheskih doza. Nëse është e nevojshme, pacienti të kryejë korrigjimin e electrolyte dhe metabolizmin e proteinave. Komplikimet e sëmundjes mund të shkaktojë zhvillimin e endokardit fibroze, perikardit. Sëmundje Moti tepër i varfër, kështu që shumica e të sëmurë dhe me aftësi të kufizuara janë duke lëvizur në grupin e parë të aftësisë së kufizuar.


 
R3r3r374.