Kolera - Simptomat


Nuk janë sëmundje që impresionuar masivisht shekuj po përcaktoj më parë, dhe për fat të keq, nuk e ka humbur forcën e saj. Për një prej tyre mund të jetë kolera, e cila ka shprehur Hippocrates. Në kohën e kolerës nuk dinë shumë, por në qepallat 19 e hershme njerëzimi filloi për të kryer hulumtime mjekësore, e cila përfshiu spektër dhe kolerën.
Koleres sëmundja është shkaktuar nga baktere Vibrio cholerae. Ajo i referohet akute sëmundje të zorrëve të transmetuara nga mekanizmi fekal-orale dhe të ndikojnë në zorrë e vogël.
Nga 20 që ajo gjithnjë ka mbetur një nga sëmundjet më të rrezikshme që shkaktojnë epidemi dhe marrin mijëra jetë. Sot ajo nuk ka sjellë shkatërrim në masë të tillë, për shkak të faktit se njerëzimi ka mësuar për të rezistuar dhe për të parandaluar kolera, por në vendet e varfra, sidomos gjatë fatkeqësive natyrore, kolera ende bën vetë ndjehet.


Si është kolera?


Sot është e vështirë për të vlerësuar pasqyrë reale e shpërthimit kolere, sepse vendet në zhvillim, duke kërkuar për të raportuar atë për shkak të frikës nga reduktimin e fluksit të turistëve.
Kolera merr shpërndarjes në masë përmes mënyrave që ajo përhapet. Të gjithë prej tyre mund të përshkruhet si fekal-orale. Burimi i sëmundjes është gjithmonë një person i cili është ose i sëmurë apo i shëndetshëm, por një bartës të baktereve patogjen.
Nga rruga, Vibrio cholerae serogroup ka më shumë se 150. Kolera është transmetuar nëpërmjet feces dhe pastaj të vjellësh prodhuar zgarë (njeriu të sëmurë) ose vibrionosytelem (njeri i shëndetshëm, trupi i të cilit është kolera bakter).

Si pasojë, më shpesh infeksioni ndodh në kushtet e mëposhtme:

 • Uji neznezarazhenoyi pijshëm;

 • duke marrë një kafshatë e ujit kur larjes në ujërat e ndotura;

 • larë enët në ujë të ndotur;

 • Konsumimi i ushqimit që përmban baktereve kolere (sidomos një që nuk është i ekspozuar ndaj përpunimit të nxehtë - të detit në kuzhinën japoneze, për shembull);

 • madh transmetimit kolera - me anë të duarve të pista (mënyrën familje e infeksionit);

 • Mizat mund të jenë bartës të kolerës.


 • Simptomat e kolerës


  Periudha e inkubacionit e kolerës është pesë ditë. Shpesh ajo nuk e kalon 48 orë.

  Sëmundja mund të shfaqet simptomat e lënduar, por është e mundur dhe një ekran të plotë deri në kushte të rënda që përfundojnë vdekje.
  Shumë njerëz që kolera mund të shprehura diarre akute, dhe vetëm 20% e pacientëve, sipas OBSH, kolera manifestohet plotësisht, me simptoma tipike.
  Gjithsej dallojmë tre nivelet e ashpërsisë:

 • Së pari, të butë, pacienti lind diarre dhe të vjella. Ata mund të përsëritet, por shumica janë të vetme. Rrezik më e madhe e kësaj sëmundjeje është për shkak të dehidrimit dhe në humbje butë fluide me pak se 3% të peshës trupore. Kjo korrespondon me 1 shkallë e dehidratim. Me simptoma të tilla, pacientët zakonisht nuk shkojnë te mjeku dhe janë gjetur në qendrat. Sëmundja ndalon për disa ditë.

 • Në të dytin, shkalla mesatare e sëmundjeve fillon akut dhe është i shoqëruar me stools të shpeshta, të cilat mund të jenë deri në 20 herë në ditë. Dhimbje barku, ndërsa mungon, por në fund kjo simptomë bashkohet vjella pa vjellje paraprak. Për shkak të kësaj humbje të rritet fluide dhe është rreth 6% e peshës trupore, e cila korrespondon me 2 gradë e dehidratim. Pacientët të shqetësuar në lidhje me konfiskimet, goja e thatë, dhe zë ngjirur. Sëmundja shoqërohet me takikardi.

 • Në të tretin, të rënda, karrige bëhet edhe më e bollshme, të vjella edhe ndodh shpesh. Humbja e lëngjeve në këtë rast është rreth 9% e peshës trupore, dhe kjo korrespondon me klasën e 3 dehidratim. Këtu, përveç simptoma më të rënda karakteristike i shkallës 1 st dhe 2 nd, ka një sy tërheqje, rrudhat të ulët presionin e gjakut në lëkurë mund të shkaktojnë asfiksisë dhe temperaturat në rënie.


 • Diagnoza e kolerës


  Diagnoza është miratuar në bazë të studimeve klinike e feces dhe të vjellat nëse simptomat nuk janë shumë të theksuara. Në ashpërsia rënda kolera nuk është e vështirë për të diagnostikuar, pa analiza bakteriologjike.

  Parandalimi kolera


  Metodat kryesore e parandalimit janë si higjienën personale dhe mindfulness në ngrënie. Mos hani ushqim të keq të përpunuara (nedozharennym, nedopechennuyu etj) dhe pijeve të pijshëm që nuk janë të kontrolluar (zakonisht një mbushje stola ku pastërtia dhe enët e ujit në fjalë).

  Në situata epidemiologjike karantinë, ku burimet e infeksionit janë të izoluara, dhe vendndodhjen e tyre dezinfektohen.