Sëmundje kronike ishemike të zemrës


Sëmundje kronike ishemike e zemrës është e karakterizuar nga një çekuilibër në mes të furnizimit të miokardit me oksigjen për nevojat e tij. Përcaktohet si pamjaftueshmëri koronare (hyrjen koronare të pamjaftueshme për të plotësuar nevojat infarkt).


Pamjaftueshmëri koronare quhet relative, në qoftë se ajo është shkaktuar nga miokardi tepër të lartë duke ruajtur rrjedhën normale të gjakut. Një shembull klasik është hypertrophy miokardi, ndërsa rritet ngarkesën kur rrjedha normale koronare të gjakut bëhet i pamjaftueshëm për funksionimin e rritjes së masës miokardi.Sëmundje kronike ishemike të zemrës quhet absolute, në qoftë se ka një çekuilibër shkak të zvogëluar rrjedhjen e gjakut koronare.
Sëmundje koronare të zemrës (CHD) është definuar si dëmtim të miokardit për shkak të pabarazisë në mes të rrjedhës së gjakut koronare dhe rezultat miokardit e ndryshimeve në rrjedhën koronare të gjakut. Sinonim: sëmundje koronare.

Për ishemi miokardi mund të shkaktojë ndonjë proces patologjike që ndikon arterieve koronare, si natyrë organike (anomalitë, inflamacion, emboli, ngjeshja nga jashtë etj) dhe funksional (vrull). Në shumicën e rasteve (95%) në ishemi është degët kryesore të stenosing arteriosklerozës e arterieve koronare. Prandaj, në praktikë termi do të thotë sëmundje arterie koronare aterosklerotike sëmundje arterie koronare.

Atherosclerosis prek arteriet e kalibrit elastike dhe muskulor lloj të mëdha dhe të mesme dhe karakterizohet nga depozitat fokale e lipideve të ndryshme, karbohidratet, elementet e gjakut, indeve lidhës dhe kalciumit në Intima e arterieve që të zvogëlojë lumen. Sinonim: ateromatoza. Atherosclerosis të dallohen nga arteriosklerozës, e cila është një vulë dhe hyalynyzatsyyu degjenerative arteriet dhe arterioles (merr formën e tuba qelqi).

Termi do të thotë formacionin koronare trombozë trombo në arteriet koronare, të cilat mund të çojnë në infarkt miokardi.

Mbyllje koronare. Termi përdoret në rastin e mbylljes së plotë të lumen arterieve koronare të çdo origjinës. Rrezikun e infarktit të miokardit.
Infarkt miokardi është përcaktuar si fokusin e nekroza ishemike (nekrozë) e muskulit të zemrës, që ishte rezultat i furnizimit të pamjaftueshëm të gjakut.
Sëmundje koronare arterie heshtur identifikon rastet e ndryshimeve në EKG, por pa manifestimet klinike, që është përcaktuar rastësisht.

Ndryshimet morfologjike në atherosclerosis

Përshkruar klasik tri lloje të ndryshimeve aterosklerotike: shirita lipideve, lezione fijor dhe të komplikuara pllakë.

Strips lipidet janë prekursorëve në dëmtime më të rënda dhe mund të shfaqen në fëmijëri në të njëjtat vende ku më vonë zhvillojnë lëndim konstruktive. Ata përfaqësojnë një rritje mbi mur të verdhë të anijes dhe i përbërë nga qelizat shkumë.
Fijor pllakë - një dëm më komplekse atherosclerotic, e cila vepron në lumenin e arteries, nganjëherë duke çuar në një ngushtim të konsiderueshëm të enëve të gjakut.
Pllaka përbëhet nga:

1. fijor "gomat" (kolagjenit, proteoglycans, qelizat shkumë), të mbuluara me endothelium;

2. Zona e qelizave përreth fijor "gomat" (Qelizat e muskujve Smooth, limfocitet dhe makrofagjet ngarkuar me lipide);
3. Thelbi i brendshëm nekrotik (elementet celulare, lipide, kristalet e kolesterolit dhe kalcium).

Pllakë e komplikuar paraqitet në tendosje këputje (plas) ose ulceration e një pllakë aterosklerotike. Në varësi të prevalencën dhe vendndodhjen e këtyre proceseve, struktura dhe përmbajtja e pllaka zhvillojnë komplikime të caktuara: trombozë, hemorragji lokale, hematoma nën pllakë. Si rezultat, ka një ngushtim të pjesshëm ose të plotë të enëve të gjakut. Kjo është pllakë aq e komplikuar "i paqëndrueshëm" Struktura, e cila klinikisht manifestohet sindromën akute koronare (ACS).


Manifestimet klinike të sëmundjes kronike ishemike të zemrës

Atherosclerosis koronare është një shkak forma të ndryshme klinike të sëmundjes ishemike të zemrës, të cilat shpesh mund të bashkë-ekzistojnë ose alternative në të njëjtin pacient në kohë të ndryshme, vdekja e papritur koronare, angina, anginë të paqëndrueshme, infarkt miokardi "arrhythmias dhe kryerjen, ishemi asimptomatike, dështimit të zemrës origjinën ishemike.
Angina e paqëndrueshme, infarkt akut të miokardit dhe sindromi akut papritur koronare vdekja termi kombinuar koronare (ACS) ose "sindroma akute ishemike"Dhe forma të tjera të formojnë një grup të sindromave kronike koronare.

Në vitet e fundit, sindromi akut termi koronare është përdorur gjithnjë e më shumë si një "Diagnoza e punës" Orët e para pas pranimit të pacientit. Pastaj, në varësi të modelit electrocardiographic e aktivitetit të enzimeve dhe shënuesit e tjerë të nekrozë (kryesisht - troponynov) dhe rezultatet e vizualizuyuchyh hulumtim lëvizjes mur infarkt, vënë diagnozën përfundimtare të anginë jostabile ose infarkt akut të miokardit.