Shkakton sëmundje Shlyattera, simptomat, trajtimi


Sëmundje Osgood-Shlyattera (emra të tjerë Shlyahtera sëmundje apo sëmundje Schlatter) - një lloj i strukturës shkelje këmbës këmbës për shkak të mungesës së furnizimit. Sëmundje A. Schlatter zakonisht gjenden në të rinjtë e moshës 11-18 vjet, por në vitet e fundit raste të shpeshta të sëmundjes në femra. Në rrezik të kësaj sëmundjeje janë të rinj të cilët janë të angazhuar në sport aktiv dhe traumatike të tilla si hokej, futboll, gjimnastikë, peshëngritje dhe të tjerët. Dëshmuar se më shumë se njëzet për qind e fëmijëve dhe adoleshentëve të përfshirë në sport, vuajnë nga sëmundje Shlyattera. Sëmundje Shlyattera zhvillon për shkak të ngarkesave të tepërta në muskujve quadriceps të kofshës gjatë rritjes aktive të riu organizmit, duke shkaktuar eshtrave shin pushon për të marrë substancat e nevojshme për zhvillimin normal dhe është dobësuar apo imobilizimi i pjesshëm i një pjese kodrinore. Se ka një të ashtuquajtur "Rritja zonë" kockave - indeve të buta që janë plagosur lehtë dhe të marr fund nën peshë (p.sh., duke kërcyer). Gjithashtu, sëmundja mund të ndodhë si pasojë e lëndimit. Në mënyrë tipike, sëmundje Shlyattera prek vetëm një gjymtyrë (por ka pasur edhe raste të dëmtimit të dy këmbët). Simptomë kryesore e kësaj sëmundjeje janë dhimbje në gju dhe poshtë - ku pjezë është e bashkangjitur tek këmbës. Dhimbja mund të ndodhë si lëvizje dhe në mënyrë të pavarur e aktivitetit fizik. Intensiteti i dhimbjes si një individ - sëmundja mund të shfaqet vetëm nën peshë, dhe mund të jenë të rënda dhe të vazhdueshme. Këmbë pacienti mund të bymehet. Nganjëherë pacientët gjithashtu ndjehen tensionin në gjymtyrë hip prekur. Nëse ju nuk e marrin ndonjë hap, hidhërim do të rritet gradualisht, dhe sëmundja mund të shkojë në formë kronike, e cila, nga ana tjetër, kërcënon largimin e sportit dhe madje mund të rezultojë në kirurgji. Mos harroni se një diagnozë definitive mund të vihet vetëm mjekun ortopedike. Zakonisht sëmundja Shlyattera zbulohen me studimet radiografike.


Nëse diagnoza është e konfirmuar, ju duhet menjëherë të akorduar për këtë trajtim do të marrë një kohë të gjatë. Në mënyrë tipike, shërim është rreth një vit, por ka pasur raste kur njerëzit më në fund shërimit vetëm pas pesë apo gjashtë vjet. Kur rehabilitimi Kohëzgjatja operacioni rritur automatikisht në vit. Në përgjithësi, simptomat zhduken, zakonisht ndodh në të njëjtën kohë me përfundimin e rritjen e kockave, kështu që ajo luan një rol të rëndësishëm jo vetëm për trajtim me kohë te mjeku, por mosha e pacientit. Metodat e trajtimit Ilaçet sëmundje Shlyattera nuk ekziston. Me dhimbje të fortë zakonisht përshkruhen doza të vogla të ilaçeve dhimbje, por ata ende nuk janë të përfshira në rrjedhën kryesore të trajtimit. Shumica mendimi i mjekut që e vetmja gjë që mund të bëjë sëmundje Shlyattera - është e mundur, të eliminojnë simptomat derisa zhdukjen e tyre. Gjëja e parë që bëni - është për të minimizuar aktivitet fizik të pacientit. Këmbë pacienti duhet të jetë i vetëm. Ndonjëherë këtë qëllim edhe të imponojë të hedhura. Për të shmangur dëmtimin kur lëviz duke përdorur bërrylin mbrojtëse. Metodat kryesore të trajtimit të sëmundjes është terapia ushtrim dhe fizioterapi. Zgjedhja e metodës së trajtimit kryen një mjek - kjo varet nga kushtet fizike të pacientit, mosha dhe gjinia. Përveç këtyre faktorëve është e nevojshme të vlerësohet shuma e lëvizjes që një fëmijë mund të kryejnë pa kompromentuar gjendjen e tyre fizike dhe të marrë në konsideratë dëmtimin e vjetër, nëse ka ndonjë. Fizioterapia (elektroforezë me kalcium) është përshkruar zakonisht në rastin e shtohet dëmtuar rëndë këmbë (në shtëpi, ju mund të vendosni të ftohtë). Ushtrime terapeutike që synojnë zhvillimin e pjezë kupë, zvogëlon ngarkesën në vend të dëmtuara dhe rrezikun e lëndimeve të ndryshme. Së bashku me to zakonisht kryhen ushtrime në gju dhe hip muskujt. Në disa raste, përveç ushtrimit të terapisë masazh terapeutik të caktuar, trajtimeve spa, përfundon dhe banjot baltë. Nëse fëmija është e angazhuar profesionalisht në sport, për të mbajtur atë në formën e kërkuar mund të zevendesohet për një trajnim konvencionale në sport të sigurt - not. Përveç kësaj, pishinë - një mënyrë e madhe për lehtësimin e muskujt e tendosur dhe nyje për të pushuar. Edhe pas shërimit të plotë sëmundje Shlyattera mund të ngjajnë një shumëllojshmëri të komplikimeve. Shumë shpesh të shërohen nga plagët mbeten në vend për jetën gunga të vogla nën kneecap që nuk e ka penguar, megjithatë, lëvizje normale të gju. Llojet e tjera të komplikacione përfshijnë ënjtje kronike dhe dhimbje të përbashkët dëmtuar (në mesin e atyre që kontraktuar sëmundje përqindje shumë të lartë të ashtuquajtur "njerëzit meteodependent). Ka një keqkuptim që sëmundja A. Schlatter është plotësisht e shërueshme dhe të gjitha simptomat e saj në fund të shkojnë me veten. Kjo deklaratë është shumë larg së vërtetës - në fakt, qëllimisht duke injoruar dhimbje në të përbashkët dhe mungesa e trajtimit të duhur nuk mund të vënë një fund për teen karrierën sportive, por përgjithmonë privuar atë nga mundësia për të lëvizur normalisht. Prandaj, të marrë masa duhet tashmë në shenjën e parë të sëmundjes. Sëmundje Schlatter s - një sëmundje e zakonshme në mesin e adoleshentëve trupi i të cilit rritet me shpejtësi dhe në zhvillim. Periudha e rritjes aktive është e rëndësishme, kështu që ju duhet të i kushtoj vëmendje të shenjave të vogël të kësaj pafuqie.