Llojet e sëmundjeve të zemrës, shkaqet


Sipas statistikave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, vdekjet nga kardio - vaskulare sëmundjet në kohë tejkalon totalin e vdekjeve nga të gjitha shkaqet e tjera të rëndësishme: pneumoni, kancer, cerozë, diabeti dhe sëmundje kronike të mushkërive

Sëmundjet e zemrës janë të ndarë në:

- hipertensionit

- sëmundje koronare të zemrës

- sëmundje kongjenitale të zemrës

- sëmundje reumatike të zemrës

- sëmundje të zemrës frëngjyzak

Ka edhe disa sëmundje të zemrës, nuk bien në një prej këtyre grupeve:- vibrim atrial (në mënyrë të drejtë të shpejtë dridhje reduktimin në të cilën ventricles zemrës nuk kanë kohë)

- trombozë enët koronare (zakonisht rezultojnë nga atherosclerosis)

- dridhje atrial (reduktim shumë të shpejtë të fibrave muskulore individuale dridhje, ndërsa reduktimi i plotë nuk po ndodh)

- zgjerim akute e zemrës (duke rezultuar mbingarkesë e një vëllim të madh të gjakut muskujve të dobët të zemrës, dhe rritet zemrës në mënyrë të konsiderueshme, derdhur gjak dhe të shtrirë)


- infarkt miokardi (për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të gjakut vjen nekrozë e zonave të caktuara të muskujve të zemrës)

- dështim të zemrës është rezultati përfundimtar i çdo sëmundje të zemrës
Shkaqet


Shumica e sëmundjeve kardiovaskulare zhvillon për shkak të zgjedhjeve të varfra të jetesës, duke çuar në një clogging gradual të arterieve. Si rezultat i akumulimit të kolesterolit, yndyrna dhe triglycerides, muret e arterieve trash, duke rezultuar në zhvillim atherosclerosis, astma kardiake, miokardit ndryshme, angina, infarkt dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare.


Zemra është ndoshta organi më të besueshme dhe të qëndrueshme që është në gjendje për të punuar edhe në rast të vdekjes së trurit. Prandaj, në qoftë se ajo është e ushqyer mirë me oksigjen dhe ushqyesve thelbësore jo, alkool helm dhe nikotina, ajo mund të funksionojë pa probleme për njëqind e pesëdhjetë vjet.